Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ενέκρινε ο ESM τα 15 δισ. ευρώ, τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση

Ενέκρινε ο ESM τα 15 δισ. ευρώ, τις επόμενες ημέρες η εκταμίευση

Με σημερινή ανακοίνωση του ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας προαναγγέλλει την εκταμίευση της δόσης μέσα στις επόμενες ημέρες

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο Διοικητών του ESM ενέκρινε την 1η Αυγουστου 2018 το συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των εθνικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέγραψε σήμερα το συμπληρωματικό Μνημόνιο με την Ελλάδα, εξ ονόματος του ESM. Επισημαίνεται ότι τώρα «ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της πέμπτης δόσης» ύψους 15 δισ. ευρώ, από το Συμβούλιο Διοικητών του ESM, η οποία θα αποδεσμευθεί τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη, το γερμανικό κοινοβούλιο ενέκρινε την εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος.

Ο λόγος για τον οποίο κατέστη αναγκαίο να συγκληθεί η Επιτροπή Προϋπολογισμού σε ειδική συνεδρίαση είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να παραταθεί το καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά, που έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της προσφυγικής κρίσης.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, είχε παγώσει την εκταμίευση από τον ESM, ζητώντας να ανακοινωθούν αντίμετρα από την κυβέρνηση για τον ΦΠΑ. H κίνηση αυτή- για ένα αμελητέο ποσό- είχε ερμηνευθεί ως ένα σαφές μήνυμα του Βερολίνου προς την Αθήνα πως δεν πρόκειται να δεχθεί την όποια παρέκκλιση από τα συμφωνηθέντα.

Ωστόσο η «τρύπα» αυτή στα έσοδα καλύφθηκε με αντίμετρα που θα πάρει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, τα 28 εκατομμύρια ευρώ που θα λείψουν από τα έσοδα, λόγω της διατήρησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ σε ελληνικά νησιά ως το τέλος του έτους, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να τα καλύψει με περικοπές στις αμυντικές δαπάνες.

Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,5% δεν απειλείται, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Κοινοβουλίου.

Η απόφαση της Επιτροπής Προϋπολογισμού, με την οποία απελευθερώνεται η εκταμίευση της τελευταίας δανειακής δόσης του ελληνικού προγράμματος, δείχνει ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει από κοινού τα προβλήματα, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη, επισημαίνει ο αρμόδιος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) για θέματα Προϋπολογισμού Άχιμ Ποστ και τονίζει ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα πόδια της.

«Πρόκειται για ένα λογικό βήμα και για ένα σημαντικό μήνυμα» αναφέρει ο κ. Ποστ και προσθέτει ότι έτσι το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπεται.

«Η Ελλάδα έχει τα τελευταία χρόνια καταβάλει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να εκπληρώσει τους όρους των μεταρρυθμίσεων. Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η Ελλάδα μπορεί να σταθεί και πάλι στα δικά της πόδια. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας δείχνει ταυτόχρονα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να λύνει προβλήματα από κοινού, όταν επικρατούν η σύνεση και η αλληλεγγύη – και όχι λαϊκιστές ψευδολύσεις» επισημαίνει το στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών.

Την απόφαση του γερμανικού κοινοβουλίου χαιρέτισαν η Κομισιόν και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τονίζοντας ότι μόνο 20 ημέρες μένουν για την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια. Επισημαίνουν δε ότι η δόση των 15 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για τη δημιουργία αποθέματος, διευκολύνοντας την επιστροφή στις αγορές.

Διαβάστε επίσης:

Την έγκριση της Γερμανίας για εκταμίευση της δόσης χαιρετίζει ο Σεντένο

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024