Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες οι μετανάστες του Aquarius

Σε πέντε ευρωπαϊκές χώρες οι μετανάστες του Aquarius

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο συμφώνησαν να δεχθούν κάθε μια ορισμένους από τους 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο ανθρωπιστικό πλοίο Aquarius.

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, η Γαλλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Πορτογαλία και το Λουξεμβούργο συμφώνησαν να δεχθούν κάθε μια ορισμένους από τους 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο ανθρωπιστικό πλοίο Aquarius.

Το πλοίο βρισκόταν αρχικά στ χωρικά ύδατα ανάμεσα στην Ιταλία και την Μάλτα, καθώς οι κυβερνήσεις των δύο χωρών απάντησαν αρνητικά στο αίτημα των ΜΚΟ Sos Mediterranee και Γιατροί χωρίς Σύνορα, να υποδεχθούν τους διασωθέντες, με το ιταλικό παράρτημα των «Γιατρών χωρίς σύνορα» να καταγγέλλει ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την οριστική αποδυνάμωσή τους.

Οι δήμαρχοι του Παλέρμο και της Νάπολης Λεολούκα Ορλάντο και Λουίτζι Ντε Ματζίστρις δήλωσαν πρόθυμοι να ανοίξουν τα λιμάνια τους. Αλλά ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι επιμένει στη γνωστή στρατηγική του και δηλώνει ότι «το σκάφος αυτό μπορεί να πάει όπου θέλει, εκτός από την Ιταλία».

Αργότερα η Μάλτα έδωσε την άδεια να επιτραπεί στο πλοίο να εισέλθει στα λιμάνια της, παρά το γεγονός ότι «δεν έχει καμία νομική υποχρέωση να το κάνει».

«Η Μάλτα θα λειτουργήσει ως βάση επιμελητείας και οι 141 μετανάστες που επιβαίνουν στο πλοίο θα διαμοιραστούν μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Λουξεμβούργου, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας» ανέφερε η κυβέρνηση της Μάλτας.

Από μεριάς της η Πορτογαλία δήλωσε πως είναι «διαθέσιμη» να υποδεχθεί ένα μέρος των μεταναστών που επιβαίνουν στο πλοίο Aquarius.

«Η Πορτογαλία είναι διαθέσιμη να υποδεχθεί 40 από τους 244 μετανάστες που επιβαίνουν στο Aquarius και σε άλλα σκάφη που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη Μάλτα», ανέφερε η πορτογαλική κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της.

Οι αφίξεις μεταναστών στην Ιταλία μειώθηκαν κατά 83%, σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2017. Κάτι που δείχνει, δηλαδή, ότι δεν υπάρχει καμία κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η Ισπανία, την οποία κυβερνά από την 1η Ιουλίου ο Πέδρο Σάντσεθ, είχε υποδεχθεί στα μέσα Ιουνίου στη Βαλένθια το Aquarius με 630 μετανάστες, αφού η Μάλτα και η Ιταλία είχαν αρνηθεί να επιτρέψουν στο πλοίο να τους αποβιβάσει.

Ωστόσο, από μεριάς του ο Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος είπε πως η Ένωση πρέπει να εξεύρει μια μακροπρόθεσμη λύση για το μεταναστευτικό.

«Δεν μπορούμε να εξαρτιόμαστε από συμφωνίες ad hoc, χρειαζόμαστε διαρκείς λύσεις. Δεν είναι ευθύνη μιας ή μερικών χωρών μελών μόνο, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως συνόλου», ανέφερε σε δήλωσή του.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024