Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
FT: Οι προκλήσεις για την Αθήνα παραμένουν - Έχει αρκετή δουλειά μπροστά της

FT: Οι προκλήσεις για την Αθήνα παραμένουν – Έχει αρκετή δουλειά μπροστά της

«Πολλά από τα προβλήματα που έβαλαν εξαρχής την Ελλάδα σε αυτό το χάος παραμένουν άλυτα. Ούτε οι διασώστες φαίνεται να έχουν καταλάβει πλήρως το μάθημά τους, μαθαίνοντας από τα λάθη τους» επισημαίνουν οι Financial Times, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των δανειστών της

Η λήξη του μνημονίου μπορεί να φέρνει χαμόγελα στην αυλή του Μαξίμου, ωστόσο οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι συγκεκριμένες και δεν δικαιολογούν πανηγυρισμούς και φιέστες. Η λιτότητα και οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, παρά το γεγονός ότι προσπαθούν να μας πείσουν πως όλα θα είναι καλύτερα από αύριο.

Στο πλαίσιο αυτό, διεθνείς αναλυτές, ξένα ΜΜΕ αλλά και προσωπικότητες που διαδραματίζουν σημαίνοντα ρόλο στην ελληνική οικονομία μπορεί να κάνουν λόγο για ημερομηνία – ορόσημο, ωστόσο «προσγειώνουν» την κυβέρνηση κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες παρεκκλίσεις από τα συμφωνηθέντα.

Σε άρθρο τους, το οποίο τιτλοφορείται «Η Αθήνα παραμένει κάτω από την κυριαρχία των πιστωτών της και εξακολουθεί να έχει αρκετή δουλειά μπροστά της», οι Financial Times κάνουν λόγο για επιπρόσθετες παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου η Ελλάδα να μπει σε βιώσιμη οδό ευημερίας, ενώ επισημαίνουν πως οι προκλήσεις για τη χώρας μας παραμένουν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «για μία χώρα το να βγει από ένα σχέδιο οικονομικής διάσωσης, το οποίο έχει συνοδευτεί από εξωπραγματικές αντιθέσεις στην οικονομία της, αύξηση της ανεργίας, κοινωνικές συγκρούσεις και πολιτικές αναταραχές, ίσως θα ήταν ένας προφανής λόγος για πανηγυρισμούς. Πραγματικά, η Ελλάδα είναι κατά κάποιο τρόπο σε καλύτερη κατάσταση από ότι όταν ήταν στο ύψος του χρέους της λίγα χρόνια νωρίτερα».

«Κι όμως, οι πανηγυρισμοί είναι ορθώς αποσιωπημένοι. Πολλά από τα προβλήματα που έβαλαν εξαρχής την Ελλάδα σε αυτό το χάος παραμένουν άλυτα. Ούτε οι διασώστες φαίνεται να έχουν καταλάβει πλήρως το μάθημά τους, μαθαίνοντας από τα λάθη τους» επισημαίνουν οι Financial Times, υπογραμμίζοντας πως η Αθήνα βρίσκεται ακόμη υπό τον έλεγχο των δανειστών της.

Ιδιαίτερα αναφορά κάνουν στο «αυστηρό δημοσιονομικό οικονομικό πρόγραμμα» που θα κληθεί να εφαρμόσει η χώρα μας, ενώ σημειώνουν πως «αν τα πρωτογενή πλεονάσματα απειλούν να «κλειδώσουν» την Ελλάδα σε έναν ασταθή, χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης, η ευρωζώνη θα πρέπει να είναι πιο ευέλικτη και να δώσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο στην Ελλάδα».

Όπως επισημαίνουν, «παρά τις πολιτικές αναταραχές των προσφάτων ετών, διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις σημείωσαν κάποια πρόοδο στην αντιμετώπιση μερικών από τα πιο ριζικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Ωστόσο, η λίστα των πραγμάτων που δεν έγιναν ξεπερνά εκείνη όσων ολοκληρώθηκαν».

Παράλληλα, οι FT υπερτονίζουν την ανάγκη για μείωση της φορολογίας κι ενθάρρυνση επενδύσεων, ενώ καταλήγουν αναφέροντας πως οι προκλήσεις παραμένουν. «Θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα από αυτά που εφαρμόστηκαν από τους πιστωτές τα περασμένα οκτώ έτη προκειμένου να μπει η Ελλάδα σε μια βιώσιμη οδό ευημερίας».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024