Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συναγερμός στο Αιγαίο: Οι «ναυμαχίες» των ψαράδων, οι τουρκικές προκλήσεις και η αντίδραση της Αθήνας

Συναγερμός στο Αιγαίο: Οι «ναυμαχίες» των ψαράδων, οι τουρκικές προκλήσεις και η αντίδραση της Αθήνας

Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δε βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο

Προβληματισμό και ανησυχία σε ανώτατο διπλωματικό και στρατιωτικό επίπεδο προκαλεί η κλιμάκωση των προκλήσεων από την Τουρκία στο Αιγαίο, με αποκορύφωμα τους πυροβολισμούς τούρκων ψαράδων εναντίον Ελλήνων στη Λέρο.

Την ώρα που οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δε βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο, λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης των δύο ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να κατηγορεί την Ελλάδα ότι ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση. Προκειμένου να διαφανεί η ενόχληση της Αθήνας, το ΓΕΕΘΑ αποφάσισε την αναστολή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) με την Τουρκία μέχρι νεωτέρας, μία κίνηση που συνδέεται – εκτός από τα τελευταία περιστατικά – και με το θέμα της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας με τους δύο έλληνες στρατιωτικούς.

Προκαλεί ο Τσαβούσογλου

Παρά τις δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που αποτελούν καθημερινό φαινόμενο, καθώς επίσης και τις «βόλτες» των τούρκων ψαράδων εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, ο Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε διπλωμάτες «κάνει το άσπρο μαύρο» και κατηγορεί τη χώρα μας ότι ανεβάζει το θερμόμετρο στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Ειδικότερα, μιλώντας στη διάσκεψη των πρεσβευτών υποστήριξε ότι η Ελλάδα κάνει περίεργα πράγματα «παρά το γεγονός ότι η Τουρκία ήταν πάντα δίπλα στην Ελλάδα στις δύσκολες στιγμές της».

Νέες μαρτυρίες για τους πυροβολισμούς στη Λέρο

Αίσθηση προκαλεί η περιγραφή ενός έλληνα ψαρά που βρέθηκε στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς έξω από τη Λέρο. Όπως φαίνεται σε βίντεο που ανάρτησε το protothema.gr , ακούγεται ο έλληνας ψαράς να μιλάει για το περιστατικό που μόλις είχε προηγηθεί με τους πυροβολισμούς των τούρκων ψαράδων κατά των ελλήνων αλλά και τις απειλές που δέχθηκαν.

«Βγήκαμε για την καθημερινή μας αλιεία και ήρθαν τα τουρκικά αλιευτικά να πάρουν τα αλιευτικά μας εργαλεία. Πήγαμε να τα προστατεύσουμε και μας έριξαν με το όπλο έξι φορές. Επίσης δεχθήκαμε και απειλές. Φώναξαν στον ασύρματο «I am turkish fishing boat, f@@k off»  (Είμαι τουρκικό αλιευτικό, άντε γαμ@@@@@@»)».

Στα βίντεο που τράβηξαν οι Έλληνες ψαράδες που δέχθηκαν τους πυροβολισμούς όταν επιχείρησαν να κινηθούν προς το σημείο όπου είχαν αφήσει τα εργαλεία τους στη θάλασσα, φαίνονται τα πλωτά του Λιμενικού που έχουν προσεγγίσει τα τουρκικά αλιευτικά προκειμένου να τα απωθήσουν.

Στο δεύτερο βίντεο ο Έλληνας ψαράς δίνει το ακριβές στίγμα του σημείου στο οποίο συνέβη το σοβαρό επεισόδιο το πρωί της Κυριακής: «Σήμερα δύο τουρκικά αλιευτικά ήταν δυτικά της νήσου Καλαποδιού, βόρεια της Λέρου και νότια των Λειψών. Πήγαμε πάνω να αλιεύσουμε και δύο τούρκικα αλιευτικά ήρθαν πάνω μας. Πήγαμε να προστατεύσουμε τα δικά μας εργαλεία αυτοί μας έριξαν με το όπλο έξι φορές».

«Όσο πάει η κατάσταση και χειροτερεύει. Τι θα γίνει πια; Φτάσαμε στην κατάσταση οι Τούρκοι να μας ρίχνουν στα δικά μας τα νερά και εμείς να μην κάνουμε τίποτα» προσθέτει ο ψαράς εκφράζοντας την αγανάκτηση που υπάρχει  στα ακριτικά νησιά.

Αν δεν κάναμε ελιγμό θα μας είχαν βυθίσει

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν και οι μαρτυρίες ελλήνων ψαράδων που μίλησαν το πρωί στον ΑΝΤ1 για το περιστατικό καθώς σημείωσαν πως το ένα από τα δύο τουρκικά αλιευτικά σκάφη προσπάθησε να τους εμβολίσει.

«Αν δεν κάναμε ελιγμό, θα μας είχε βυθίσει. Μας φώναξε να πάμε κοντά να μας δώσει ψάρια, για να μην πάμε στις Αρχές, εμείς τον πιέσαμε, τον παρενοχλήσαμε και ξαφνικά άκουσα τους πυροβολισμούς», περιέγραψε.

Ερωτηθείς αν ήταν ευθεία η βολή ή όχι, σημείωσε ότι δεν είδε το όπλο, απλώς το άκουσε.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024