Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το «Τρίγωνο των Βερμούδων» που τρομάζει την κυβέρνηση

Το «Τρίγωνο των Βερμούδων» που τρομάζει την κυβέρνηση

Η τραγωδία στο Μάτι και οι νεκροί που στοιχειώνουν το Μαξίμου δεν ξεχνιούνται, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση

Παγιδευμένη σε ένα νέο «Τρίγωνο των Βερμούδων», με προβλήματα που μοιάζουν τεράστια και που δεν μπορεί να διαχειριστεί, βρίσκεται η κυβέρνηση.

Εκεί που νομίζει ότι κλείνει ένα μέτωπο, ανοίγει ένα άλλο που θολώνει συνεχώς την προσπάθειά της να δείξει ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.

Η τραγωδία στο Μάτι και οι νεκροί που στοιχειώνουν το Μαξίμου δεν ξεχνιούνται, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση.

Όμως, τα ήρεμα νερά και μια πιο ανέφελη επόμενη ημέρα ήρθε να ταράξει η κρίση στην τουρκική οικονομία, η σύγκρουση με τις ΗΠΑ και η παγκόσμια αναταραχή στις αγορές.

Λίγες ημέρες από το τέλος του μνημονίου, το οποίο η κυβέρνηση ήλπιζε ότι θα γιορτάσει δεόντως, ήρθε η κατάρρευση της τουρκικής λίρας που προκαλεί τριγμούς και τρομάζει χώρες με πιο ισχυρή οικονομία απ’ ότι η Ελλάδα.

Το τρίτο μέρος του τριγώνου έχει να κάνει με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία σε πολιτικό επίπεδο. Το επεισόδιο με τους τούρκους ψαράδες να πυροβολούν κατά ριπάς εναντίον ελλήνων αλιέων δεν είναι μια απλή περίπτωση. Και πλέον η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι μπαίνει σε ταραγμένα νερά που μπορεί να φτάσουν μέχρι την πρόκληση ενός «θερμού» επεισοδίου.

Η κυβέρνηση αποκάλυψε τις διαχειριστικές της αδυναμίες με την πυρκαγιά στο Μάτι. Δεν είναι μόνον οι ευθύνες για τον κακό συντονισμό των φορέων που έφερε την εθνική τραγωδία. Είναι και η επόμενη ημέρα. Η απαράδεκτη αντίδραση του ίδιου του πρωθυπουργού και των υπουργών του, η προσβολή των νεκρών με τις άθλιες δηλώσεις σε καθημερινή βάση και η αδυναμία τους να αντιληφθούν την πραγματικότητα επιχειρώντας να την διαστρεβλώσουν, έχουν πλέον καταγραφεί.

Και δείχνουν ότι σε κρίσιμα θέματα δεν είναι η επικοινωνία και η μαύρη προπαγάνδα που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά η διαχείριση από μια στιβαρή κυβέρνηση.

Από την άλλη η τουρκική οικονομία  ήρθε σα σίφουνας να ταράξει τα πάντα, μόλις μία εβδομάδα από την ημερολογιακή έξοδο από τα μνημόνια. Κι όσο το Μαξίμου προσπαθεί να πείσει ότι η οικονομία είναι γερή και αλλάζει σελίδα, οι αναταράξεις προκαλούν εκνευρισμό καθώς αποκαλύπτουν ακόμη μια απάτη. Αυτή της οικονομικής ευρωστίας της χώρας που είναι αποτέλεσμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η πραγματικότητα είναι διαφορετική, η βουτιά στο Χρηματιστήριο λόγω της τουρκικής λίρας και η άνοδος των επιτοκίων, ήρθαν να θυμίσουν ότι η οικονομία ακόμη «ασθενεί» και η κυβέρνηση απλώς παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης. Αλλωστε, δεν είναι μόνο η Τουρκία αλλά και οι εξελίξεις στην ιταλική οικονομία.

Ο ιταλικός κίνδυνος, τα απόνερα του οποίου απειλούν να στείλουν την Ελλάδα ακόμα και στην αγκαλιά της προληπτικής γραμμής στήριξης, την οποία απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας, παρά τις προτροπές των ευρωπαϊκών θεσμών, έχει σημάνει συναγερμό. Στην Αθήνα, η κυβέρνηση αντί να οχυρώνει την οικονομία, φέρεται να κάνει πρόβα εκλογών, με το οικονομικό επιτελείο να έχει επιφορτιστεί με την ανάγκη εκπόνησης ενός πλάνου παροχών με ορίζοντα τριετίας, το οποίο θα επιστρατεύσει ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ σε μια ύστατη προσπάθεια αντιστροφής του κλίματος.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στους κόλπους της ευρωζώνης σχεδιάζεται ένα «ringfence», ένα κυκλικό δίχτυ ασφαλείας με μέτρα τα οποία θα επιχειρήσουν να προφυλάξουν κυρίως τις σχετικά ευάλωτες οικονομίες της Ισπανίας και της Πορτογαλίας αλλά και την ευρωζώνη συνολικά, στον βαθμό που επιβεβαιωθεί τον Σεπτέμβριο ο φόβος για μια νέα κρίση πυροδοτούμενη από την Ιταλία.

Και το τρίτο, ίσως και πιο επικίνδυνο μέτωπο αφορά τους φόβους για κλιμάκωση της τουρκικής απειλής. Στην Αθήνα φοβούνται ότι ο Ερντογάν θα επιχειρήσει να εξαγάγει την κρίση προκαλώντας επεισόδιο ή κάνοντας νταηλίκια στο Αιγαίο ή την κυπριακή ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση βρίσκεται επομένως, εν μέσω θέρους, μπροστά σε πολύ σημαντικές προκλήσεις. Και σε αποφάσεις που πρέπει να λάβει χωρίς τους ερασιτεχνισμούς, τις εμμονές και την αλαζονεία που επέδειξε στην περίπτωση της τραγωδίας με τις πυρκαγιές.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024