Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ας ακούσουν τον «δικό τους» Κουτεντάκη για να μην κάνουν το λάθος

Ας ακούσουν τον «δικό τους» Κουτεντάκη για να μην κάνουν το λάθος

Ας μην παρασυρθούν από τις «σειρήνες» του λαϊκισμού. Τις ίδιες που προκάλεσαν το 2015 τεράστια ζημιά στη χώρα.

O Φραγκίσκος Κουτεντάκης είναι ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. «Παιδί» του Γιώργου Σταθάκη, με καλές σπουδές στα οικονομικά, τοποθετήθηκε προ ολίγων μηνών στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, στη θέση του «ανεξέλεγκτου» καθηγητή, Παναγιώτη Λιαργκόβα.

Η αντιπολίτευση είχε εξαπολύσει επίθεση κατά της κυβέρνησης κατηγορώντας την για «κομματική» επιλογή. Μάλιστα, πολλοί φοβήθηκαν ότι το ανεξάρτητο Γραφείο, που αποτελούσε πάντα φρουρό της οικονομίας και χτυπούσε «καμπανάκια» για τα δημοσιονομικά, θα γινόταν «παραμάγαζο» του κυβερνώντος κόμματος.

Όμως, οι παρεμβάσεις του επικεφαλής του, με τελευταία την τριμηνιαία έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη, αποδεικνύουν ότι όποιος τοποθετείται σε τέτοιες καίριες θέσεις οφείλει να παραμερίζει τις κομματικές ταυτότητες και να αποκτά συναίσθηση της πραγματικότητας.

Και ο κ. Κουτεντάκης το έκανε, κρούοντας δυνατά το καμπανάκι στο Μέγαρο Μαξίμου. Είπε τα αυτονόητα, αλλά για πολλούς εντός της κυβέρνησης όλα αυτά είναι «προβοκάτσια για να κηλιδωθεί το αφήγημα της καθαρής εξόδου από το μνημόνιο». Είπε συγκεκριμένα:

– «Η οικονομική πολιτική θα πρέπει να είναι σοβαρή και υπεύθυνη».
– «Δεν υπάρχει θέμα βιασύνης για έξοδο στις αγορές και τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι προσεκτικά και καλοσχεδιασμένα».
– Για την περικοπή στις συντάξεις: «Πολιτικά έχει συμφωνηθεί και έχει νομοθετηθεί και επομένως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πολιτικής με ότι επιπτώσεις μπορεί να έχει».,
– Εκτίμησε ότι θα υπάρξει «πολιτική πίεση» για επεκτατική δημοσιονομική πολιτική και επιβράδυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, καλώντας επί της ουσίας την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις «σειρήνες», λέγοντας πως κάτι τέτοιο «σίγουρα θα είναι πρόβλημα».

Όλα αυτά τα έχει πει κατά καιρούς, έστω και καμουφλαρισμένα και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ στην ίδια γραμμή είναι και ο Γιώργος Χουλιαράκης. Τα έχει επισημάνει με πιο…βροντώδη τρόπο ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας. Τα λένε πολύ συχνά οι δανειστές, ο ESM, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο λάθος που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά το καλοκαίρι του 2014. Πιεζόμενη από μια λαϊκίστικη προσέγγιση ενόψει των εκλογών και με μοναδικό «αφήγημα» την έξοδο από το μνημόνιο, η οποία είναι μόνον ημερολογιακή και καθόλου ουσιαστική, η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας. Ετοιμάζεται για μια απροετοίμαστη έξοδο στις αγορές, για αναστολή μεταρρυθμίσεων, για ρήξη με τους δανειστές για ήδη ψηφισμένα μέτρα και για ακατάσχετη παροχολογία που θα εξανεμίσει το πλεόνασμα που με αίμα συγκεντρώθηκε.

Τα πράγματα είναι απλά. Ας ακούσουν στο Μαξίμου τον «δικό τους» κ. Κουτεντάκη, κι ας μην παρασυρθούν από τις «σειρήνες» του λαϊκισμού. Τις ίδιες που προκάλεσαν το 2015 τεράστια ζημιά στη χώρα.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024