Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο διεθνής Τύπος στρέφει το βλέμμα του στην ανείπωτη ελληνική τραγωδία

Ο διεθνής Τύπος στρέφει το βλέμμα του στην ανείπωτη ελληνική τραγωδία

Η χειρότερη πυρκαγιά την τελευταία δεκαετία

O διεθνής Τύπος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις για την ανείπωτη τραγωδία που έπληξε την Αττική. Η βιβλική καταστροφή έγινε πρώτη είδηση στα ξένα Μέσα, ενώ χαρακτηρίζεται ως «η χειρότερη πυρκαγιά κατά την τελευταία δεκαετία».

Στον ιστότοπο του BBC, του δικτύου της βρετανικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, οι πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική ήταν πριν από λίγο το πρώτο θέμα, υπό τον τίτλο «Τουλάχιστον 20 νεκροί στις πυρκαγιές στην Ελλάδα», με το λιντ «Η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια, καθώς τεράστιες πυρκαγιές μαίνονται σε όλη τη χώρα».

Οι πολύνεκρες πυρκαγιές είναι επίσης πρώτο θέμα στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας Guardian, υπό τον τίτλο «Τουλάχιστον 20 νεκροί, καθώς γίνονται εκκλήσεις σε κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους», με εκτενή κάλυψη από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και την ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα.

Στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας The Times το θέμα είναι πρώτο στις διεθνείς ειδήσεις με τίτλο «Ανεξέλεγκτες πυρκαγιές σκοτώνουν τουλάχιστον 24 στην Αθήνα».

Πρώτο θέμα και στον Independent, με τίτλο «Δεκάδες νεκροί στην χειρότερη πυρκαγιά της τελευταίας δεκαετίας που πλήττει τουριστικά θέρετρα».

Το θέμα είναι επίσης πρώτο στην (αγγλόφωνη) εκδοχή του ιστοτόπου του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France24 . Πάντως στις ηλεκτρονικές εκδόσεις των μεγάλων γαλλικών εφημερίδων η είδηση δεν έχει ακόμη εκτενή κάλυψη, με χαρακτηριστική την επιλογή της Le Monde  να αναδημοσιεύσει απλώς μια ανταπόκριση του Γαλλικού Πρακτορείου που είχε μεταδοθεί αρκετές ώρες νωρίτερα.

Στην Αυστραλία, που έχει νωπή πικρή πείρα δασικών πυρκαγιών, το ABC News έχει στη διαδικτυακή του έκδοση τέταρτο θέμα τις πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, υπό τον τίτλο «Είδα πτώματα, καμένα αυτοκίνητα: Φρίκη στην Ελλάδα, καθώς τουλάχιστον 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δασικές πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα».

Ανάμεσα στα μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, το CNN περιορίζεται απλώς στην πρώτη σελίδα της διαδικτυακής του έκδοσης σε έναν τίτλο-σύνδεσμο προς την είδηση, τα περισσότερα άλλα, όπως για παράδειγμα το CBS, αναδημοσιεύουν στην πλειονότητά τους συρραφές ανταποκρίσεων διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, και κυρίως του Ασοσιέιτεντ Πρες.

Εξάλλου, όλα τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν αναλυτικά πληροφορίες για τη δραματική κατάσταση στην Αττική εξαιτίας των πυρκαγιών.

Ορισμένοι χαρακτηριστικοί τίτλοι:

Spiegel: Tουλάχιστον 50 νεκροί

Die Welt: Bρέθηκαν ακόμα 26 πτώματα. Οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ανέρχονται ήδη σε 50

ARD: Φόβοι και για άλλους νεκρούς. Δεκάδες οι νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Sueddeutsche Zeitung: Tουλάχιστον 50 oι νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Bρέθηκαν ακόμα 26 νεκροί από τις πυρκαγιές, τουλάχιστον 50 μέχρι στιγμής

Die Zeit: Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Τα πρωινά δελτία ειδήσεων του πρώτου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού δικτύου της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD ξεκίνησαν με ρεπορτάζ για τον πύρινο όλεθρο στην Αττική. Η ανταποκρίτρια του ARD στην Αθήνα περιέγραψε στο πρωινό μαγκαζίνο του καναλιού την κατάσταση που επικρατεί, την αύξηση των θυμάτων και τις ευρύτατες καταστροφές που προκλήθηκαν: «Στην Ελλάδα, στα περίχωρα της Αθήνας, τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100. Εκατοντάδες σπίτια κάηκαν, οι κάτοικοι διέφυγαν με αυτοκίνητα αλλά και με βάρκες από την επικίνδυνη περιοχή. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι αναζωπυρώνουν κάθε τόσο τις φλόγες. Το μέγεθος της καταστροφής αρχίζει σιγά σιγά να γίνεται ορατό – μετά μια δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα. Ανατολικά της Αθήνας, στην περιοχή της Ραφήνας, κατακάηκαν ολόκληρες σειρές σπιτιών κατά μήκος των δρόμων. Ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει κι άλλο. Στο μεταξύ έχει ξεπεράσει τους 50».

Το ρεπορτάζ της γερμανίδας ανταποκρίτριας εστίασε επίσης στο έργο των δυνάμεων κατάσβεσης αλλά και των συνεργείων διάσωσης που επιχειρούν να μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο όσους κινδυνεύουν και να θέσουν υπό έλεγχο τις εστίες της φωτιάς: «Την περασμένη νύχτα τα σωστικά συνεργεία κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να απομακρύνουν από την περιοχή τουρίστες και ντόπιους. Πολλοί προσπάθησαν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο για να γλιτώσουν από τις φλόγες, κάποιοι επιβιβάστηκαν σε βάρκες κα ανοίχτηκαν στη θάλασσα. Πάνω από 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν –ανάμεσά τους πολλά παιδιά».

Με παρόμοια ρεπορτάζ άρχισαν τα δελτία ειδήσεων και στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF: «Στην Ελλάδα δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις καταστροφικές πυρκαγιές ανατολικά της Αθήνας. Περί τους 100 τραυματίστηκαν – ανάμεσά τους 16 παιδιά».

Sports in

Οι Christian Louboutin μπότες που η Lana del Rey και η Taylor Swift δεν μπορούν να αποχωριστούν

Η Swift τις φορούσε καθ' όλη τη διάρκεια της παγκόσμιας περιοδείας που την έκανε δισεκατομμυριούχο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024