Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Moody's : Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει το πλήγμα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Moody’s : Η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει το πλήγμα από τις κυρώσεις των ΗΠΑ

Η Ρωσία υιοθέτησε σειρά μέτρων για να μειώσει την εξάρτηση της από το δολάριο και είναι έτοιμη να αποκρούσει τα πλήγματα που θα επιφέρουν οι οποιεσδήποτε νέες αμερικανικές κυρώσει

Η Ρωσία υιοθέτησε σειρά μέτρων για να μειώσει την εξάρτηση της από το δολάριο και είναι έτοιμη να αποκρούσει τα πλήγματα που θα επιφέρουν οι οποιεσδήποτε νέες αμερικανικές κυρώσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που προβλέπουν την επιβολή περιορισμών στο ρωσικό δημόσιο χρέος.

Την άποψη αυτή διατυπώνει σε συνέντευξη της στο πρακτορείο Bloomberg η αναλύτρια του οίκου Moody’s Investors Service Kristine Lindow.

Συγκεκριμένα η Ρωσία τον Μάιο μείωσε τις επενδύσεις της στα ομόλογα της αμερικανικής κυβέρνησης στα 14,9 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών στις 18 Ιουλίου. Τον Απρίλιο το ποσό αυτό ανέρχονταν στα 48,7 δισεκατομμύρια.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ρωσία δεν βρίσκεται πλέον στις πρώτες 30 χώρες που διακρατούν κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ, οι οποίες τον Απρίλιο επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Αυτή την στιγμή στην 30η θέση του καταλόγου βρίσκεται η Χιλή με επενδύσεις ύψους 30,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τον Απρίλιο, επισημαίνει η Lindow «όταν επιβλήθηκαν οι κυρώσεις, κατέστη σαφές ότι οι συναλλαγές σε δολάρια μπορεί να αποδειχθούν προβληματικές για τις εταιρείες και τα φυσικά πρόσωπα και γι’ αυτό σχεδίασαν τις δραστηριότητες τους με ανάλογο τρόπο. Νομίζω ότι έτσι θα ενεργούσε και ο κάθε υπεύθυνος διαχειριστής».

Παράλληλα αυτή την εβδομάδα άρχισαν να μεταδίδονται πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ συζητούν το ενδεχόμενο της επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Μάλιστα αμερικανοί γερουσιαστές που εκπροσωπούν και τα δύο κόμματα κατέθεσαν στις 2 Αυγούστου νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων στην Ρωσία.

Συγκεκριμένα προβλέπει την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων στον «ενεργειακό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας» «σε ολιγάρχες και κρατικές επιχειρήσεις» και την «επιβολή κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος».

Επίσης, «απαγορεύεται να εκδοθούν άδειες συμμετοχής σε Αμερικανούς πολίτες σε έργα που σχετίζονται με την εξόρυξη πετρελαίου στην Ρωσική ομοσπονδία».

Ωστόσο κατά την άποψη της Lindow η πιθανότητα επιβολής αμερικανικών κυρώσεων στο ρωσικό δημόσιο χρέος είναι μικρή, δεδομένου ότι νωρίτερα αυτόν τον χρόνο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές.

«Νομίζω ότι η εταιρεία Rusal (σ.σ ρωσικό αλουμίνιο) έχει γίνει για τους ίδιους ένα μάθημα, το οποίο πρέπει να παρακολουθούν πολύ προσεκτικά ως προς το πόσο εκτεταμένες μπορεί να είναι οι συνέπειες. Νομίζω ότι ο αντίκτυπος ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που ανέμεναν».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024