Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ευνοϊκή μεταχείριση για τον Όμιλο Φιλιππάκη;

Ευνοϊκή μεταχείριση για τον Όμιλο Φιλιππάκη;

Η προσπάθεια του Ομίλου Φιλιππάκη (Εφημερίδες «Δημοκρατία», «Espresso» κ.λπ.) να πετύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό για τις οφειλές προς το δημόσιο γεννά σοβαρά ερωτηματικά, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία των εργαζομένων

Από ηλεκτρονικό μήνυμα που ζητούσε τη συναίνεσή τους, μια που με τυπικούς όρους ανήκουν στους πιστωτές τους, πληροφορήθηκαν οι εργαζόμενοι του Ομίλου Φιλιππάκη, που εκδίδει τις εφημερίδες «Δημοκρατία», «Espresso» και «Ορθόδοξη Αλήθεια», ότι η εταιρεία επιδιώκει να προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ως προς τις οφειλές που έχει προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η εταιρεία είχε στην τελευταία χρήση της συνολικές υποχρεώσεις 12.642.283,91 ευρώ με τον τζίρο της στην τελευταία χρήση να είναι 14.117.317,55 ευρώ. Στο δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς οφείλει συνολικά μαζί με τις προσαυξήσεις 4.407.209,83 ευρώ. Στους προμηθευτές και τους εργαζομένους οφείλει 8.881.918,9 ευρώ.

Η εταιρεία δηλώνει ότι για τα επόμενα 10 χρόνια (120 δόσεις) μπορεί να καταβάλλει ως προς τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις της 46.500 ευρώ και ζητά πέραν της ρύθμισης των 120 δόσεων οι προσαυξήσεις και τα πρόστιμα που προκύπτουν στις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο και τις ασφαλιστικές εισφορές να περικοπούν κατά 90%. Από τη μεριά της δεσμεύεται να εξομαλύνει μέσα σε 3 χρόνια το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των εργαζομένων.

Η ίδια η εταιρεία με ανακοίνωσή της υποστηρίζει τα ακόλουθα για τη ρύθμιση:

«Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ Α.Ε. ολοκλήρωσε, καταρχήν, την βασική φάση διαδικασίας ένταξης στις ευεργετικές διατάξεις της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Η ένταξη αφορά μόνο την Α.Ε. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ που εκδίδει τις εφημερίδες ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ESPRESSO και ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΑΛΗΘΕΙΑ και περιλαμβάνει αποκλειστικά οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά το παρελθόν σε Δημόσιο και Ασφαλιστικά ταμεία.
Δεν επηρεάζει την μισθοδοσία και τις αμοιβές των συνεργατών μας. Αντίθετα, η πρόταση αναδιάρθρωσης προβλέπει την εξομάλυνση του χρόνου καταβολής των αμοιβών τους. Δεν προβλέπεται ούτε περιορισμός των οφειλομένων (κούρεμα), ούτε μείωση του προσωπικού, ούτε μείωση των αμοιβών. Οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια σύγκρισης με ανάλογη υπαγωγή άλλων επιχειρήσεων δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα.
Η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ουσιαστικά στην συνέχιση της θετικής πορείας της εταιρείας μας. Πεποίθησή μας είναι ότι χάρη στις προσπάθειες όλων μας και παρά το αντίξοο περιβάλλον και τα συνεχή προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τύπος (αύξηση τιμής χαρτιού άνω του 35%, επιβολή επιπλέον εισφορών, προβληματική διανομή κλπ.), η εταιρεία μας θα συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία της πάντα με γνώμονα την εντιμότητα, την αξιοπρέπεια και την αμιγώς δημοσιογραφική προσέγγιση των δραστηριοτήτων μας».

Τι λένε οι εργαζόμενοι

Από τη μεριά τους οι εργαζόμενοι δεν δείχνουν ιδιαίτερα χαρούμενοι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Φιλιππάκη υπόσχεται εξομάλυνση της καταβολής των δεδουλευμένων, αλλά πάντα καταλήγει σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις.

Ας σημειώσουμε εδώ η ίδια η αίτηση υπαγωγής στη διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, ανεξάρτητα από το εάν θα ευοδωθεί, προσφέρει στην εταιρεία μια «ανάσα» τριών μηνών ως προς τις υποχρεώσεις της.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι φαίνεται αρκετά δύσκολο να μπει μια εκδοτική επιχείρηση με αυτά τα χαρακτηριστικά στον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Επισημάνουν ότι μια εταιρεία με 12,6 εκατομμύρια συνολικές υποχρεώσεις και τζίρο 14 εκατομμυρίων, ο οποίος μάλιστα βαίνει μειούμενος, ζητά ρύθμιση που στηρίζεται στην παραδοχή ότι θα μπορεί να λειτουργεί ομαλά και να αποπληρώνει για τα επόμενα 10 χρόνια, την ώρα η εταιρεία προσφέρει ως εγγύηση τους τίτλους των εφημερίδων, όταν ένας τίτλος νοικιασμένος μέχρι το 2022 (αυτός της Espresso από τον υπόδικο Κυριακίδη).

Ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι σε 10 χρόνια η εταιρεία θα υπάρχει ακόμη και θα εκδίδει τους τίτλους της;

Επιπλέον, υπάρχει σοβαρό ζήτημα ως προς το γιατί πρέπει να υπάρξει μια τόσο μεγάλη  μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων, που σημαίνει και τελικά απώλειες εσόδων για το δημόσιο.

Και το ζήτημα είναι και ηθικής και πολιτικής τάξης. Ο Όμιλος Φιλιππάκη έχει επιλέξει μια συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση το τελευταίο διάστημα που έγκειται στο να στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο και να επιτίθεται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προφανώς και κάθε έντυπο έχει το δικαίωμα να έχει όποια «γραμμή» θέλει. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνεται με ορίζοντα μια περισσότερο ευνοϊκή μεταχείριση ως προς τις υποχρεώσεις του.

Sports in

«Έχουμε πίστη για κάτι μεγάλο»

Ο προπονητής της γυναικείας ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Δημήτρης Κραβαρίτης, μίλησε στο In.gr για το φαϊναλ φορ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον στόχο των «ερυθρολεύκων».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024