Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκάπηλων σε Λάρισα και Καρδίτσα [εικόνες]

Εξαρθρώθηκε σπείρα αρχαιοκάπηλων σε Λάρισα και Καρδίτσα [εικόνες]

Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, οκτώ μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τα δύο χαρακτηρίζονται ως αρχηγοί και ταυτοποιήθηκαν ακόμα τέσσερα ακόμη μέλη

Σπείρα αρχαιοκάπηλων εξάρθρωσε στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας. Η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε στη Λάρισα και στην Καρδίτσα, οκτώ μέλη της σπείρας, εκ των οποίων τα δύο χαρακτηρίζονται ως αρχηγοί και ταυτοποιήθηκαν ακόμα τέσσερα ακόμη μέλη

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στα σπίτια των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, επίχρυσα νομίσματα βυζαντινής εποχής, χάλκινα τμήματα εργαλείων ή κοσμημάτων αρχαίας και βυζαντινής εποχής , πλήρεις ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, ένα περίστροφο και μία ξιφολόγχη πολεμικού όπλου.

Στο πλαίσιο πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας, εξαρθρώθηκε οργανωμένη εγκληματική ομάδα, η οποία ενέχεται σε παράνομη ανασκαφή και αρχαιολογική έρευνα, καθώς και σε παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλου.

Συνελήφθησαν, την Παρασκευή (20-07-2018) το πρωί σε περιοχές της Λάρισας, της ευρύτερη περιοχή αυτής και σε περιοχή της Καρδίτσας, οκτώ μέλη της σπείρας, ηλικίας από 29 έως 84 ετών, δύο από τα οποία αρχηγικά, μετά από συντονισμένη επιχείρηση που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας.

Επιπλέον, από την ενδελεχή έρευνα, προέκυψαν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας τεσσάρων ακόμη μελών, ηλικίας από 42 έως και 71 ετών.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία, κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παράνομη ανασκαφή και αρχαιολογική έρευνα, παράνομη χρήση ανιχνευτή μετάλλου, παραβίαση της νομοθεσίας περί αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της παράβασης του νόμου περί όπλων.

Ειδικότερα, από τη συνδυαστική αξιολόγηση και αξιοποίηση όλων των στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι οι δράστες, τουλάχιστον από τον Μάρτιο του 2016, είχαν συγκροτήσει δομημένη εγκληματική ομάδα, με συνεχή δράση και συγκεκριμένη μεθοδολογία, σκοπός της οποίας ήταν η ανεύρεση αρχαιοτήτων και λοιπών πολιτιστικών αγαθών και η μετέπειτα πώλησή τους.

Σε νομότυπες έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των οκτώ συλληφθέντων, καθώς και στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων:

– 22 αρχαία νομίσματα (επίχρυσα νομίσματα βυζαντινής εποχής, ασημένια νομίσματα απροσδιόριστης χρονικής περιόδου, επάργυρο νόμισμα με εγχάρακτες θρησκευτικές μορφές, μεσαιωνικής εποχής κ.α.),

– πλήθος χάλκινων και μεταλλικών κοσμημάτων βυζαντινής, μεταβυζαντινής και αρχαίας εποχής,
– τρεις πλήρεις ηλεκτρονικές συσκευές ανίχνευσης μετάλλων,
– μία πλήρης παλμική συσκευή ανίχνευσης μετάλλων,
– μία αυτοσχέδια ράβδος ανίχνευσης μετάλλων,
– εννέα ανιχνευτές μετάλλων,
– τέσσερα σκεπάρνια,
– ένας φορητός ασύρματος,
– ένα συχνόμετρο με τα παρελκόμενα καλώδια,
– μία πυξίδα,
– ένα περίστροφο, μη λειτουργικό,
– μία επαναληπτική καραμπίνα,
– ένα μεταλλικό ξίφος,
– μία ξιφολόγχη πολεμικού όπλου,
– πέντε φυσίγγια πυροβόλου όπλου και
– επτά κινητά τηλέφωνα.

Την προανάκριση συνεχίζει η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λάρισας.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024