Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος

Ζούμε στην Ελλάδα, μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες και απολαμβάνουμε τα καλοκαίρια μας, περνώντας ατέλειωτες ώρες κάτω από τον ήλιο. Η αδυναμία μας στο να αποκτήσουμε το τέλειο μαύρισμα πολλές φορές μας κάνει να ξεχνάμε τους κινδύνους που παραμονεύουν κάθε λεπτό που οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιο φτάνουν στο σώμα μας. Ο βασικότερος κίνδυνος […]

Ζούμε στην Ελλάδα, μια από τις πιο ηλιόλουστες χώρες και απολαμβάνουμε τα καλοκαίρια μας, περνώντας ατέλειωτες ώρες κάτω από τον ήλιο. Η αδυναμία μας στο να αποκτήσουμε το τέλειο μαύρισμα πολλές φορές μας κάνει να ξεχνάμε τους κινδύνους που παραμονεύουν κάθε λεπτό που οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιο φτάνουν στο σώμα μας.

Ο βασικότερος κίνδυνος που όλοι φοβόμαστε είναι φυσικά ο καρκίνος του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι βέβαια, αγνοούν τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο του δέρματος και τις συνέπειες αυτού στην υγεία μας. Αν έχεις δέρμα που ανήκει στο τύπο I ή II, το δέρμα σου μαυρίζει ελάχιστα ή καθόλου ή ακόμη χειρότερα παθαίνεις συχνά ηλιακά εγκαύματα. Αν έχεις φακίδες ή ελιές που διαφέρουν ως προς την εμφάνιση τους στο μέγεθος, το σχήμα ή και το χρώμα τους. Αν είχες πάθει σοβαρά ηλιακά εγκαύματα όταν ήσουν παιδί ή εκτιθόσουν συχνά στο δυνατό ήλιο κατά την παιδική ή εφηβική σου ηλικία. Αν υπάρχει ιστορικό καρκίνου του δέρματος στην οικογένειά σου. Αν έχεις πολλές ελιές, ανάμεσά τους κάποιες μεγάλες με ακανόνιστο σχήμα ή ανομοιογένεια στο χρώμα.

Τόσα σημάδια που ακόμη κι αν παρατηρούμε συχνά το σώμα μας μπορεί να μη γνωρίζουμε ότι μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Ένα άτομο έχει περίπου 20 ελιές κατανεμημένες στο σώμα και το πρόσωπο, αλλά όσο περισσότερες έχει, τόσο πιο μεγάλος είναι ο κίνδυνος να αναπτύξει καρκίνο του δέρματος. Τουλάχιστον το 65% των μελανωμάτων, εμφανίζονται γύρω από μια προϋπάρχουσα ελιά, σύμφωνα με έρευνα. Άρα είναι πολύ σημαντικό όλοι μας να ελέγχουμε την κατάσταση των ελιών, αλλά και την εμφάνιση νέων. Μπορείς όμως να ελέγξεις τα σημάδια αυτά πριν καν εμφανιστούν με τη βοήθεια της δερματολογικής μεθόδου ABCDE, με τη βοήθεια της οποίας μπορείς να ελέγξεις τις ελιές σου με το σωστό εργαλείο. Η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται από πολλούς δερματολόγους ανά τον κόσμο, ενώ κάθε γράμμα της μεθόδου αντιστοιχεί σε ένα χαρακτηριστικό των ελιών σου. Αν μάλιστα η διάγνωση γίνει έγκαιρα, τότε το 90% των καρκίνων του δέρματος και των σημαδιών θεραπεύονται.

Η επίσκεψη στο δερματολόγο για προληπτικούς λόγους κρίνεται απαραίτητα, ωστόσο μπορείτε και μόνοι σας να κάνετε μια εξέταση στον εαυτό σας από μόνοι σας, ελέγχοντας το πρόσωπο, το τριχωτό, τα χέρια, τα μπράτσα, το κορμό, τη πλάτη και άλλες περιοχές του σώματος.

Αφού ελέγξετε τις ελιές σας, λάβετε την κατάλληλη προστασία για την έκθεση σας στον ήλιο φορώντας πάντοτε αντηλιακό ανανεώνοντας το τακτικά, τότε είστε πανέτοιμοι να χαρείτε άφοβα τις καλοκαιρινές σας στιγμές κάτω από τον απολαυστικό ήλιο της Ελλάδας στις καταγάλανες παραλίες.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024