Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυξητική τάση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Αυξητική τάση στα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Μέχρι χθες Πέμπτη είχαν καταγραφεί τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Αυξητική τάση παρατηρείται στον αριθμό των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, σύμφωνα με την υπεύθυνη του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) στη Βόρεια Ελλάδα, Τζίνα Λεπτοκαρίδου.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι χθες Πέμπτη είχαν καταγραφεί τρεις θάνατοι και 60 κρούσματα στις εξής περιοχές: Δυτική Αττική, Βοιωτία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Εύβοια, Ημαθία, Πειραιά, Πέλλα, Κορινθία, Κιλκίς, και Ρέθυμνο.

Όπως λέει η κ. Λεπτοκαρίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αυξητική τάση θα εξακολουθήσει να υπάρχει, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνοούν την ανάπτυξη των πληθυσμών των κουνουπιών, χωρίς, ωστόσο, να είναι δυνατόν να γίνει κάποια πρόβλεψη για εκδήλωση περισσοτέρων κρουσμάτων σε κάποια περιοχή έναντι κάποιας άλλης. «Φέτος ήρθε πιο νωρίς το καλοκαίρι. Έχουμε και τις βροχές, και αυτό ευνοεί την ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Διευκρινίζει ακόμα ότι δεν τίθεται θέμα ανοσοποίησης από τον ιό, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει εμβόλιο, ούτε ειδική θεραπεία και προσθέτει: «λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου μπορεί να έχουμε όλοι μας, αλλά να μην νοσούμε. Το 80% των κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποσοστό 20% όσων προσβάλλονται από τον ιό θα νοσήσει με ήπια συμπτώματα και ένα ποσοστό 1% ή λιγότερο θα εμφανίσει συμπτώματα από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα».

Σημειώνεται ότι ήπιο σύμπτωμα θεωρείται η εκδήλωση πυρετού, ενώ εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα είναι η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα και η οξεία χαλαρή παράλυση.

«Οι δράσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο ενώ αντίστοιχα ενέργειες υλοποιούν οι Περιφέρειες, οι Δήμοι και τα νοσοκομεία. Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση ενώ το Υπουργείο Υγείας είναι σε επαφή και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η επιδημιολογική επιτήρηση, άλλωστε, γίνεται όχι μόνο για τον ιό του Δυτικού Νείλου αλλά για οτιδήποτε μπορεί να προσβάλει πτηνά ή άλλα ζώα», τονίζει η κ. Λεπτοκαρίδου.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας των πολιτών, σχολιάζει ότι πρόκειται για τα γνωστά μέτρα που αφορούν τη χρήση εντομοαπωθητικών σώματος και χώρου, κλιματιστικών ή ανεμιστήρων, κουνουπιέρων ή σητών, και ρούχων που καλύπτουν τα άκρα. Στους εξωτερικούς και τους υπαίθριους χώρους συνιστάται η αποφυγή δημιουργίας συγκεντρώσεων νερού καθώς αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό των κουνουπιών.

Δεδομένου, άλλωστε, του γεγονότος ότι πλησιάζουν τα μέσα Αυγούστου, επισημαίνει ότι όταν ο καιρός αλλάξει και οι θερμοκρασίες πέσουν, οι πολίτες δεν θα είναι τόσο εκτεθειμένοι στα κουνούπια, συνεπώς και στον ιό.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024