Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε αντικατάσταση του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα προχωρά το ΥΠΕΞ

Σε αντικατάσταση του έλληνα πρέσβη στη Μόσχα προχωρά το ΥΠΕΞ

Για προκήρυξη της θέσης μετά την ολοκλήρωση της θητείας του κάνουν λόγο πηγές του ελληνικού υπουργείου. Ερωτηματικά για τη χρονική συγκυρία της απόφασης

Την αντικατάσταση του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Ρωσία, Ανδρέα Φρυγανά, αποφάσισε, αιφνιδίως, η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, εν μέσω του «ψυχρού πολέμου» που μαίνεται μετά τις εκατέρωθεν απελάσεις ελλήνων και ρώσων διπλωματών. Για προκήρυξη της θέσης μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, πάντως, κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την απόφαση έλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. «Ελήφθη τέτοια απόφαση. Η απόφαση ελήφθη προσωπικά από τον υπουργό Εξωτερικών» σημείωσε πηγή στο πρακτορείο Sputnik, κάνοντας λόγο για άμεση ανάκληση του κ. Φρυγανά.

Όπως αναφέρει η εν λόγω πηγή, ο κ. Φρυγανάς αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα και ένας άλλος πρεσβευτής να αποσταλεί στη Μόσχα, χωρίς ωστόσο να είναι γνωστό ακόμη πότε ακριβώς θα συμβεί αυτό.

Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, πληροφορίες από το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρουν πως έχει προκηρυχθεί η θέση του πρεσβευτή μαζί με άλλες, ωστόσο η αντικατάσταση θα γίνει μετά την ολοκλήρωση της θητείας του κ. Φρυγανά, σημειώνοντας πως δεν υφίσταται θέμα ανάκλησης.

Την ίδια ώρα, προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη Ρωσία έως την Κυριακή φέρεται να έχουν λάβει οι έλληνες διπλωμάτες που απελάθηκαν, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Τass.

Ερωτήματα για την απόφαση του ΥΠΕΞ

Η εσπευσμένη, πάντως, προκήρυξη της θέσης  του πρεσβευτή στη Μόσχα δημιουργεί κάποια ερωτήματα, όπως για ποιο λόγο κυκλοφόρησε σήμερα η συμπληρωματική προκήρυξη για κάλυψη της θέσης του πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα εν μέσω κρίσης στις διμερείς σχέσεις, και γιατί ανακοινώθηκε εκτάκτως, ενώ η θητεία του πρεσβευτή Ανδρέα Φρυγανά λήγει κατ’ ελάχιστο τρία χρόνια από τον Μάρτιο του 2016 οπότε τοποθετήθηκε στη Ρωσία.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου για τα αντίποινα της Ρωσίας, η οποία κάνει λόγο για «εκδικητική και αυθαίρετη» απέλαση των δύο ελλήνων διπλωματών που δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο, και εντάσσεται στο πλαίσιο της σταδιακής απομάκρυνσης της Ρωσίας «από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας» των δύο χωρών τα τελευταία 190 χρόνια.

Χαρακτηρίζει δε, αυθαίρετα τα μέτρα που έλαβε η ηγεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και διαμηνύει πως η Ελλάδα θα απαντήσει με υπομονή και νηφαλιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνει πως τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής φιλικής συνύπαρξης και με τη Ρωσία, σημειώνοντας πως πρόκειται για μια μεγάλη χώρα με ισχυρή παρουσία στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Ωστόσο, επισημαίνει πως η Ρωσία, αυτή τη στιγμή, δείχνει ως να μην μπορεί να αντιληφθεί τις θέσεις αρχών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και προσθέτει: «Από τότε που πολεμά ως σύντροφος εν όπλοις της Τουρκίας και της παρέχει σειρά διευκολύνσεων στον τομέα της ασφάλειας, δείχνει να απομακρύνεται σταθερά από θέσεις που αρμόζουν στο επίπεδο φιλίας και συνεργασίας που χαρακτήριζε τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας εδώ και 190 χρόνια. Δείχνει να μην αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα έχει δικά της συμφέροντα και κριτήρια στη διεθνή πολιτική».

Διαβάστε επίσης:

Ρήξη με Ρωσία : Πού το πάει η κυβέρνηση;

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024