Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η Σίφνος του πειρατή Κρεβελιέ είναι τώρα προορισμός των τζετ σέττερς…

Η Σίφνος του πειρατή Κρεβελιέ είναι τώρα προορισμός των τζετ σέττερς…

Οι Στρος Καν, Ντε Κλερκ, Σημίτης και η… πίτα Λωλή!

Κάποιες φορές οι θαλαμηγοί (δεν μιλάμε βέβαια για τα mega yachts) σταματούσαν αναγκαστικά στην Σίφνο. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι και ο κακός γενικότερα καιρός έκαναν το λιμεναρχείο να δίνει εντολές για έναν ενδιάμεσο σταθμό πριν προσεγγίσουν τελικά την κοσμοπολίτικη Μύκονο. Οι επιχειρηματίες και εφοπλιστές αγκυροβολούσαν λοιπόν τα yachts τους στο λιμάνι της Σίφνου και άρχισαν να κάνουν τις βόλτες τους στα γραφικά σοκάκια αλλά και τις απόκρημνες βουνοπλαγιές. Πριν αρκετά χρόνια συναντούσες εκεί κάτι κατσικούλες «σκαρφαλωμένες» σε κακοτράχαλα εδάφη, μαυροφορεμένες γριούλες καθισμένες στα σκαλοπάτια των σπιτιών και άνδρες με τις παραδοσιακές νησιώτικες φορεσιές. Η Σίφνος ήταν ένα από τα πλουσιότερα νησιά της αρχαιότητας. Μην ξεχνάμε ότι εκεί «ανθούσε» η εκμετάλλευση των ευγενών μετάλλων κάτι που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο και τον Παυσανία. Το όμορφο αυτό νησί των Δυτικών Κυκλάδων διατηρούσε μάλιστα ένα από τα μεγαλοπρεπέστερα θησαυροφυλάκια στους Δελφούς στην αρχαιότητα. Όταν η πειρατεία μάστιζε τα κυκλαδονήσια και περισσότερο την πλούσια Σίφνο (υπάρχουν ακόμα οι αρχαίοι πύργοι που χρησίμευαν ως παρατηρητήρια-καταφύγια) έκρυβαν τις πραμάτειες τους με πολύ έξυπνο τρόπο. Οι δαιμόνιοι Σιφνιοί κατόρθωναν να ξεγελάσουν και αυτόν τον περιβόητο πειρατή Κρεβελιέ ο οποίος έμεινε ως ένας από τους πλέον διάσημους στην ιστορία. Ίσως σήμερα ούτε ο ίδιος ο Κρεβελιέ (ενταφιάστηκε τελικά στην Πάρο) μπορούσε να φανταστεί τον λαμπερό κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του νησιού που ο ίδιος «χτυπούσε» αλύπητα…

Οι Στρος Καν, Ντε Κλερκ, Σημίτης και η… πίτα Λωλή!

Η Σίφνος δεν αποτελεί πλέον σήμερα έναν ενδιάμεσο σταθμό πριν φθάσει κανείς στην θορυβώδη Μύκονο ή την μικρή Αντίπαρο των μεγαλοεφοπλιστών, του Τομ Χανκς, του Μπρους Σπρινγκστην, του Μάθιου Μακόναχι κ.ά. Η Σίφνος είναι γεμάτη πλέον με πολυτελή σπίτια (χτισμένα όμως με σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική) όπως αυτά του Γιώργου Βερνίκου, του επιχειρηματία Γιγουρτάκη (με πολλά μοντέρνα έργα τέχνης στους εντυπωσιακούς χώρους) και πολλών Γάλλων οι οποίοι συνηθίζουν να φιλοξενούν ξένες προσωπικότητες. Στην Σίφνο υπάρχει ένα από τα πολυτελέστερα ξενοδοχεία, το «ΕΛΙΕΣ» του εφοπλιστή Ευγενίδη στο οποίο έκανε διακοπές το ζεύγος Κώστα Σημίτη.

Αρκετά καλοκαίρια στην Σίφνο είχε περάσει ο πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν όπως και ο πρώην Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ. Ο Ντε Κλερκ είχε παντρευτεί μάλιστα (το 1998) την Ελληνίδα Ελίτα Γεωργιάδη. Ένα σχεδόν μήνα πριν ο επιχειρηματίας Μάικλ Τζόλιθ έκανε εκεί τους γάμους της κόρης του με πολλά γνωστά ονόματα του shipping (Λαιμοί, Χανδρήδες, Τσάκοι) να δίνουν το παρόν. Τον επόμενο Σεπτέμβριο το νησί που γέννησε τον Νίκο Τσελεμεντέ, τον περίφημο αυτό αρχιμάγειρα, θα φιλοξενήσει τους γάμους του δημοφιλούς παρουσιαστή του “Survivor” Σάκη Τανιμανίδη με την Χριστίνα Μπόμπα. (Το γαμήλιο πάρτυ θα γίνει στην οικία Βερνίκου).

Τα ωραιότερα γλυκά βρίσκει κανείς στο ζαχαροπλαστείο Γεροντόπουλος, τα αμυγδαλωτά του νησιού δημιουργούν διεθνή χαμό αλλά η Λωλή η γλυκιά κολοκυθόπιτα είναι το κάτι άλλο. Όταν μάλιστα «φιγουράρει» στις βιτρίνες του κομψού ζαχαροπλαστείου “mariaangelo” με τους πάντες να περνούν από εκεί…

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024