Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δυσεύρετα πια τα εφημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική

Δυσεύρετα πια τα εφημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική

Δυσεύρετα έχουν γίνει πια τα εφημερεύοντα φαρμακεία στην Αττική, παρά το διευρυμένο ωράριο λειτουργίας

Μπορεί το ωράριο των φαρμακείων στο Λεκανοπέδιο της Αττικής και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας να διευρύνθηκε, αλλά οι πολίτες σε πολλές περιοχές πολλές φορές αναζητούν επί ώρες το πλησιέστερο εφημερεύον/διανυκτερεύον φαρμακείο και ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Οι φαρμακοποιοί αποδίδουν το φαινόμενο στην απαλλαγή όλο και περισσοτέρων συναδέλφων τους από το σύστημα των εφημεριών λόγω του διευρυμένου/ελεύθερου ωραρίου που ακολουθούν.

Σύμφωνα με στοιχεία του Μητρώου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής στην Αθήνα, που έδωσε στη δημοσιότητα ο Γιάννης Δαγρές, ειδικός γραμματέας του ΦΣΑ και μέλος του μέλος ΔΣ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, την περίοδο 2012-2014 (3ετία αμιγώς διευρυμένου ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων) ένας συνολικός αριθμός από 278 φαρμακεία (κοντά στο 23-25% του συνολικού δυναμικού διαθέσιμων προς ανάληψη εφημερίων φαρμακείων) εξωθήθηκε σταδιακά σε απαλλαγή από τις εφημερίες.

Μεταξύ 2015 και 2017 (3ετία ελεύθερου ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων) ένας επιπλέον συνολικός αριθμός από 152 φαρμακεία (κοντά στο 12-14% του συνόλου και περίπου στο 17% των εκείνη τη στιγμή διαθέσιμων προς εφημερίες φαρμακείων) εξωθήθηκε σταδιακά σε απαλλαγή από τις εφημερίες.

Συνεπώς, μέσα στην 6ετία πλήρους εφαρμογής της κατάργησης του Ε.Κ.ΕΠ. ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, στη μεγαλύτερη αστική περιοχή της Ελλάδας, την Αθήνα, η επιβολή διευρυμένου αρχικά και ελεύθερου στη συνέχεια ωραρίου λειτουργίας οδήγησε στη μείωση του διαθέσιμου προς εφημερίες δυναμικού φαρμακείων κατά 430 μονάδες, που αντιστοιχεί κοντά στο 35-36% του συνόλου των Φαρμακείων της περιοχής.

Ανάλογη εικόνα με εκείνη που καταγράφεται στην Αθήνα παρατηρείται από λίγο ως πολύ σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, αφού ο τρόπος λειτουργίας και η φυσιογνωμίας των φαρμακείων είναι κατά κανόνα παρόμοια σε όλη τη χώρα.

Όπως σημειώνει ο κ. Δαγρές «σε περιβάλλον με ελεύθερο και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας και έτσι ισχνές και ανεπαρκείς εφημερίες, η κατανομή των φαρμακείων ανά ώρες και περιοχές είναι τυχαιοποιημένη, άρα χαοτική και έτσι ανεπαρκής, με μεγάλες περιοχές να παρουσιάζουν υπερσυγκέντρωση φαρμακείων και άλλες περιοχές να καταλήγουν σε υπεραραίωση αυτών, σε αντίθεση με ένα περιβάλλον με κανονικό ωράριο φαρμακείων και προστατευμένες έτσι εφημερίες που δίνει την ευχέρεια και έτσι παρουσιάζει θετική εικόνα ομοιομορφίας στην κατανομή και επάρκειας κάλυψης στην πυκνότητα των ανοικτών φαρμακείων».

Για να μπορέσει να αποκατασταθεί η ομαλότητα και η επάρκεια στην εξυπηρέτηση του κοινού, καθώς και η σταθερότητα και η βιωσιμότητα του δικτύου των φαρμακείων σε όλη τη χώρα (παράγοντας κρίσιμος και ζωτικός για την απρόσκοπτη τροφοδοσία του πληθυσμού με φάρμακα σε όλη την επικράτεια), «είναι επιβεβλημένο να καταργηθούν το διευρυμένο και το ελεύθερο ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων και να επανέλθει το Ενιαίο/Καθολικό/Ευχερώς Παρακολουθήσιμο από όλα τα φαρμακεία το κανονικό ωράριο, που θα παρέχει επαρκή εξυπηρέτηση στο κοινό, αξιοποιώντας όλα τα φαρμακεία όλων των περιοχών της χώρας και συνάμα αυτό θα προστατεύει την καλή υγεία του ζωτικού θεσμού των εφημεριών των φαρμακείων», καταλήγει ο κ. Δαγρές.

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024