Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με… Καβάφη και Γαλιλαίο η αντιπαράθεση για την έξοδο από τα μνημόνια

Με… Καβάφη και Γαλιλαίο η αντιπαράθεση για την έξοδο από τα μνημόνια

Με στίχους του Καβάφη σχολίασε το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ενώ με... Γαλιλαίο απάντησε το Μαξίμου

H Ελλάδα αποχαιρετά τυπικά την εποχή των μνημονίων, με ευρωπαίους αξιωματούχους και αναλυτές να εκφράζουν την ικανοποίησή τους αλλά παράλληλη να «προσγειώνουν» την κυβέρνηση, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα και επισημαίνοντας πως τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας έχουν λυθεί.

Την ίδια στιγμή, εντός συνόρων η αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο κλιμακώνεται, με την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Με στίχους του Καβάφη σχολίασε το τέλος των προγραμμάτων επιτροπείας η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ενώ με… Γαλιλαίο απάντησε το Μαξίμου.

Με αφορμή τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν κι ανέφεραν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα απευθυνθεί στον ελληνικό λαό από το νησί της Ιθάκης, η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε στίχους του Αλεξανδρινού ποιητή για την υποτιθέμενη – όπως είπε- έξοδο της χώρας από τα μνημόνια.

Παράλληλα, στράφηκε κατά του Μαξίμου καθώς, όπως υποστήριξε, δεν αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ για το κόστος του πρώτου 6μήνου του 2015.

«Το κατά τ’ άλλα λαλίστατο γραφείο Τύπου του Μαξίμου δεν βρήκε λέξη να πει για τη δήλωση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ότι ‘η Ελλάδα όχι μόνο διέκοψε, αλλά και αντέστρεψε τις μεταρρυθμίσεις κατά το πρώτο μισό του 2015” και ότι “το κόστος που πλήρωσε η χώρα γι’ αυτό το επεισόδιο τιμολογείται από 86 δισ. έως 200 δισ. ευρώ’» ανέφερε η ΝΔ.

«Ελπίζουμε να το κάνει αύριο ο κ. Τσίπρας στη διάρκεια των πανηγυρισμών του για τη δήθεν καθαρή έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, το οποίο δεν θα υπήρχε, αν δεν είχε μεσολαβήσει η δική του καταστροφική διακυβέρνηση» πρόσθεσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Τέλος, στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης, η Πειραιώς τόνισε πως «καθώς φημολογείται ότι ο κ. Τσίπρας επέλεξε την Ιθάκη για τη νέα επικοινωνιακή φιέστα του, η Νέα Δημοκρατία τού αφιερώνει προκαταβολικά τους στίχους του Καβάφη:

«Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα βγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει τίποτα πια».

Παίρνοντας τη σκυτάλη το Μέγαρο Μαξίμου, σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης θα αρνείται την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove».

Στην απάντηση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού γίνεται λόγος για τις «μαύρες προβλέψεις» για την οικονομία του Κυριάκου Μητσοτάκη καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με αυτή, «ο κύριος Μητσοτάκης που:

  • Τον χειμώνα του 2016 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Α’ αξιολόγηση
  • Την άνοιξη του 2016 έλεγε ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
  • Τον χειμώνα του 2017 έλεγε ότι δεν θα κλείσει η Β΄ αξιολόγηση
  • Την άνοιξη του 2017 παρακαλούσε τον κύριο Σόιμπλε και το ΔΝΤ να μην κλείσει τη Β’ αξιολόγηση
  • Το καλοκαίρι του 2017 έλεγε ξανά ότι θα εφαρμοστεί ο κόφτης
  • Το φθινόπωρο του 2017 μιλούσε για νέα δημοσιονομικά μέτρα
  • Τον χειμώνα του 2018 έλεγε ότι οδεύουμε σε τέταρτο μνημόνιο
  • Την άνοιξη του 2018 προέβλεπε πιστοληπτική γραμμή και νέες δεσμεύσεις

είναι πράγματι δύσκολο να αποδεχτεί σήμερα την πραγματικότητα του τέλους των μνημονίων, καθώς αποτελεί γι’ αυτόν την απόλυτα πολιτική ακύρωση. Γι’ αυτό και θα την αρνείται, όπως κάποτε οι εκπρόσωποι του παλιού καθεστώτος αρνήθηκαν ότι η γη γυρίζει. Eppur si muove (σ.σ. και όμως κινείται)».

Sports in

Τσέφεριν: «Το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να βασίζεται σε προνόμια»

Τα… πυρά του κατά της European Super League εξαπέλυσε ο Αλεξάντερ Τσέφεριν, τονίζοντας ότι το νέο αυτό εγχείρημα θα είναι καταστροφικό για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024