Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υπό δοκιμή θεραπεία της νόσου Crohn με βλαστοκύτταρα

Υπό δοκιμή θεραπεία της νόσου Crohn με βλαστοκύτταρα

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης οι ασθενείς θα υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία για την κινητοποίηση των δικών τους βλαστοκυττάρων, που στη συνέχεια θα συλλεχθούν και θα υποβληθούν σε πρωτόκολλο ανάπτυξης

Μια κλινική δοκιμή ξεκίνησε στη Βρετανία δίνοντας ελπίδες θεραπείας στους πάσχοντες από νόσο του Crohn.

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, έλαβε χρηματοδότηση 2 εκατομμυρίων στερλινών και έχει ήδη ξεκινήσει την ένταξη στο κλινικό δείγμα ασθενών από το Κέιμπριτζ, το Εδιμβούργο, το Λίβερπουλ, το Νότινγκχαμ, την Οξφόρδη και το Σέφιλντ.

Στόχος είναι να μελετηθεί κατά πόσο η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση ενός νέου ανοσοποιητικού συστήματος στα άτομα με αθεράπευτη νόσο Crohn.

Η νόσος του Crohn προκαλείται από φλεγμονή στα τοιχώματα του πεπτικού συστήματος και τα κυρίαρχα συμπτώματα της είναι η διάρροια, το κοιλιακό άλγος και η κόπωση, μεταξύ άλλων, επιδεινώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Προς το παρόν οι θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα για τον περιορισμό της φλεγμονής αλλά με όχι πάντα καλά αποτελέσματα, καθώς και χειρουργική αντιμετώπιση για την αφαίρεση του πάσχοντος τμήματος του εντέρου. Σε ακραίες περιπτώσεις οι ασθενείς χρειάζεται να ζουν με κολοστομία, δηλαδή ένα «παρά φύση», στόμιο απ’ όπου εξασφαλίζεται η τελική αποχετευτική λειτουργία του εντέρου.

«Παρά την ύπαρξη καινοτόμων θεραπειών υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν καλύπτονται ή σταδιακά αναπτύσσουν ανθεκτικότητα σε όλες διαθέσιμες αγωγές. Αν και η κολοστομία είναι μια λύση που επιτρέπει στον πάσχοντα να είναι λειτουργικός στην καθημερινότητά του, δεν είναι κατάλληλη για όλους και είναι δεκάδες εκείνοι που την απορρίπτουν ως λύση ευθύς εξ αρχής», εξηγεί ο καθηγητής Τζέιμς Λιντσαϊ από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Ο ίδιος και οι συνεργάτες του ελπίζουν ότι δια της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων θα μπορέσουν να κάνουν «επανεκκίνηση» του ανοσοποιητικού συστήματος ώστε να αλλάξουν την πορεία της νόσου. Κι ενώ δεν πρόκειται για ίαση της πάθησης ενδεχομένως να επιτρέψει σε κάποιους ασθενείς να έχουν καλύτερη ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή που ήδη λαμβάνουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση.

Στο πλαίσιο της παρούσας μελέτης οι ασθενείς θα υποβληθούν σε χημειοθεραπεία και ορμονοθεραπεία για την κινητοποίηση των δικών τους βλαστοκυττάρων, που στη συνέχεια θα συλλεχθούν και θα υποβληθούν σε πρωτόκολλο ανάπτυξης. Επίσης θα κάνουν και περαιτέρω χημειοθεραπεία για τη εξόντωση του ελαττωματικού τους ανοσοποιητικού συστήματος ώστε όταν γίνει η επανέγχυση των βλαστοκυττάρων να δώσουν το έναυσμα στην ανάπτυξη νέων ανοσοκυττάρων, τη βάση για ένα νέο ανοσοποιητικό σύστημα.

Θεωρητικά το νέο ανοσοποιητικό σύστημα θα δεν προκαλεί φλεγμονή και δεν θα αντιδρά στα φάρμακα δίνοντας έτσι την ευκαιρία να δράσουν και να καταστείλουν τη νόσο.

Η ASTIClite, όπως ονομάζεται η κλινική μελέτη, είναι συνέχεια της έρευνας ASTIC που επίσης είχε εστιάσει σε μια παρόμοια θεραπεία με βλαστικά κύτταρα, η οποία ναι μεν δεν θεράπευσε τη νόσο Crohn αλλά προσέφερε οφέλη σε αρκετούς ασθενείς.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024