Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βυζαντινό Μουσείο: Αντί βανδαλισμού η Κονιόρδου βλέπει «κάποιες κυρίες που άπλωναν λάδι»

Βυζαντινό Μουσείο: Αντί βανδαλισμού η Κονιόρδου βλέπει «κάποιες κυρίες που άπλωναν λάδι»

Η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού, παίρνοντας θέση για το περιστατικό, θέλησε να το υποβαθμίσει, με μια ατυχή και πρωτοφανή πάντως δήλωση, καθώς υποστήριξε πως «κάποιες κυρίες άπλωναν λάδι»

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για το πρωτοφανές περιστατικό που σημειώθηκε στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, όταν δύο γυναίκες έριξαν παντού λάδι σε εκθέματα με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές.

Η αρμόδια υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, παίρνοντας θέση για το περιστατικό, θέλησε να το υποβαθμίσει, με μια ατυχή και πρωτοφανή πάντως δήλωση, καθώς υποστήριξε πως «κάποιες κυρίες άπλωναν λάδι».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Epsilon, η κ. Κονιόρδου είπε, μεταξύ άλλων, πως «δεν θα το έλεγα ακριβώς βανδαλισμό, ίσως είναι υπερβολική αυτή η έκταση. Θεωρούμε ότι ήταν κάποιες κυρίες οι οποίες άπλωναν κάποιο λάδι. Το αξιοπερίεργο ήταν ότι δεν έγινε αντιληπτό και αυτό ερευνούμε, πώς έγινε και δεν έγινε αντιληπτό».

«Σαν υπουργείο ερευνούμε το περιστατικό. Είχε είκοσι φύλακες, ποιος ξέρει τώρα τι έγινε… δεν είχε και πολύ κόσμο, αυτά ερευνούμε» τόνισε, προσθέτοντας πως οι ζημιές αποκαταστάθηκαν αμέσως.

Το περιστατικό

Υπενθυμίζεται πως δύο γυναίκες είχαν πάει ως επισκέπτριες στο Μουσείο, αλλά όχι για να δουν τα εκθέματα, όπως αποδείχθηκε. Περιδιάβαιναν τους χώρους και ράντιζαν εικόνες, επιγραφές, ψηφιδωτά, τοίχους κ.α. με ένα υγρό, το οποίο ήταν baby oil.

Η δράση τους διήρκεσε επί μιάμιση ώρα και είκοσι φύλακες που ήταν εκεί δεν αντιλήφθηκαν τίποτα. Την επόμενη μέρα όταν το προσωπικό διαπίστωσε τους εκτεταμένους λεκέδες στα έργα, ειδοποιήθηκε η Διευθύντρια του Μουσείου και η Αστυνομία, όπως και το υπουργείο Πολιτισμού.

Οι περισσότερες ζημιές αποκαταστάθηκαν, ωστόσο δεν συμβαίνει το ίδιο με τον κοπτικό σταυρό-σύμβολο της κοπτικής τέχνης των Χριστιανών της Αιγύπτου που κατέχει κυρίαρχη θέση στην κεντρική αίθουσα των μόνιμων συλλογών.

Για την «κακόβουλη ενέργεια» που πραγματοποιήθηκε, το υπουργείο Πολιτισμού είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως «δεν επέφερε καμία ανήκεστο βλάβη σε αρχαία αντικείμενα, τα οποία έχουν καθαριστεί σχεδόν στο σύνολό τους», ενώ έχει «δρομολογηθεί η διεξαγωγή Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα, να ανευρεθούν οι ένοχοι και να αποδοθούν οι ευθύνες».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024