Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι FT «ξεγυμνώνουν» την κυβέρνηση για το αφήγημα της εξόδου

Οι FT «ξεγυμνώνουν» την κυβέρνηση για το αφήγημα της εξόδου

Σε βίντεο που παρουσιάζουν οι Financial Times παρουσιάζεται αναλυτικά μέσα από γραφήματα η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας

Οι αριθμοί… μίλησαν και φαίνεται πως έχουν αντίθετη άποψη από αυτή της κυβέρνησης, η οποία πανηγυρίζει για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, την ώρα που όλα τα διεθνή ΜΜΕ με τις αναλύσεις τους διαμορφώνουν μια εικόνα που απέχει παρασάγγας από αυτή που προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση.

Ακόμα ένα «χτύπημα» για το κυβερνητικό αφήγημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθε από το βίντεο που ανήρτησαν οι Financial Times, στο οποίο παρουσιάζεται αναλυτικά μέσα από γραφήματα η τραγική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Το βίντεο παραθέτει στοιχεία της ανεργίας στην Ελλάδα, την κατάσταση με τα κόκκινα δάνεια αλλά και την κατάσταση στο χώρο των ακινήτων.

Το ΑΕΠ

Οι FT στο άρθρο που συνοδεύει το βίντεο αναφέρουν ότι «Το τέλος του προγράμματος δεν σημαίνει και το τέλος των δεσμεύσεων της Ελλάδας στους διεθνείς πιστωτές».

Μία από τις πιο σημαντικές είναι ότι η χώρα, σε αντάλλαγμα για τη συμφωνία στο χρέος του περασμένου Ιουνίου, θα πρέπει να διατηρεί πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022.

Αποτυχία σημαίνει ότι υπάρχει ο κίνδυνος να αποσυρθεί ένα μέρος της στήριξης. Το δημοσίευμα μεταφέρει επίσης δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου για αλλαγές στο μείγμα πολιτικής με «δημοσιονομικά συνετά» μέτρα τόνωσης της οικονομίας.

Η χώρα «είναι σε μια ευχάριστη θέση καθώς μπορούμε ταυτόχρονα να πετυχαίνουμε τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα και σταδιακά να αλλάξουμε το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής σε μια πιο φιλική προς την ανάπτυξη κατεύθυνση», δηλώνει.

Μεταξύ άλλων στο βίντεο αναφέρεται πως σύμφωνα με το ΔΝΤ το ΑΕΠ το 2023 θα είναι ακόμα 17% χαμηλότερα από τα επίπεδα του 2007.

Αντίθετα η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν αναπληρώσει τη χαμένη οικονομική παραγωγή. Οι τιμές των ακινήτων κατά μέσο όρο 42% κάτω σε σχέση με μια δεκαετία πριν.

Κόκκινα δάνεια

Την περίοδο 2014-2016 μπήκαν 850 εκ. ευρώ στις αγορές ακινήτων. Ωστόσο μεγάλη πρόκληση παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, που είναι σχεδόν το μισό του συνόλου των δανείων στη χώρα.

Το επίπεδό τους είναι οκταπλάσιο του επιπέδου τους προ κρίσης, ενώ η ανεργία είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με την προ κρίσης εποχή.

Αν και δημιουργήθηκαν 300.000 θέσεις εργασίας από τον Μάρτιο του 2015 πολλές από αυτές είναι προσωρινής ή μερικής απασχόλησης, ενώ οι μισθοί είναι 22% κάτω σε σχέση με το 2009.

Το 2007 οι Έλληνες ήταν πιο εύποροι κατά 21% από τους Πορτογάλους, κατά 71% από τους Πολωνούς και σχεδόν με το ίδιο κατά κεφαλήν εισόδημα με τους Ισπανούς. Σήμερα, 11 χρόνια μετά, είναι σχεδόν 9% φτωχότεροι από Πορτογάλους και Πολωνούς, ενώ οι Ισπανοί είναι σχεδόν 40% πλουσιότεροι.

Η Ελλάδα είναι πλέον η τέταρτη πιο φτωχή χώρα της ΕΕ μετά τις Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024