Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τραγωδία στο Μάτι: Τα νέα στοιχεία των ερευνών και η ολιγωρία των πρώτων λεπτών

Τραγωδία στο Μάτι: Τα νέα στοιχεία των ερευνών και η ολιγωρία των πρώτων λεπτών

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών λειτουργούν έχει μπει το θέμα της διαχείρισης κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος που επέτρεψε – σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων – να κινηθούν μέσω της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος στην «καρδιά» του Ματιού, όπου εγκλωβίστηκαν

Τις ευθύνες για την τραγωδία στο Μάτι αναζητούν οι Εισαγγελικές Αρχές θέτοντας μία σειρά ερωτημάτων για το μοιραίο απόγευμα της 23ης Ιουλίου.

Μπορεί κάποιοι, σε πολιτικό επίπεδο, να προσπαθούν να αλλάξουν την ατζέντα, ωστόσο, η τραγωδία πλανάται πάνω από την Ελλάδα και οι νεκροί και οι συγγενείς τους ζητούν δικαίωση. Αν και το πρώτο μέλημα είναι να βοηθηθούν οι κάτοικοι για να ξαναστήσουν τη ζωή τους και να θωρακιστεί η περιοχή από τις πλημμύρες, η Δικαιοσύνη οφείλει να «τρέξει» και σύντομα να ασκήσει ποινικές διώξεις κατά παντός υπευθύνου.

Οι καταγγελίες για παντελή έλλειψη συντονισμού μέσω των των μηνυτήριων αναφορών των οικογενειών των θυμάτων κατατίθενται η μία μετά την άλλη. Από την πρώτη στιγμή είχαν διαπιστωθεί εγκληματικά λάθη και διαχειριστικές ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού, την ώρα που έπρεπε να κινητοποιηθούν οι πάντες.

Στο «μικροσκόπιο» των δικαστικών λειτουργούν έχει μπει το θέμα της διαχείρισης κυκλοφορίας στη λεωφόρο Μαραθώνος που επέτρεψε – σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων – να κινηθούν μέσω της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος στην «καρδιά» του Ματιού, όπου εγκλωβίστηκαν και βρήκαν τραγικό θάνατο δεκάδες άνθρωποι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής», ακόμη συγκεντρώνονται καταθέσεις για όσα διαμείφθηκαν ανάμεσα στον αξιωματικό «σύνδεσμο» της ΕΛ.ΑΣ. στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής και το Κέντρο Επιχειρήσεων στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, την Άμεση Δράση και τις εντολές που δόθηκαν τελικών στη ΓΑΔΑ και στους αστυνομικούς που είχαν σπεύσει στο σημείο της καταστροφής.

Από τα πρώτα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί φαίνεται να υπάρχει καθυστέρηση 30 λεπτών στην κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που ξεκίνησε από το Νταού Πεντέλης. Ο πραγματικός χρόνος έναρξης της πυρκαγιάς φαίνεται σε βίντεο κάμερας γειτονικής κατοικίας, ενώ ακολούθησαν τρεις τηλεφωνικές κλήσεις στην Πυροσβεστική από υπάλληλο εταιρείας που βρισκόταν στην περιοχή και από δύο πυροσβέστες.

Ωστόσο, φαίνεται αρχικά να υπήρξε η εντύπωση πως ο καπνός που υψωνόταν προερχόταν από το «νέφος καπνού» της άλλης πυρκαγιάς στην Κινέτα. Ακόμη, 2-3 οχήματα που έπρεπε να βρίσκονται στο σημείο, με βάση το επιχειρησιακό σχέδιο της Πυροσβεστικής, είχαν μεταβεί για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Κινέτα ή δεν προχώρησαν σε άμεση επέμβαση.

Τις κρίσιμες ώρες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικράτησε σύγχυση στο επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής, υπήρξε η λανθασμένη εντύπωση ότι η πυρκαγιά κατευθύνεται στην περιοχή της Διώνης, ενώ στην ουσία δεν δόθηκε καμιά εντολή να εκκενωθεί το Μάτι ούτε υπήρξε ουσιαστική αρωγή για τη διάσωση εγκλωβισμένων πολιτών.

Αγνόησαν τη δραματική προειδοποίηση

Στο πλαίσιο αυτό, έγγραφο που αποκαλύπτει ότι το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής είχε εγκαίρως ενημερωθεί από ταξιάρχο που πετούσε πάνω από την φωτιά ότι το πύρινο μέτωπο εκινείτο με γοργό ρυθμό προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, χωρίς όμως να ληφθεί υπ’ όψιν η δραματική αυτή προειδοποίηση, εκθέτει ανεπανόρθωτα την προηγούμενη διοίκηση της Πυροσβεστικής και αποκαλύπτει με τον πιο τραγικό τρόπο τα σφάλματα που έγιναν τις κρίσιμες στιγμές και οδήγησαν στην εθνική τραγωδία.

Σύμφωνα με την «Real News», ο συντονιστής της πυροσβεστικής που πέταξε πάνω από το αρχικό σημείο της πυρκαγιάς είχε ενημερώσει το Κέντρο Επιχειρήσεων ήδη από τις 17:45 ότι το πύρινο μέτωπο πλησιάζει στο Νέο Βουτζά και έχει σταθερή καθοδική κατεύθυνση προς τη Λεωφόρο Μαραθώνος.

Παρόλα αυτά, οι επιτελείς θεωρούσαν ότι η φωτιά θα κινηθεί στον εντελώς αντίθετο άξονα, από Καλλιτεχνούπολη προς Διώνη, όπως προκύπτει από συγκεκριμένο έγγραφο.

Ο συντονιστής, που είναι ταξίαρχος με τεράστια εμπειρία σε δασικές πυρκαγιές και με πολυετή θητεία στην Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, επέβαινε στο διοικητικό μικρό ελικόπτερο Πυροσβεστικής και συντόνιζε τις επίγειες δυνάμεις στο μέτωπο της φωτιάς στην Κινέτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση των εισαγγελέων, στις 17:15 στον ταξίαρχο δόθηκε εντολή από τον τότε αρχηγό να μετακινηθεί προς την περιοχή Νταού Πεντέλης για να ελέγξει τα δεδομένα από αέρος. Το ελικόπτερο έφτασε πάνω από την περιοχή στις 17.40, όταν οι φλόγες είχαν περάσει από το Λύρειο Ίδρυμα και πλησίαζαν προς τα πρώτα απομονωμένα σπίτια του Νέου Βουτζά.

Μέσα σε 5 λεπτά ο ταξίαρχος ενημέρωσε μέσω του ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων για την εικόνα που είχε και τους προειδοποίησε ότι το μέτωπο κινείται με σταθερή κατεύθυνση προς τον οικισμό και είναι καθοδικό προς τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Η πτήση αυτή του συντονιστικού ελικοπτέρου πάνω από την περιοχή διήρκεσε είκοσι πέντε λεπτά. Σύμφωνα με τη «Real News», κατά τη διάρκεια αυτών των λεπτών οι εκτιμήσεις του ταξίαρχου πώς εξελίσσεται η φωτιά δεν άλλαξαν.

Το απίστευτο είναι ότι ακριβώς την ίδια ώρα, από το fax του Κέντρου Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι απεστάλη έγγραφο, από το οποίο φαίνεται ότι εκεί αρμόδιοι εξακολουθούσαν να έχουν μια εντελώς λανθασμένη εικόνα για την κατάσταση που επικρατούσε στην ευρύτερη περιοχή του Νέου Βουτζά.

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024