Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η υποχρέωση ως παραχώρηση

Η υποχρέωση ως παραχώρηση

Ανέλαβε ο πρωθυπουργός γενναία κι ακέραια την πολιτική ευθύνη και θα αποκαταστήσει τα θύματα, τις ζημιές και θα λάβει μέτρα για να μην ξανακαούν, όχι γιατί οφείλει αλλά γιατί θέλει

Από την ώρα της εισήγησης του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής, πολλοί προσπαθούν να ερμηνεύσουν την «πολιτική ευθύνη» κατά τον Αλέξη Τσίπρα. Πολλές γραμμές έχουν γραφτεί προσπαθώντας να καταλάβουν πως νοείται ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραιτήσεις και για ποιο πράγμα τελικά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη ο πρωθυπουργός αφού κατά τα άλλα μας είπε ότι το μοναδικό τους λάθος είναι ότι δεν είναι τέλειοι και ότι δεν πρόλαβαν να τα αλλάξουν όλα.

Ευτυχώς πήραμε μια υπεύθυνη απάντηση σήμερα από τον πλεον αρμόδιο να διερμηνεύσει τον πρωθυπουργό, από το κυβερνητικό εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο. Ο κ. Τζανακόπουλος μας εξήγησε λοιπόν ότι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό είναι «έμπρακτη» και σημαίνει τη στήριξη των πληγέντων, την προσπάθεια αποκατάστασης των ζημιών και τη λήψη μέτρων για τη αντιμετώπιση των στρεβλώσεων, με στόχο την αποτροπή ανάλογων συμβάντων στο μέλλον.

Ο κ. Τζανακόπουλος είναι νομικός. Εγώ πάλι όχι. Πέντε πράγματα για το πως λειτουργεί ο κόσμος όμως ξέρω κι εγω κι ο μέσος πολίτης. Νόμιζα λοιπόν μέχρι σήμερα πως το κράτος οφείλει να αποκαθιστά τους πληγέντες καταστροφών όχι επειδή είναι μεγαλόψυχο, χουβαρντάδικο ή αριστερό, όχι επειδή ο εκάστοτε πολιτικός επικεφαλής της διοίκησης πολιτεύεται με σύνθημα την ευθύνη, αλλά επειδή έχει την διοικητική και αστική ευθύνη γι’αυτό.

Δεν κάνει δηλαδή ο πρωθυπουργός μας με την ανάληψη «πολιτικής ευθύνης» τη χάρη να αποζημιώσει επειδή είναι καλός άνθρωπος και δίπλα στον λαό. Αν ας πούμε δεν αναλάμβανε την πολιτική ευθύνη τι θα γινόταν; Θα τους άφηναν έτσι;

Ο Κώστας Καραμανλής με τα τριχίλιαρα δεν είχε κάνει καμία δήλωση ανάληψης πολιτικής ευθύνης για τη διαχείριση των πυρκαγιών με τους δεκάδες νεκρούς – κάποιο λόγο θα έχουν που δεν λένε την όμορφη φράση «πολιτική ευθύνη» όταν υπάρχουν νεκροί αλλά, είπαμε, εγώ δεν είμαι νομικός, ο κ. Τζανακόπουλος είναι. Η δικαστική έρευνα πάντως θα εξετάσει τις ευθύνες κρατικών λειτουργών με βάση το δίκαιο, όχι την πολιτική κι αντρίκια τους τιμή.

Είναι βέβαια πιο ωραίο όπως το είπε ο κ. Τζανακόπουλος, όλα κι όλα. Ανέλαβε ο πρωθυπουργός γενναία κι ακέραια την πολιτική ευθύνη και θα αποκαταστήσει τα θύματα, τις ζημιές και θα λάβει μέτρα για να μην ξανακαούν, όχι γιατί οφείλει αλλά γιατί θέλει.

Κι είναι διπλά μεγαλόψυχος, μάλιστα, ο πρωθυπουργός μας γιατί θα τους αποκαταστήσει παρότι είχαν σπίτια χωρίς οικοδομικές άδειες (το 50% αυτών ή η πλειοψηφία δεν είχε άδεια, ανάλογα με το ποιος υπουργός μιλάει, πολύ βολικό καθώς οι νεκροί δεν μιλάνε) και παρότι, όπως μας τόνισε κι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στο υπουργικό, είχαν βίλες που έκλειναν τον δρόμο για την παραλία.

Με έμφαση στο «βίλες» παρακαλώ. Όταν άνθρωποι που παραθερίζουν οι ίδιοι σε βίλες ενοχοποιούν αυτούς που κάηκαν θέλω το «βίλες» να το υπογραμμίζουμε.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024