Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων και εξετάσεων οι καρκινοπαθείς

Αντιμέτωποι με ελλείψεις φαρμάκων και εξετάσεων οι καρκινοπαθείς

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εδώ και έναν χρόνο περίπου είναι σε έλλειψη το σκεύασμα Etoposide (ετοποζίδη), ενώ άλυτο παραμένει και το πρόβλημα με την εξέταση Oncotype DX

Με την αγωνία της εξασφάλισης των απαραίτητων φαρμάκων για τη θεραπεία τους ζουν καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας που πάσχουν από διάφορες μορφές καρκίνου.

Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου εδώ και έναν χρόνο περίπου είναι σε έλλειψη το σκεύασμα Etoposide (ετοποζίδη), ενώ άλυτο παραμένει και το πρόβλημα με την εξέταση Oncotype DX.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει η ΕΛΛΟΚ σχετικά με την συνεχιζόμενη έλλειψη ετοποζίδης, σύμφωνα με τον Ιωάννη Μαλέμη, Α’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ μετά τις 15 Αυγούστου αναμένεται να υπάρξει επάρκεια του σκευάσματος, ενώ όσα νοσοκομεία έχουν έλλειψη συμβουλεύονται να απευθύνονται στον ΙΦΕΤ.

Ωστόσο, και τα δύο αυτά «μέτρα» δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα καθώς για τρίτη εβδομάδα αναβάλλονται οι χημειοθεραπείες εκατοντάδων ασθενών με καρκίνο.

Να σημειωθεί ότι, η έλλειψη ετοποζίδης έχει επισημανθεί από την ΕΛΛΟΚ εδώ και τρεις μήνες και παρά τις δεκάδες καταγγελίες ασθενών αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει ο απαιτούμενος σεβασμός προς τους ασθενείς με καρκίνο δεδομένου ότι δεν έγινε έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων του σκευάσματος από τον ΕΟΦ εφόσον ήταν ενήμερος για το πρόβλημα της έλλειψης του ετοποζίδης το διάστημα από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους.

Σε εκκρεμότητα έναν χρόνο τώρα και η εξέταση Oncotype DX

Άλυτο παραμένει σύμφωνα με την ΕΛΛΟΚ και το πρόβλημα με την δοκιμασία Oncotype DX, εδώ και έναν χρόνο.

Πέρσι τέτοια εποχή η Ομοσπονδία ζητούσε από το υπουργείο Υγείας να εκδώσει σχετική απόφαση ώστε να καλύπτεται πλήρως από τον ΕΟΠΥΥ το κόστος της εξέτασης για τον καρκίνο μαστού χωρίς ηλικιακά κριτήρια για όλες τις ασθενείς (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του ΚΕΣΥ) για τις οποίες ενδείκνυται η διενέργεια της δοκιμασίας.

Το κόστος της εξέτασης σήμερα ανέρχεται περίπου στα 3.800 ευρώ με συμμετοχή ασφαλισμένης 20%, δηλαδή περίπου 760 ευρώ, – ποσό εξαιρετικά υψηλό στις σημερινές οικονομικές συνθήκες για τις περισσότερες ασθενείς. Να σημειωθεί ότι, μέχρι τώρα κάλυπταν τη δαπάνη οι ασθενείς και στη συνέχεια είχαν επιστροφή 80% του ποσού από τον ΕΟΠΥΥ.

Η ΕΛΛΟΚ είχε λοιπόν ζητήσει την επέκταση της κάλυψης του κόστους της εξέτασης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του προστάτη), για τους οποίους υπάρχουν ήδη εγκεκριμένες δοκιμασίες OncotypeDX, από την παροχή και κάλυψη των οποίων μπορούν να προκύψουν ανάλογες ωφέλειες και οικονομία πόρων, κατά το πρότυπο που ισχύει για τον καρκίνο του μαστού.

«Σήμερα, ένα χρόνο μετά, η υπόθεση ακόμη είναι σε εκκρεμότητα, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση και οι διαδικασίες που ακολουθούνται ακροβατούν στα όρια της νομιμότητας καθώς δεν είναι τίποτε ξεκαθαρισμένο και σαφές, αλλά θα λέγαμε ότι μάλλον επαφίεται στην πραγματικά καλή θέληση του Διοικητή του ΕΟΠΥΥ. Είναι σημαντικό να τονισθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε, διαφαίνεται ότι τα αιτήματά μας σχετικά με την άμεση και πλήρη αποζημίωση της εξέτασης απευθείας από τον ΕΟΠΥΥ και την επέκταση της κάλυψης και σε άλλους τύπους καρκίνου (καρκίνος του προστάτη) δεν είναι στα προς υλοποίηση σχέδια του Υπουργείου Υγείας», υποστηρίζει η Ομοσπονδία.

Και προσθέτει ότι, σκοπός του υπουργείου Υγείας με σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) είναι να συνεχίσουν να υπάρχουν περιορισμοί με τους οποίους η εξέταση θα είναι διαθέσιμη μόνον σε ασθενείς με αρνητικούς λεμφαδένες, (ενώ είναι το ίδιο απαραίτητη σε μετεμμηνοπαυσιακές ασθενείς με ένα διηθημένο λεμφαδένα και θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, και χαμηλό ki).  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, να ωθούνται οι ογκολόγοι προς σύσταση χημειοθεραπείας αντί της ορμονοθεραπείας που θα μπορούσαν να συστήσουν, αν είχαν την επιβεβαίωση που παρέχει το OncotypeDX για την επιλογή τους.

Η επιλογή χημειοθεραπείας, χωρίς να είναι απολύτως ενδεδειγμένη για την ασθενή, απλά για να καλύψει την αβεβαιότητα που δημιουργεί η παρουσία του ενός διηθημένου λεμφαδένα, έχει πολύ μεγάλο ψυχο-σωματικό και κοινωνικό κόστος για τις ασθενείς, και τις οικογένειες τους, αλλά και μεγάλη οικονομική επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Υπενθυμίζεται ότι, η χημειοθεραπεία χορηγείται μόνον ενδονοσοκομειακά, απαιτούνται αιματολογικές εξετάσεις πριν από κάθε θεραπεία, τα φάρμακα είναι τοξικά και το κόστος τους υπερ-πολλαπλάσιο αυτού της ορμονοθεραπείας.

Κι ενώ λοιπόν το σχέδιο ΚΥΑ αποκλείει τη χορήγηση της δοκιμασίας ΟncotypeDX σε μερίδα ασθενών, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις και σε αντίθεση με τις προδιαγραφές του ίδιου του τεστ, ταυτόχρονα αντίστοιχη απόφαση της Ολομέλειας του ΚΕΣΥ ενέκρινε (αποφ. 14 της 266ης Ολομέλειας/15.1.2018) την διάθεση άλλης παρόμοιας δοκιμασίας, της Mammaprint, χωρίς τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Δεν παρέχεται καμία εξήγηση γιατί η διενέργεια της μίας δοκιμασίας καλύπτει έως ένα διηθημένο λεμφαδένα, ενώ η δοκιμασία της άλλης κανένα.

Η ΕΛΛΟΚ καλεί το υπουργείο Υγείας να επανεξετάσει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα καλύπτεται η δοκιμασία OncotypeDX, ώστε να υπάρχουν κοινοί κανόνες εφαρμογής, να φροντίσει για την άμεση υπογραφή των σχετικών ΚΥΑ και για τις δύο δοκιμασίες ΟncotypeDX και Mammaprint και την ανάρτηση τους στη Διαύγεια, να αποφασίσει την απευθείας πλήρη κάλυψη του κόστους διενέργειας των συγκεκριμένων δοκιμασιών και να επεκτείνει την κάλυψη του κόστους και για άλλες μορφές καρκίνου, όπως καρκίνος του προστάτη και καρκίνος του παχέος εντέρου.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024