Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πυρκαγιές : Το παράδειγμα της Εύβοιας και η εθνική τραγωδία

Πυρκαγιές : Το παράδειγμα της Εύβοιας και η εθνική τραγωδία

Oι τοπικοί άρχοντες αλλά και η ηγεσία της Πυροσβεστικής έκαναν ότι έπρεπε στην Εύβοια, λειτούργησαν με νηφαλιότητα, υπήρξε συντονισμός και αμεσότητα στην επιχείρηση κατάσβεσης

Την ώρα που η «μαύρη λίστα» με τους νεκρούς από τη φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική έχει φτάσει τους 95 (σ.σ κατέληξε πριν από λίγο ένας ακόμη εγκαυματίας), το μεσημέρι της Κυριακής ξύπνησαν εφιαλτικές μνήμες στο άκουσμα της είδησης για μεγάλη φωτιά στην Εύβοια και εκκένωση οικισμών.

Προφανώς οι τοπικοί άρχοντες αλλά και η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν θέλησαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο. Έκαναν ότι έπρεπε, λειτούργησαν με νηφαλιότητα, υπήρξε συντονισμός και αμεσότητα στην επιχείρηση κατάσβεσης της ομολογουμένης μεγάλης και δύσκολης πυρκαγιάς.

Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, να μην υπάρχει ενεργό πύρινο μέτωπο παρά μόνο διάσπαρτες εστίες.

Στην προκειμένου περίπτωση όλοι όσοι εμπλέκονταν στη διαχείριση της πυρκαγιάς έδρασαν αστραπιαία. Διατάχθηκε η προληπτική εκκένωση δύο οικισμών, μίας κατασκήνωσης και ενός μοναστηριού. Μπορεί τα μεγέθη να μην είναι συγκρίσιμα με τον αριθμό των ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στο Μάτι, ωστόσο, είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση για το πως πρέπει να κινούνται οι υπηρεσίες, ο κρατικός μηχανισμός και η τοπική αυτοδιοίκηση σε μεγάλες πυρκαγιές.

Η αντίδραση που υπήρξε στην Εύβοια δεν έχει καμία σχέση με το αλαλούμ που επικράτησε τις πρώτες ώρες της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική και μέχρι να φτάσει η φωτιά στο Μάτι.

Όπως έγινε γνωστό από τον ίδιο τον Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας, συγκλήθηκε άμεσα το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων σε επίπεδο αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος  και έλαβε όλες τις απαραίτητες αποφάσεις για τις ενισχύσεις και τα μέτρα που χρειάζονταν, για την προστασία των πολιτών στην περιοχή, ώστε να μην κινδυνεύσει κανείς.

Την ίδια στιγμή, βρέθηκαν στο σημείο άμεσα στελέχη της Αυτοδιοίκησης, όπως ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας καθώς και κυβερνητικά στελέχη όπως ο Βαγγέλης Αποστόλου προκειμένου να δουν από κοντά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, να ενημερώνονται για τις ανάγκες και να κινητοποιήσουν το αναγκαίο δυναμικό.

Την ίδια στιγμή η Αυτοδιοίκηση έδειξε από την πρώτη στιγμή ότι υπήρχε σχέδιο για τη διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων. «Η αυτοδιοίκηση αντέδρασε πολύ γρήγορα και αποτελεσματικά. Το ζητούμενο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι να μην καθυστερείς» τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας (ΣΚΑΪ) προσθέτοντας ότι  υπάρχει μεγάλη εμπειρία στην περιφέρεια και στον δήμο». Πρόσθεσε λέγοντας ότι «Είμασταν έτοιμοι, υπήρχε σχέδιο, η εκκένωση έγινε άμεσα. Όλα λειτούργησαν όπως έπρεπε. Υπάρχουν σχέδια εκκένωσης για κάθε χωριό» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης

Την Κυριακή πάντως, την ώρα που η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια απειλούσε οικισμούς, το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού  εξέδωσε την εξής ανακοίνωση προκαλώντας ποικίλα σχόλια:

«Για τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται από το μεσημέρι σε συνεχή επαφή, τόσο με τον αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, όσο και με τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, που έσπευσε και βρίσκεται επί τόπου».

Η ανακοίνωση αυτή και η γενικότερη στάση του Μεγάρου Μαξίμου θα μπορούσε να έχει πολλές ερμηνείες. Από το γελοίον του πράγματος, να γίνεται δηλαδή γνωστό στον κόσμο ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνεται, μέχρι το ότι αυτή η ανακοίνωση δείχνει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη υπό το κράτος πανικού μετά τις φωτιές στο Μάτι.

Το πρώτο ερώτημα είναι γιατί ένα πρωθυπουργικό γραφείο τύπου να αισθάνεται την ανάγκη να ενημερώσει ότι ο κ. Τσίπρας… ενημερώνεται για όλα. Δεν είναι αυτονόητο πως όταν η χώρα αντιμετωπίζει έναν κίνδυνο ο πρωθυπουργός να είναι στα τηλέφωνα συνεχώς, αν χρειάζεται να πηγαίνει στην πρώτη γραμμή της μάχης ή στο Κέντρο Επιχειρήσεων ή όπου τον καλεί το καθήκον τέλος πάντων;

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024