Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μισέλ Ομπάμα: Κινητοποίηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Μισέλ Ομπάμα: Κινητοποίηση για τις εκλογές του Νοεμβρίου

Άρχισαν οι δράσεις της πρωτοβουλίας «Όταν Όλοι Ψηφίζουμε»

Η Μισέλ Ομπάμα συμμετέχει έμμεσα στην κινητοποίηση για την προεκλογική εκστρατεία των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου προωθώντας μία εκστρατεία για την εγγραφή νέων ψηφοφόρων και προκαλώντας εκνευρισμό στην ηγεσία των Δημοκρατικών, σχολίασε το “Politico.”

Ο στόχος της πρωτοβουλίας αυτής εντοπίζεται στην προσπάθεια να είναι αυστηρά ακομμάτιστη, ενώ η ηγεσία των Δημοκρατικών θα προτιμούσε από την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ να λάβει ενεργά μέρος στην προεκλογική εκστρατεία στηρίζοντας τους υποψηφίους του κόμματος.

Η προώθηση της αναφερόμενης πρωτοβουλίας άρχισε χθες και είναι το αποτέλεσμα σειράς μυστικών συζητήσεων κατά τους τελευταίους μήνες, αμφιλεγόμενων εκκινήσεων αλλά και αβεβαιότητας για την υλοποίησή της.

Στο πλαίσιο αυτής, η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ θα εμφανιστεί σε δημόσιες ανακοινώσεις και εκδηλώσεις σε παναμερικανικό επίπεδο και μέχρι το φθινόπωρο, σύμφωνα με πολλές και καλά ενημερωμένες πηγές.

Η ίδια θα εμφανιστεί μαζί με μία σειρά διασημοτήτων, όπως ο Τομ Χανκς, οι αστέρες της μουσικής κάντρι Φέιθ Χιλ και Τιμ ΜακΓκρο, ο αστέρας των Χιούστον Ρόκετς Κρις Πολ, η τραγουδίστρια Τζανέλ Μονά, ο συνθέτης Λιν-Μανουέλ Μιράντα.

Η πρώτη δράση της πρωτοβουλίας έγινε χθες με μία δημόσια ανακοίνωση, ενώ θ’ ακολουθήσουν κι άλλες, με τη συμμετοχή γνωστών ακτιβιστών κι γνωστών προσωπικοτήτων.

Η όλη πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σ’ ένα διαφορετικό πλαίσιο και θα είναι ξεχωριστή από τις δράσεις του Ιδρύματος Ομπάμα χωρίς να έχουν ρόλο τα προσωπικά γραφεία του Μπαράκ και της Μισέλ Ομπάμα. Επίσης, δεν θα έχει συμμετοχή η εταιρία περιορισμένης ευθύνης (Citizen 44) τα έξοδα της οποίας πληρώνει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ για τη διαχείριση της εμπλοκής του στην πολιτική.

Η πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί υπό το γενικό σλόγκαν “Όταν Όλοι Ψηφίζουμε” ενώ θα στελεχωθεί από σημαντικούς πρώην συνεργάτες του πρώην προέδρου Ομπάμα.

Μεταξύ αυτών, η Βαλερί Τζάνετ θα είναι πρόεδρος του διοικητικού της συμβουλίου, ενώ υπεύθυνη για τη διαχείριση των οικονομικών της, θα είναι η Τίνα Τσεν, πρώην προσωπάρχης της πρώτης κυρίας. Ο Πέτε Ρουζ, που ήταν πρώην υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ομπάμα, ενώ διατέλεσε προσωρινά και Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, θα μετάσχει επίσης στο διοικητικό συμβούλιο της πρωτοβουλίας.

Εκτελεστικός διευθυντής της πρωτοβουλίας θα είναι ο Κάιλ Λίερμαν, πρώην υψηλόβαθμος πολιτικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, που ίδρυσε μία συμβουλευτική εταιρία (Civic Advisors) στην οποία κι εργάζονται πρώην στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα.

Η συγκέντρωση των χρημάτων που θα εξασφαλίσουν τη λειτουργική δράση της πρωτοβουλίας συνεχίζεται ακόμη, ενώ οι άνθρωποι που εμπλέκονται στον προγραμματισμό των δράσεών της γνωστοποίησαν ότι θα έχει προϋπολογισμό οκτώ εκατομμυρίων δολαρίων. Οι διοργανωτές σχεδιάζουν να συγκεντρώσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων μέσω δωρεών από εταιρικές κοινοπραξίες και χορηγήσεων από ιδρύματα.

Το καθεστώς για τη διαχείριση των χρημάτων θα διέπεται από τη νομοθεσία για τους μη κερδοσκοπικούς φορείς. Στη συγκέντρωση του ποσού θα έχουν συμμετοχή και οι δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος, που ήδη έχουν προσεγγιστεί για να υποστηρίξουν οικονομικά τους υποψηφίους του κόμματος, τις διάφορες επιτροπές, αλλά κι ομάδες δράσης που ζητούν χρηματοδότηση.

Η αναφερόμενη πρωτοβουλία προγραμματίζει σειρά δράσεων με την οργάνωση εκδηλώσεων οι οποίες θα κλιμακωθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια υλοποίησης των δράσεων αυτών έχουν συμπεριληφθεί κι αρκετές ημέρες δράσης για την εγγραφή ψηφοφόρων. Οι ημέρες αυτές θα υποστηρίζονται από ημέρες τηλεοπτικής δράσης (GOTV Days of action) καθώς η ημέρα των εκλογών θα πλησιάζει.

Οι οργανωτές της πρωτοβουλίας προγραμματίζουν την αποστολή προσωπικών μηνυμάτων σε πολίτες για να τους παροτρύνουν να εγγραφούν για να ψηφίσουν. Σύμφωνα με έγγραφο που περιγράφει τις δράσεις που θα υλοποιηθούν, οι άνθρωποι της πρωτοβουλίας θα δραστηριοποιηθούν σε σημεία, καταστήματα και χώρους, όπου βρίσκονται συνήθως νεαροί Αμερικάνοι.

Οι εκπρόσωποι της πρωτοβουλίας επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή των διασημοτήτων στις δράσεις που σχεδιάζονται.

Για χρόνια η Μισέλ Ομπάμα θεωρείται η πιο περιζήτητη υποστηρίκτρια των υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος. Ωστόσο, η ίδια τούς έχει απογοητεύσει πολλές φορές συμφωνώντας να έχει έναν περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων ανά εκλογικό κύκλο.

Οι Δημοκρατικοί βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο, επιδιώκοντας να κερδίσουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στην Βουλή των Αντιπροσώπων, ενώ όσο πλησιάζει ο καιρός τόσο κλιμακώνεται και το άγχος που έχουν για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Από την άλλη μεριά, προβληματισμό μεταξύ των ακτιβιστών και των υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος προκαλεί η απόφαση της Μισέλ Ομπάμα να έχει ενεργό ρόλο στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Σε εκδήλωση που έγινε τον προηγούμενο μήνα στο Μπέβερλι Χιλς για τη συγκέντρωση χρημάτων για την υποστήριξη της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ αστειεύτηκε λέγοντας ότι κατά την περίοδο αυτή η Μισέλ Ομπάμα έχει μεγαλύτερη ζήτηση κι από τον ίδιο.

Από την πλευρά του, το προσωπικό της Μισέλ Ομπάμα αμφιταλαντεύτηκε για το αν η ίδια θα πρέπει να έχει περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων για την υποστήριξη υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος.

“Η κυρία Ομπάμα είναι πραγματικά ενθουσιασμένη με την προσπάθεια αυτή της εγγραφής ψηφοφόρων και τώρα καταρτίζει το πρόγραμμά της για το φθινόπωρο”, δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή που βρίσκεται κοντά της.

Από τις εκλογές του 2016 και μετά, οι εμφανίσεις της Μισέλ Ομπάμα έγιναν ακόμη πιο σπάνιες σε σύγκριση και με την περίοδο που ήταν πρώτη κυρία των ΗΠΑ, ενώ όσες φορές εμφανίστηκε ήταν για την άσκηση κριτικής στον πρόεδρο Τραμπ.

Σε μία εμφάνισή της στην εκπομπή “Ellen” τον Ιανουάριο είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί πρέπει να διατηρήσουν τις καρδιές τους ανοιχτές και να ξεχάσουν “αυτά που λέγονται στην Ουάσινγκτον”. Τον Φεβρουάριο, είπε σε μία ομάδα εκπαιδευτικών στην αμερικανική πρωτεύουσα ότι “εσείς κάνετε την Αμερική μεγάλη”. Τον Ιούνιο, η Μισέλ Ομπάμα μίλησε ανοιχτά κατά της πολιτικής χωρισμού των οικογενειών του προέδρου Τραμπ, αφού είχε δημοσιοποιήσει μέσω Twitter τη συμφωνία της σε σχόλιο που είχε γράψει η επίσης πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ Λάουρα Μπους.

Στο μεταξύ, η Μισέλ Ομπάμα όπως κι ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, έδωσε μία σειρά καλοπληρωμένων διαλέξεων.

Η εκλογή του Τραμπ αποτέλεσε πρόκληση για τη Μισέλ Ομπάμα, όχι μόνο γιατί οι πολιτικές του προέδρου Τραμπ είναι αντίθετες με αυτές του συζύγου της. Η νίκη του Τραμπ αποτελεί μία πρόκληση έναντι του μηνύματος της ίδιας “όταν θα είναι στα χαμηλά τους, εμείς θα πηγαίνουμε ψηλά” στη διάσκεψη των Δημοκρατικών το 2016.

Έτσι, για την πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ η συμμετοχή της στην πρωτοβουλία για την εγγραφή των Αμερικανών ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους είναι ο καλύτερος τρόπος να έχει ουσιαστικό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς να εμπλακεί άμεσα στην κομματική διάσταση του προεκλογικού αγώνα. Η στάση αυτή συμβαδίζει με μία ευρύτερη θεωρία σχετικά με την εμπλοκή στην πολιτική, την οποία και μοιράζεται με τον σύζυγό της: όσο περισσότεροι ψηφοφόροι ψηφίζουν, τόσο καλύτερο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα για το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο Ομπάμα θα μετάσχει στην προεκλογική υποστήριξη υποψηφίων του Δημοκρατικού Κόμματος, ενώ το Ίδρυμα Ομπάμα υποστηρίζει την “μη κομματική” εμπλοκή στην πολιτική διαδικασία.

Παράλληλα, η Μισέλ Ομπάμα έχει ακόμη ένα κίνητρο για να κρατήσει μία πολιτική αποστάσεων από την ενεργό προεκλογική εκστρατεία. Το κίνητρο αυτό εντοπίζεται στο βιβλίο των 400 σελίδων με τα απομνημονεύματά της υπό τον τίτλο “Becoming.” Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει στις 13 Νοεμβρίου, μία εβδομάδα μετά τις ενδιάμεσες εκλογές. Ούτε η Μισέλ Ομπάμα ούτε οι συνεργάτες της θέλουν το βιβλίο να επισκιαστεί από την πολιτική.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024