Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οι Γλαύκες της Αφροδίτης Λίτη στο Νομισματικό Μουσείο

Οι Γλαύκες της Αφροδίτης Λίτη στο Νομισματικό Μουσείο

Έως τις 6 Σεπτεμβρίου

Είναι άρρηκτα δεμένες με την προστάτιδα της Αθήνας, την Αθηνά Παλλάδα κι έδωσαν το όνομά τους σε ένα από τα δημοφιλέστερα νομίσματα του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Είναι οι γλαύκες και είναι οι πρωταγωνίστριες τόσο ορισμένων από τα νομίσματα που φιλοξενούνται στο Νομισματικό Μουσείο όσο και στα γλυπτά που έχει δημιουργήσει η καθηγήτρια της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, γλύπτρια Αφροδίτη Λίτη.

Τόπος συνάντησης για τα πουλιά – σύμβολα της σοφίας δεν είναι παρά η αίθουσα «Μάντω Οικονομίδου» του Ιλίου Μελάθρου κι αφορμή η έκθεση «Οι Γλαύκες και η Αθηναϊκή Δημοκρατία. Από την Αρχαία Νομισματική στη Σύγχρονη Γλυπτική», που πραγματοποιείται με αφορμή τον εορτασμότων Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών.

«Ήταν μια προνομιακή στιγμή για μένα η ανάθεση να παρουσιάσω τις Γλαύκες μου στο εξαίρετο νεοκλασικό κτήριο του Ιλίου Μελάθρου σε συνομιλία με τα αρχαία νομίσματα των τετράδραχμων της Αθηναϊκής δημοκρατίας: νομίσματα των οποίων η μία όψη παρουσιάζει την κεφαλή της θεάς Αθηνάς και η άλλη το ιερό πουλί, την κουκουβάγια, η οποία είναι το σύμβολο της σοφίας. Πάραυτα έστρεψα την προσοχή μου προς τη διατύπωση των χαρακτηριστικών χαρισμάτων τους, έτσι, όπως καταγράφονται στην ιστορία, αλλά και μέσα από τη μελέτη, μεγεθυσμένη από την καλλιτεχνική παιδεία και του κράματος της αυστηρότητας και της μεγάλης ομορφιάς που ο χρόνος κατέγραψε στη μορφή τους», επισημαίνει η Αφροδίτη Λίτη με αφορμή την έκθεση που θα διαρκέσει ως τις 6 Σεπτεμβρίου.

«Πρόκειται για ένα διάλογο ανάμεσα σε αρχαία έργα μικροτεχνίας και τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία, όπως αυτή εκφρά­ζεται μέσω της υψηλής αισθητικής αξίας των γλυπτών έργων της διεθνούς φήμης εικαστικού», σημειώνει ο διευθυντής του Νομισματικού Μουσείου, δρ. Γεώργιος Κακκαβάς για τις 17 δημιουργίες της Αφροδίτης Λίτη σε μικτή τεχνική, εμπνευσμένες από αρχαία έργα μικρογλυφίας και κυρίως από νομί­σματα, που παρουσιάζονται πλαισιωμένες από αργυρά και χαλκά νομίσματα και θησαυρικά σύνολα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024