Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρίκα Βαγιάννη : Αντισυμβατική και αληθινή μέχρι το τέλος

Ρίκα Βαγιάννη : Αντισυμβατική και αληθινή μέχρι το τέλος

Το πηγαίο χιούμορ της, η αυθεντικότητά της, η άνεσή της απέναντι στον τηλεοπτικό φακό, η εξαίρετη πένα της, η ετυμολογία και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία της

Ο δημοσιογραφικός κόσμος «αποχαιρετά» ένα από τα πιο αντισυμβατικά κι αληθινά παιδιά του, τη Ρίκα Βαγιάννη, που πέθανε σήμερα, σε ηλικία 56 ετών, μετά από δύσκολη μάχη με τον καρκίνο.

«Το πηγαίο χιούμορ της, η αυθεντικότητά της, η άνεσή της απέναντι στον τηλεοπτικό φακό, η εξαίρετη πένα της, η ετυμολογία και το εκρηκτικό ταμπεραμέντο της, ήταν στοιχεία που χαρακτήρισαν τη ζωή και τη σταδιοδρομία της. Όλοι όσοι τη γνώρισαν ή είχαν την τύχη να συνεργαστούν μαζί της, βεβαιώνουν την ακεραιότητα του χαρακτήρα της και την πρόσχαρη διάθεση με την οποία αντιμετώπιζε τα προσφιλή της πρόσωπα και τους συναδέλφους της», αναφέρει η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκφράζοντας τα συλλυπητήρια της στους οικείους της, το σύζυγο Νίκο και τον γιο της Οδυσσέα και ιδιαίτερα τον συνάδελφο Γιάννη Διακογιάννη.

«Η Ρίκα Βαγιάννη υπήρξε μια εξαίρετη συνάδελφος που, παρά το σύντομο βίο της, κατάφερε να αφήσει γερό το αποτύπωμά της στην ελληνική δημοσιογραφία. Εργάστηκε με συνέπεια, ευγένεια και συναδελφικότητα, χωρίς ποτέ να δημιουργήσει αντιπαλότητες και προστριβές», προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.

Σπούδασε ηθοποιός αλλά την «κέρδισε» η δημοσιογραφία

Η Μαρίκα Ζούλα, όπως ήταν το πραγματικό όνομα της Ρίκας Βαγιάννη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962 και αφού αποφοίτησε από την Ελληνογαλλική Σχολή Αγ. Ιωσήφ, σπούδασε στην Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου (1982). Παράλληλα, εξειδικεύτηκε στη μετάφραση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας, σπουδάζοντας στο Βρετανικό Συμβούλιο και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος.

Το όνομά της ήταν ένας συνδυασμός της αρχής του ονόματος της μητέρας της, Βαρβάρας Δράκου, και του αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη, με τον οποίο παντρεύτηκε η μητέρα της και τη μεγάλωσε σαν κόρη του.

Ξεκίνησε την επαγγελματική της σταδιοδρομία δοκιμάζοντας τις δυνάμεις της στο χώρο της υποκριτικής (έπαιξε στο Εθνικό, στο Θεσσαλικό, σε αρκετές ταινίες, αλλά και σε σήριαλ, όπως το «Μινόρε της Αυγής») αλλά τελικά την κέρδισε η δημοσιογραφία, βαδίζοντας στα χνάρια του αείμνηστου πατέρα της Οδυσσέα Ζούλα αλλά και του πολυαγαπημένου θετού πατέρα της, βετεράνου αθλητικογράφου Γιάννη Διακογιάννη.

Η Ρίκα Βαγιάννη εργάστηκε με απόλυτη επιτυχία στην τηλεόραση, το ραδιόφωνο, τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Άφησε το στίγμα της στον περιοδικό Τύπο ξεκινώντας αμέσως μετά το πέρας των λυκειακών της σπουδών το 1979 στο περιοδικό «COSMOPOLITAN». Ακολούθησαν πολλά περιοδικά («ΕΝΑ», «ΚΛΙΚ», «NITRO», «DOWNTOWN»), ραδιοφωνικοί σταθμοί («TOP FM», «LADY FM», «ΑΘΗΝΑ 9,84», «ANTENNA FM») αλλά και τηλεοπτικοί σταθμοί («MEGA CHANNEL», «STAR CHANNEL», «ΚΑΝΑΛΙ 5», «SEVEN X», «ΕΡΤ», «NET»). Από το 1994 και επί σειρά ετών εργάστηκε και στην εφημερίδα «Απογευματινή» ως καλλιτεχνική συντάκτρια και από το 2005 στο «Έθνος».

Το 1997 ξεκίνησε η συνεργασία της με την ΕΡΤ στην οποία παρέμεινε μέχρι το 2012.

Ήταν επίσης ιδρυτικό στέλεχος του Protagon, ενώ έχει γράψει και δύο παιδικά βιβλία.

Από την Ελλάδα στην Αυστραλία και πάλι πίσω

Ποτέ δεν έκρυψε τον αντισυμβατικό της χαρακτήρα και δεν ήταν λίγες οι φορές που είχε καταφέρει να σοκάρει συναδέλφους δημοσιογράφους αλλά και το ελληνικό κοινό με τις απόψεις της και τα «σταράτα» λόγια της.

Το ίδιο συνέβη και όταν αποφάσισε να ακολουθήσει τον σύζυγό της Νίκο Στεφανή, καθηγητή Ψυχιατρικής (γιο του επίσης καθηγητή Ψυχιατρικής και πρώην υπουργού Υγείας Κώστα Στεφανή που απεβίωσε το 2016) στο Περθ της Αυστραλίας.

Έπειτα από έναν χρόνο παραμονής στην Αυστραλία επέστρεψαν στην Ελλάδα και τότε η Ρίκα Βαγιάννη είχε μιλήσει για τη ζωή στο Περθ.

https://youtu.be/K9TVOp-ld9Y

Δεν είχε «μασήσει» τα λόγια της και για την επάνοδο της στην αγορά εργασίας όταν είχε ρωτηθεί σχετικά: «Έχω πάρα πολλές προτάσεις, όλες, όμως, τις κάνω εγώ. Υπάρχει μεγάλη επιφύλαξη στα επαγγελματικά. Δύσκολοι καιροί… Το ξέρουμε όλοι. Είναι μικρή αγορά, δεν το βάζουμε όμως κάτω. Ψάχνω για δουλειά, δεν ανησυχώ όμως, θα βρω. Είμαι πολυεργαλείο, αν δεν δουλέψει κάτι σε μια εξειδίκευση, θα δουλέψει στη διπλανή. Δεν έχω άγχος, ας μη λέμε και ό,τι θέλουμε».

Η Ρίκα και η μητρότητα

Ακομπλεξάριστη για την προσωπική της ζωής δεν δίστασε ποτέ να πει την αλήθεια για θέματα που για άλλες γυναίκες είναι ταμπού, όπως η μητρότητα σε μεγάλη ηλικία.

«Αγχώθηκα όταν είχα κάποιες εγκυμοσύνες που δεν ολοκληρώνονταν. Αλλά είναι είναι κάτι που θα τρομάξει και ένα κορίτσι που είναι 20 χρονών. Τελικά πήγαν όλα καλά, είχα μια εκπληκτική εγκυμοσύνη, οπότε ακόμα και αν αγχώθηκα κάποιες στιγμές το έχω ήδη ξεχάσει», είχε πει ερωτώμενη για τη μητρότητα μετά τα 40.

«Πόλεμος» είχε ξεσπάσει και στο Facebook όταν το 2017 είχε γράψει στο προφίλ της: «Sites με μανούλες, αυτή η μάστιγα, αυτή η σιχαμερή χολέρα».

Οι αντιδράσεις ήταν τόσο σφοδρές, που η Ρίκα Βαγιάνη υποχρεώθηκε τότε να διευκρινίσει: «Σχόλια από ευαίσθητες ψυχές εδώ πέρα μέσα=ύποπτα μαρσιποφόρα γκομενάκια που τους χάλασα την παράγκα των διαγωνισμών και των χορηγιών για παρκοκαλτσοκρέβατα που τα μοιράζονται μεταξύ τους διασπείροντας επιβλαβή ψεύδη και λογοκλοπώντας ασύστολα. Μωρ’ καμμια ξυπνητή…».

Η δεύτερη ανάρτηση της είχε προκαλέσει την αναφορά του προφίλ της στο Facebook με αποτέλεσμα αυτό να «κατέβει» για κάποιο διάστημα. Ωστόσο, αυτό δεν την εμπόδισε να συνεχίσει να γράφει, από νέο λογαριασμό με το όνομα «Παλιορίκα Παλιοβαγιάννη», εξηγώντας τι είχε συμβεί: «Ορδές από σχιζοφρενειογόνες μήτρες μου κατέβασαν τη βιτρίνα με την οποία κυκλοφορώ, ως «Ρίκα Ζ. Βαγιάννη». Εκτελούνται ολιγοήμεραι επισκευαί. Προς το παρόν, αυτή τη γλιτσερή μπουτίκ βρεφών, νηπίων και λοιπών αξεσουάρ και καταναλωτικών ειδών που έχουν στήσει για να σας μαδάνε σαν κότες, θα τους την κλείνω από εδώ και βλέπουμε -αν μ αρέσει θα κάτσω κι άλλο».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024