Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φωτιά στο Μάτι : 12 κρίσιμα ερωτήματα για τους υπεύθυνους της τραγωδίας

Φωτιά στο Μάτι : 12 κρίσιμα ερωτήματα για τους υπεύθυνους της τραγωδίας

Το έγκλημα που συντελέστηκε στο Μάτι, όπως όλοι παραδέχονται, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Ετσι, εκ των πραγμάτων το βάρος για τον εντοπισμό των υπευθύνων, την απόδοση των ποινικών ευθυνών και την τιμωρία των υπαιτίων περνά στη Δικαιοσύνη

Η ώρα των εισαγγελέων για την τραγωδία στο Μάτι πλησιάζει. Οι έρευνες για τους όσους έκαναν απίστευτα λάθη και συνέβαλαν στο να καούν 95 άνθρωποι, τρέχουν με ταχείς ρυθμούς.

Όπως αναφέρουν τα «Νέα», επιχείρηση «Η τιμωρία ενός εγκλήματος» θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική.

Το έγκλημα που συντελέστηκε στο Μάτι, όπως όλοι παραδέχονται, δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο. Ετσι, εκ των πραγμάτων το βάρος για τον εντοπισμό των υπευθύνων, την απόδοση των ποινικών ευθυνών και την τιμωρία των υπαιτίων περνά στη Δικαιοσύνη. Η έρευνα, με βάση τις κινήσεις των εισαγγελέων, κινείται σε τρία επίπεδα: το πρώτο και βασικότερο είναι η λήψη των καταθέσεων από εκπροσώπους όλων των εμπλεκόμενων φορέων, το δεύτερο περιλαμβάνει τις καταθέσεις των συγγενών των θυμάτων, για τους οποίους δόθηκε ήδη η σχετική εντολή προκειμένου να εξετάζονται από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και το τρίτο επίπεδο αφορά όλα τα αντικειμενικά ευρήματα, όπως η πραγματογνωμοσύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Είκοσι ημέρες μετά τις φονικές πυρκαγιές και όπως όλα δείχνουν ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος, ο οποίος διενεργεί την πολυεπίπεδη έρευνα για την απόδοση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση, από κοινού με τη συνάδελφό του, εισαγγελέα Πρωτοδικών Βαρβάρα Γνεσούλη, έχουν στα χέρια τους τα πρώτα κρίσιμα και καθοριστικά στοιχεία.

Δικονομικό όπλο

Οι καταθέσεις των 30 μαρτύρων που αποτελούν πλέον μέρος της δικογραφίας είναι το πρώτο ισχυρό δικονομικό όπλο της Εισαγγελίας στη διερεύνηση της υπόθεσης. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς τους μάρτυρες εκτιμάται ότι ίσως να χρειαστεί να ξαναπεράσουν σύντομα την πόρτα του εισαγγελικού γραφείου. Την επόμενη φορά όμως δεν θα είναι απλοί μάρτυρες, αλλά με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων φέρεται ότι έχουν αυξημένη βαρύτητα και σπουδαιότητα, καθώς έχουν εισφέρει στην έρευνα πολύτιμα στοιχεία φωτίζοντας με όσα ενόρκως ανέφεραν το… μονοπάτι που οδηγεί στην τέλεση συγκεκριμένων αξιόποινων πράξεων.

Αυτό που πρωτίστως ερευνούν οι εισαγγελείς είναι ο τρόπος που έγινε η διαχείριση εκ μέρους όλων ανεξαιρέτως των αρμοδίων, καθώς και αν έγιναν όσα προβλέπει η νομοθεσία, πριν και κατά τη διάρκεια της φωτιάς για να μην θρηνήσουμε τόσα θύματα.

Το κρίσιμο για τη Δικαιοσύνη είναι οι όποιες διώξεις ασκηθούν να μπορούν να σταθούν μέχρι να φτάσει η υπόθεση στο ακροατήριο και να αποφασιστεί η τιμωρία των υπευθύνων. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή οι κατηγορίες δεν είναι «δεμένες», τότε η κάθαρση δεν γίνεται ποτέ, με αποτέλεσμα επί της ουσίας οι δράστες να παραμένουν ατιμώρητοι.

Οι μάρτυρες, που φτάνουν σε καθημερινή βάση, στο εισαγγελικό γραφείο καλούνται να απαντήσουν σε μία σειρά συγκεκριμένων ερωτήσεων που στοχεύουν στη στοιχειοθέτηση αδικημάτων που φέρεται ότι τελέστηκαν από τους υπαίτιους ακόμα και διά παραλείψεως.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτό το πλαίσιο οι συγγενείς δύο εκ των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς, που κατέθεσαν την πρώτη μήνυση διά του πληρεξούσιου δικηγόρου τους Αντώνη Φούσα, επικαλούνται την απόφαση της Δικαιοσύνης για την τιμωρία των υπευθύνων για τις φωτιές στην Ηλεία, το 2007, την οποία ούτως ή άλλως είχαν ήδη στα χέρια τους και οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί, οι οποίοι διενεργούν την έρευνα.

Οι συγγενείς των θυμάτων απαριθμούν 12 εγκληματικές αμέλειες επισημαίνοντας ότι τα ίδια λάθη και παραλείψεις αντί να γίνουν μάθημα για τους αρμόδιους, φαίνεται ότι επαναλήφθηκαν και στην περίπτωση της φωτιάς στο Μάτι, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τόσοι νεκροί.

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων, με βάση τους ισχύοντες νόμους, τον «Ξενοκράτη» και τις δικαστικές αποφάσεις που εκδόθηκαν για την Ηλεία, οι ευθύνες εντοπίζονται στις εξής παραλείψεις:

  1. Εάν υπήρξε ειδικό σχέδιο (πέραν του «Ξενοκράτη») αντιμετώπισης της πυρκαγιάς από κάθε περιφέρεια και κάθε δήμο, και εάν εφαρμόστηκε.
  2. Εάν εγκαίρως είχαν καθαριστεί οι δρόμοι κ.λπ.
  3. Εάν είχαν ανοιχτεί αντιπυρικές ζώνες.
  4. Εάν υπήρχαν αντιπυρικοί κρουνοί, γεμάτοι με νερό και εάν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν.
  5. Εάν την προηγούμενη ημέρα της καταστροφής η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε στις περιφέρειες που ήταν σε κίνδυνο και εν προκειμένω στην Αττική, σχετικό ειδοποιητήριο έγγραφο και μάλιστα με σχετικούς χάρτες και τον βαθμό επικινδυνότητας και εάν η ίδια Γενική Γραμματεία παρακολούθησε και ήλεγξε την εκτέλεση της απόφασης αυτής.
  6. Εάν ύστερα από το έγγραφο αυτό ενεργοποιήθηκαν η περιφέρεια και οι δήμοι, με τα ειδικά γραφεία της Πολιτικής Προστασίας (περιφέρειας και δήμων).
  7. Εάν συνεκλήθησαν αμέσως τα αρμόδια συντονιστικά όργανα, τόσο της Περιφέρειας Αττικής (ΣΟΠΠ), όσο και των οικείων δήμων (ΣΤΟ) και εάν ενεργοποιήθηκαν αμέσως υπό την αντίστοιχη προεδρία του περιφερειάρχη και του δημάρχου.
  8. Εάν ενημερώθηκαν οι κάτοικοι για τις επικείμενες πυρκαγιές για λόγους αυτοπροστασίας.
  9. Εάν οι αρμόδιες υπηρεσίες έσπευσαν να σώσουν τους κινδυνεύοντες κατοίκους ή αφέθηκαν να ενεργήσουν μόνοι τους, κάτω από το πανικό τους και χωρίς να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν για να σωθούν.
  10. Εάν υπήρξε ο απαραίτητος συντονισμός όλων των αρμοδίων. Αρμόδιοι δε είναι, σε επίπεδο Περιφέρειας, ο οικείος Περιφερειάρχης και σε επίπεδο Δήμου ο κάθε Δήμαρχος. Επομένως, οι ευθύνες της Περιφέρειάς Αττικής είναι τεράστιες, όπως και του Δήμου Μαραθώνας για την τραγικότητα της κατάστασης και για το θάνατο των δύο ως άνω ανθρώπων μας.
  11. Εάν ρυθμίστηκε η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στις καιόμενες περιοχές.
  12. Εάν έγινε ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων και ιδίως των εθελοντικών οργανώσεων και των ιδιωτών, και επίσης εάν χρησιμοποιήθηκαν όλα τα σχετικά μηχανήματα των ιδιωτών, τα οποία θα έπρεπε να είναι καταγεγραμμένα από πριν.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024