Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μάνος Ελευθερίου: Τα τραγούδια της «δεύτερης γραμμής»

Μάνος Ελευθερίου: Τα τραγούδια της «δεύτερης γραμμής»

Λίγες σκέψεις για τον Μάνο Ελευθερίου, που έφυγε από τη ζωή, και τα αριστουργηματικά τραγούδια του

«Ώρα αναχωρήσεως» του Γιάννη Σπανού με τη φωνή της Μοσχολιού: «Ώρα αναχωρήσεως άκουγα για τρένα/ μόνο εγώ δεν πήγα πουθενά/ Σε όσα ξαναγύρισα τα ‘βρα που πεθαίναν μέσα σ’ ένα μίζερο βραχνά».

«Ένας άπονος αέρας» του Γιάννη Μαρκόπουλου με τη φωνή του Νταλάρα: «Μου ‘πες κάποτε μια λέξη/ όταν ζούσα μοναχός/ κι ήτανε σα να ‘χε βρέξει/ δυο μερόνυχτα ο Θεός».

«Τα κουρέλια» του Θανάση Πολυκανδριώτη με τη Γλυκερία: «Με τα κουρέλια σου έχω ντύσει μια ζωή/ μα εσύ νομίζεις πως παράσταση θα κάνω/ και πως θ’ ανέβω κάποια μέρα στη σκηνή/ και μ’ ένα ψεύτικο μαχαίρι θα πεθάνω».

Συμβαίνει πάντα με τις μικρές δεισιδαιμονίες που μας επιφυλάσσει η μεγάλη τέχνη. Αλλά ειδικά στα τραγούδια του Μάνου Ελευθερίου βρίσκει απόλυτη εφαρμογή: τα όσα δικά του έμεναν κατά καιρούς στη «δεύτερη γραμμή», πίσω από τη «Μαρκίζα» και τα «Παραπονεμένα λόγια», είναι ισότιμα με όσα έκοψαν πρώτα το νήμα της ραδιοφωνικής και μαζικής απήχησης.

Πολλά από αυτά παραμένουν υπομονετικά στο μισοσκόταδο για τη δεύτερη ευκαιρία που τους αναλογεί και άλλα, πιο «ηρωικά», τη διεκδικούν χωρίς ευτυχώς να εντάσσονται σε κάποιο «ύφος» ή σε άλλη ετικέτα.

Είναι φτιαγμένα όλα με τα ίδια υλικά άλλωστε, καθώς ο Ελευθερίου –όπως και ο Γκάτσος- δεν προδίδει ποτέ την «καταγωγή της μνήμης του»: τα δημοτικά τραγούδια, τη μελέτη του λαϊκού στίχου, το βιωμένο χιούμορ, την εικονοποιΐα της ελληνικής επαρχίας, το μετεμφυλιακό αίμα που συνεχίζει να στάζει πάνω στους στίχους, τις αναμνήσεις από το θέατρο.  «Κι είδα τους επιτάφιους/ χαμένων θεατρίνων/ ντυμένους αυτοκράτορες/ με ψεύτικα σπαθιά».

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024