Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ με Τουρκία - Το τελευταίο «χαρτί» του Ερντογάν

Σε τεντωμένο σχοινί οι σχέσεις ΗΠΑ με Τουρκία – Το τελευταίο «χαρτί» του Ερντογάν

Οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται προς οριστική ρήξη, με τον Λευκό Οίκο να προαναγγέλλει νέες σκληρές κυρώσεις και την Άγκυρα να εμφανίζεται ανοιχτή σε διάλογο, ωστόσο να διαμηνύει πως θα απαντήσει σε νέες κυρώσεις. Ο ρόλος της ΕΕ και του Κατάρ

Νέο γύρο σφοδρής σύγκρουσης ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα αναμένεται να προκαλέσει η εκ νέου απόρριψη του αιτήματος του αμερικανού πάστορα, Άντριου Μπράνσον, για άρση του κατ’ οίκον περιορισμού του.

Πλέον, οι διμερείς σχέσεις βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί, με τον Λευκό Οίκο να προαναγγέλλει νέες σκληρές κυρώσεις στην «καρδιά» της τουρκικής οικονομίας, διαμηνύοντας πως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια αν δεν απελευθερωθεί ο αμερικανός πάστορας, και την Άγκυρα από την άλλη πλευρά να εμφανίζεται ανοιχτή σε διάλογο, ωστόσο να διαμηνύει πως θα απαντήσει σε νέες κυρώσεις.

Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν βλέπει την οικονομία να καταρρέει και βρίσκεται σε αναζήτηση συμμάχων, ρίχνοντας αφενός «δίχτυα» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου στρεφόμενος προς το Κατάρ.

Κομβικό ρόλο για τις σχέσεις των δύο χωρών αποτελεί το ζήτημα απελευθέρωσης του αμερικανού πάστορα, με τον Λευκό Οίκο να περίμενε την απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου πριν προχωρήσει στην ανακοίνωση σκληρών κυρώσεων που αναμένεται να χτυπήσει την τουρκική οικονομία.

Το δικαστήριο δεν αποδέχθηκε το αίτημά του για  αποφυλάκιση και επιστροφή, με τον Ντόναλντ Τραμπ να διαμηνύει νωρίτερα πως οι ΗΠΑ «δεν θα πληρώσουν τίποτα» στην Τουρκία για την απελευθέρωση του κρατούμενου ευαγγελικού πάστορα Άντριου Μπράνσον, τον οποίο αποκάλεσε «μεγάλο πατριώτη όμηρο».

«Η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε τις ΗΠΑ για πολλά χρόνια. Τώρα κρατούν όμηρο έναν εξαίρετο πάστορα. Δεν θα πληρώσουμε τίποτα για την απελευθέρωση ενός αθώου ανθρώπου, όμως κάνουμε περικοπές στην Τουρκία!» έγραψε μεταξύ άλλων ο Τραμπ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν, προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν πρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, εάν δεν απελευθερωθεί σύντομα ο αμερικανός πάστορας. «Έχουμε εφαρμόσει κυρώσεις σε βάρος μελών της κυβέρνησή τους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Έχουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία σχεδιάζουμε να λάβουμε, εάν δεν τον αφήσουν σύντομα ελεύθερο» πρόσθεσε ο ίδιος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου στον Λευκό Οίκο υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Άμεση θα είναι η απάντηση της Τουρκίας

Η Τουρκία θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκάλα υπουργός Εμπορίου, αφού η Ουάσινγκτον απείλησε ότι θα σκληρύνει τις κυρώσεις της.

«Απαντήσαμε (στις αμερικανικές κυρώσεις) σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε» δήλωσε η Ρουχσάρ Πεκτζάν, την οποία επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Την ίδια ώρα, πάντως, η τουρκική κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους, εφόσον δεν υπάρχουν απειλές, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δίχτυα» σε ΕΕ και Κατάρ

Με το θερμόμετρο να χτυπά «κόκκινο» στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, η Άγκυρα, προφανώς πιεσμένη και σε δυσμενή θέση, φέρεται να στρέφεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο αυτό θα αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα.

Η απελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών, η συνομιλία με τον γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, και η επικείμενη συνάντηση στα τέλη Σεπτεμβρίου με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αναμένεται να αποτελέσουν απόδειξη των προθέσεων που έχει ο Ερντογάν, με τις Βρυξέλλες πάντως να μην καθησυχάζονται λόγω του φόβου που υπάρχει για επιθετική στάση του τουρκικού στόλου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν, στην περίπτωση που οι ΗΠΑ «τραβήξουν τη σκανδάλη» φαίνεται να προσβλέπει και σε βοήθεια από το Κατάρ, με τον εμίρη να υπόσχεται ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο εμίρης «διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ θα εφαρμόσει σύντομα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία» τονίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Οι βάσεις της τουρκικής οικονομίας είναι γερές και η Τουρκία θα εξέλθει δυνατότερη από αυτό το επεισόδιο» ήταν το tweet που έστειλε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του τούρκου προέδρου, τονίζοντας πως «οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ βασίζονται στα στερεά θεμέλια της πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης».

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024