Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνητές πέτυχαν αναστροφή της γήρανσης σε πειραματόζωα

Ερευνητές πέτυχαν αναστροφή της γήρανσης σε πειραματόζωα

Στους ανθρώπους, η μείωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας είναι συνυφασμένη με τη γήρανση και η δυσλειτουργία των μιτοχόνδριων μπορεί να πυροδοτήσει σχετικές με τη γήρανση ασθένειες

Την αναστροφή των σχετιζόμενων με τη γήρανση ρυτίδων και της απώλειας τριχοφυΐας, ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν σε ζωικό μοντέλο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

Σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Cell Death & Disease, το επίτευγμα ανήκει στον Δρ Κεσαγ Σινγκ και οι συνεργάτες του στην Ιατρική Σχολή του αμερικανικού πανεπιστημίου.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όταν προκάλεσαν μια μετάλλαξη που με τη σειρά της προκάλεσε μιτοχονδριακή δυσλειτουργία τα ποντίκια εκδήλωσαν δερματικές ρυτίδες και εκτεταμένη απώλεια τριχοφυΐας, σε μερικές μόνο εβδομάδες. Ωστόσο, όταν αποκαταστάθηκε η μιτοχονδριακή λειτουργία δια της απενεργοποίησης του γονιδίου που ευθυνόταν για τη μιτοχονδριακή δυσλειτουργία, τα ποντίκια απέκτησαν και πάλι απαλό δέρμα και πυκνό τρίχωμα, όπως και συνομήλικα τους υγιή τρωκτικά.

Η επίμαχη μετάλλαξη συνέβη σε ένα πυρηνικό γονίδιο που επηρεάζει τη μιτοχονδριακή λειτουργία, τα μικροσκοπικά οργανίδια που είναι γνωστά και ως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας των κυττάρων. Τα αναρίθμητα μιτοχόνδρια στα κύτταρα παράγουν το 90% της χημικής ενέργειας που χρειάζονται τα κύτταρα για να επιβιώσουν.

Στους ανθρώπους, η μείωση της μιτοχονδριακής λειτουργίας είναι συνυφασμένη με τη γήρανση και η δυσλειτουργία των μιτοχόνδριων μπορεί να πυροδοτήσει σχετικές με τη γήρανση ασθένειες. Η μείωση του DNA στα μιτοχόνδρια επίσης παίζει ρόλο στις μιτοχονδριακές παθήσεις, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον διαβήτη, τις σχετιζόμενες με τη γήρανση νευρολογικές διαταραχές και τον καρκίνο.

«Το ζωικό αυτό μοντέλο μας παρέχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την ανάπτυξη προληπτικών και θεραπευτικών στρατηγικών αντιμετώπισης των μιτοχονδριακών λειτουργιών στη θεραπεία της σχετιζόμενης με τη γήρανση παθολογίας του δέρματος και της τριχοφυΐας και άλλων ανθρώπινων ασθενειών όπου τα μιτοχόνδρια παίζουν σημαντικό ρόλο», εξηγεί ο Δρ Σινγκ.

Η μετάλλαξη στο ζωικό μοντέλο προκλήθηκε από το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη που είχε προστεθεί στο νερό και την τροφή των ποντικιών. Προκάλεσε μείωση του μιτοχονδριακού DNA καθώς το ένζυμο για το πολλαπλασιασμό του DNA απενεργοποιήθηκε.

Σε τέσσερις εβδομάδες τα ποντίκια άρχισαν να έχουν γκρίζο τρίχωμα, μειωμένη πυκνότητα, απώλεια τριχοφυΐας, βραδύτητα στις κινήσεις και ληθαργικότητα, αλλαγές που μοιάζουν με αυτές της γήρανσης στον άνθρωπο. Μετά την πρόκληση της μετάλλαξης, περίπου σε τέσσερις με οκτώ εβδομάδες εμφάνισαν και ρυτίδες στο δέρμα τα πειραματόζωα. Μάλιστα τα θηλυκά είχαν περισσότερες ρυτίδες από τα αρσενικά.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι η πρόκληση της μετάλλαξης δεν προκάλεσε μεγάλες αλλαγές σε άλλα όργανα, γεγονός που σημαίνει ότι ο ρόλο των μιτοχόνδριων είναι σημαντικότερος για το δέρμα παρά για άλλους ιστούς.

Συγκεκριμένα, το γηρασμένο δέρμα των τρωκτικών είχε παρόμοιες αλλαγές με αυτές που προκαλεί στο δέρμα η φυσική διαδικασία της γήρανσης αλλά και εξωτερικοί παράγοντες όπως η μεγάλη έκθεση στον ήλιο ή το μακροχρόνιο κάπνισμα.

Τα ποντίκια είχαν αυξημένο αριθμό δερματικών κυττάρων, μη φυσιολογική πάχυνση της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος, δυσλειτουργικά τριχοθυλάκια και αυξημένη φλεγμονή, που όλα μαζί συντελούν στην δερματική παθολογία. Επίσης, στο δέρμα τους εκφράζονταν και τέσσερις σχετικοί με τη γήρανση κυτταρικοί δείκτες. Ακόμα είχε ενδείξεις διαταραχής της ισορροπίας μεταξύ των ενζύμων της μεταλλοπρωτεϊνάσης και του ειδικού ιστολογικού αναστολέα, μια ισορροπία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του κολλαγόνου στο δέρμα, το οποίο είναι γνωστό ότι προλαμβάνει τον σχηματισμό των ρυτίδων.

Αλλά όπως προαναφέρθηκε η αναστροφή της μετάλλαξης αποκατέστησε και τη λειτουργία των μιτοχόνδριων, και ακολούθως την δερματική και την παθολογία της τριχοφυΐας.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μιτοχόνδρια είναι αναστρέψιμοι ρυθμιστές της γήρανσης του δέρματος και της απώλειας τριχοφυΐας.

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024