Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Δέκα τρόφιμα που αυξάνουν τη σεροτονίνη

Δέκα τρόφιμα που αυξάνουν τη σεροτονίνη

Μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου σας.

Η σεροτονίνη είναι μια πολύ σημαντική ορμόνη καθώς επηρεάζει τη διάθεση και την ποιότητα του ύπνου σας. Επίσης, ελέγχει τα επίπεδα της πίεσης του αίματος. Η σεροτονίνη έχει ως δομικό στοιχείο το αμινοξύ τρυπτοφάνη.

Η τρυπτοφάνη προσλαμβάνεται από τα τρόφιμα και στη συνέχεια μεταφέρεται στον εγκέφαλο. Στα εγκεφαλικά κύτταρα η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη.

Η έλλειψη σεροτονίνης μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή ή με συμπληρώματα σεροτονίνης. Επομένως, η ένταξη τροφίμων που περιέχουν τρυπτοφάνη στη διατροφή σας είναι πολύ σημαντική.

Ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στα τρόφιμα που αυξάνουν τη σεροτονίνη.

1. Θαλασσινά

Τα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά, όπως ο σολομός, ο τόνος, τα στρείδια, τα μύδια, καθώς και τα συμπληρώματα με ιχθυέλαιο, είναι καλή πηγή σεροτονίνης.

2. Κρέας

Το κρέας πέραν της πρωτεΐνης, περιέχει επίσης σεροτονίνη. Κρέατα, όπως το μοσχάρι, το χοιρινό, η γαλοπούλα και το κοτόπουλο, περιέχουν σεροτονίνη και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της έλλειψής της.

3. Αυγά

Το ασπράδι του αυγού είναι επίσης μια σημαντική πηγή σεροτονίνης. Τα αυγά είναι ένα τρόφιμο που οι περισσότεροι καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση, είναι εύκολα διαθέσιμα και ευχάριστα στη γεύση. Έχετε κατά νου ότι καλό είναι να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση κρόκου, καθώς περιέχει πολλά λιπαρά τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς σας.

4. Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά, όπως το γάλα, το βουτυρόγαλα και το τυρί, είναι μια καλή πηγή σεροτονίνης. Το τόφου περιέχει επίσης σεροτονίνη, εκτός των υπόλοιπων βιταμινών και θρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, επειδή φτιάχνεται από σόγια, προσλαμβάνετε και τα θρεπτικά στοιχεία της σόγιας όταν το καταναλώνετε.

5. Λαχανικά

Λαχανικά, όπως το σκόρδο, το καρότο, τα σπαράγγια, το μπρόκολο, το κρεμμύδι και η ντομάτα, βοηθούν στην αύξηση της σεροτονίνης. Επίσης, είναι εύκολα διαθέσιμα σε κάθε μανάβικο και σούπερ μάρκετ.

6. Ποπ κορν

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, σας κάνουν να νιώθετε χαλαρά και χαρούμενα. Το ποπ κορν είναι ένα τέτοιο παράδειγμα.

7. Ξηροί καρποί

Αμύγδαλα, φιστίκια, κάσιους, φουντούκια, όλα αυτά σας βοηθούν να αυξήσετε τη σεροτονίνη σας. Όταν καταναλώνονται καθημερινά, παρέχουν σίδηρο στον οργανισμό σας, ενώ είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν την υγεία του δέρματος, των νυχιών και των μαλλιών.

8. Σιτηρά

Το πίτουρο σάς προσφέρει σεροτονίνη, βοηθώντας στην καλή λειτουργία των κυττάρων του οργανισμού σας.

9. Αφεψήματα

Ποτά, όπως το τσάι, ο καφές, το κακάο, η μπύρα και το κρασί, αποτελούν μια μικρή πηγή σεροτονίνης. Αν και ενισχύουν τη σεροτονίνη στον οργανισμό σας, πρέπει να λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες εξαιτίας της καφεΐνης ή του αλκοόλ που περιέχουν.

10. Σπόροι

Οι σπόροι είναι μία καλή πηγή σεροτονίνης. Επίσης, περιέχουν πρωτεΐνη, ποτάσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνες Β, Ε, μαγνήσιο και ασβέστιο. Οι σπόροι κολοκύθας, οι σπόροι καρπουζιού, οι σπόροι σησαμιού, είναι μερικοί από τους σπόρους που ενισχύουν τη σεροτονίνη.

Η κρέμα σησαμιού, γνωστή ως ταχίνι, είναι μια καλή πηγή σεροτονίνης.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024