Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πυρκαγιές στη Σουηδία και στην Ανατολική Αττική : Λυπηρές οι συγκρίσεις

Οι πυρκαγιές στη Σουηδία και στην Ανατολική Αττική : Λυπηρές οι συγκρίσεις

Eδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε...

Πολλά είναι αυτά που έχουν ήδη γραφτεί και έχουν ήδη ακουστεί αναφορικά με όσα έγιναν (ή και δεν έγιναν) το απόγευμα της Δευτέρας στην Ανατολική Αττική. Πολύ περισσότερα είναι όσα θα ακολουθήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα από τις γραφίδες και τα χείλη ειδικών και μη, υπευθύνων και μη, αυτοπτών μαρτύρων και μη.

Ως συνήθως, ο τεράστιος όγκος των πληροφοριών και των απόψεων ενδέχεται να επιφέρει το ακριβώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, δηλαδή μια τρικυμία εν κρανίω.

Εάν θέλουμε να εξαγάγουμε κάποια ουσιαστικά συμπεράσματα και να μη χαθούμε μέσα στο λαβύρινθο των κάθε είδους δηλώσεων, ισχυρισμών και καταγγελιών, είναι ίσως αρκετό να ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει γύρω μας, στον υπόλοιπο κόσμο, σε άκρως επικίνδυνες καταστάσεις όπως αυτή που βίωσε η χώρα μας την περασμένη Δευτέρα.

Στη Σουηδία αίφνης, οι εκεί Αρχές, επιχειρώντας να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται στη χώρα τους τις τελευταίες εβδομάδες, δεν αρκέστηκαν στο να ακολουθήσουν την πεπατημένη, να οχυρωθούν πίσω από το «πρωτόκολλο», αλλά έκαναν κάτι πραγματικά πρωτότυπο: ζήτησαν από την Πολεμική Αεροπορία να βομβαρδίσει το πύρινο μέτωπο, προκειμένου να στερήσουν από τις φλόγες το οξυγόνο.

Πιο συγκεκριμένα, ένα αεροσκάφος JAS 39C Gripen προσέβαλε στις 25 Ιουλίου το μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή όπου βρίσκεται το πεδίο βολής Älvdalen. Τα αποτελέσματα της εν λόγω ενέργειας ήταν πολύ θετικά. Η 500 λιβρών βόμβα GBU-49/B έπληξε με ακρίβεια το στόχο της, καταφέρνοντας να σβήσει φλόγες που βρίσκονταν σε απόσταση ακόμη και 150 μέτρων.

Αυτά λοιπόν συμβαίνουν στη Σουηδία. Εκεί εφαρμόστηκε μόλις προχθές αυτή η ασυνήθιστη αλλά και αποτελεσματική τεχνική κατάσβεσης πυρκαγιών.

Στη χώρα μας, αντίθετα, τα μεν πυροσβεστικά αεροσκάφη αδυνατούν άλλο ένα καλοκαίρι να επιτελέσουν το έργο τους, καθώς είναι πεπαλαιωμένα, ανεπαρκώς συντηρημένα κ.λπ., οι δε υπεύθυνοι και αρμόδιοι κρύβονται, απαντούν με μισόλογα, ψελλίζουν φθηνά επιχειρήματα και επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.

Όμως, τι μπορούν να μας πουν άραγε αυτοί οι ξενέρωτοι Σκανδιναβοί για τη ζωή και την ουσία της; Μόνον εμείς, οι υπερήφανοι και μονίμως αλάνθαστοι στις επιλογές μας Έλληνες, γνωρίζουμε το δέον γενέσθαι, σε κάθε στιγμή και σε κάθε περίσταση.

Άλλωστε, εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε…

Sports in

Βαγγέλης Μαρινάκης: «Ο Ολυμπιακός ήταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη – Γράψαμε ιστορία» (vid)

Ο ηγέτης του Ολυμπιακού εξέφρασε τη χαρά του και την περηφάνια του για την κατάκτηση του Youth League από την Κ19 του πειραϊκού συλλόγου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024