Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάζης: Η απελευθέρωση δε σημαίνει και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Μάζης: Η απελευθέρωση δε σημαίνει και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων

Το συγκεκριμένο γεγονός συνδέεται με την κρίση που διέρχεται η τουρκική λίρα και την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην ευρωπαϊκή οικονομία αναφέρει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του ΕΚΠΑ

Αλεξάνδρα Φωτάκη 

Ως μία πρωτοβουλία του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει στόχο να διχάσει τη Δύση ερμηνεύει ο καθηγητής Γεωπολιτικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Θ. Μάζης, να απελευθερώσει του δύο Ελληνες στρατιωτικούς, μιλώντας στα tanea.gr. Όπως υπογραμμίζει το συγκεκριμένο γεγονός συνδέεται με την κρίση που διέρχεται η τουρκική λίρα και την έκθεση ευρωπαϊκών τραπεζών στην ευρωπαϊκή οικονομία. Επίσης σημειώνει ότι σαφώς η Τουρκία προτίμησε να απελευθερώσει δύο Ευρωπαίους κρατούμενους και όχι τους 17 αμερικανούς συν τον πάστορα Μπράνσον. Ο Ι. Μάζης τονίζει ωστόσο ότι η απελευθέρωση δεν θα σημάνει και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφού σύμφωνα με τον ίδιο η Άγκυρα θα συνεχίσει να παρεμβαίνει τόσο σε ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ δεν αναμένεται να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ.

Πώς ερμηνεύετε την απόφαση για την απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών;

Επρόκειτο περί μίας πρωτοβουλίας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία είχε σαν αντικείμενο και στόχευση να διχάσει, ουσιασατικά, τη Δύση και συγκεκριμένα να θέσει τις ΗΠΑ απέναντι στην Ευρώπη. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι σημαντικές ευρωπαϊκές οικονομίες όπως η γερμανική, σε άμεση σύνδεση με την ιταλική, η γαλλική και η ισπανική έχουν καταγράψει κραδασμούς σε συστημικές τους τράπεζες διότι έχουν εκτεθεί με υψηλά ποσά δανειών σε λίρες προς την τουρκική οικονομία. Για παράδειγμα, η Ισπανία βρίσκεται εκτεθειμένη με ένα ποσό 83,4 δισ ευρώ, η Γαλλία με ένα ποσό 38,3 δισ ευρώ και η Ιταλία με 17 δισ. ευρώ. Εάν δε λάβουμε υπόψη μας ότι, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της BIS, οι γερμανικές τράπεζες έχουν ποσοστό επισφάλειας 20% στις ιταλικές ερμηνεύουμε την άκρως βοηθητική στάση της Ευρώπης προς την τουρκική οικονομία, όπως επίσης αντιλαμβανόμεθα και την συμβολική πράξη του κου Ερντογάν να απελευθερώσει δύο ευρωπαίους και όχι 17 περίπου αμερικανούς συν τον πάστορα Μπράνσον. Το γεγονός δεν πρέπει, επίσης, να παραμείνει ασύνδετο από την επίσκεψη του ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, στην Άγκυρα.

Πρέπει επίσης να προσθέσουμε ότι οι τέσσερις προαναφερθείσες χώρες μαζί με τη Ρωσία προωθούν τις τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στην επιχείρηση ανοικοδόμησης της Συρίας. Μην ξεχνάμε όμως ότι οι τουρκικές κατασκευασιτκές εταιρείες είναι αυτές που έχουν εκτεθεί σε υψηλκά δάνεια σε δολάραια και ευρώ και βρίσκονται ενώπιον εκρήξεως.

Η απελελευθέρωση των δύο ελλήνων στρατιωτικών μπορεί να σηματοδοτεί και βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

Σε καμία περίπτωση δεν θα σημάνει βελτίωση σχέσεων. Αντίθετα οι σχέσεις με την Ελλάδα θα οξύνονται. Και ιδιαίτερα στα μέτωπα του Αιγαίου και της Αποκλειστικής Οικνονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης (μουφτεία), όπως και σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Ελλάδας να προχωρήσει σε ρύθμιση της ΑΟΖ με την Αλβανία.

Sports in

Αυτή είναι η ενδεκάδα της Κ19 του Ολυμπιακού στον ημιτελικό με τη Ναντ

Ποιες είναι οι επιλογές του Σωτήρη Συλαϊδόπουλου για τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού με τη Ναντ στο Final Four του Youth League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024