Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τι σχέση έχει η μανία με τα αλλαντικά;

Τι σχέση έχει η μανία με τα αλλαντικά;

Τα άτομα που είχαν νοσηλευθεί για επεισόδιο μανίας είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν φάει προϊόντα κρέατος με νιτρικά άλατα, όπως αλλαντικά

Χημικές ουσίες που περιέχουν τα κατεργασμένα κρέατα, όπως τα αλλαντικά και τα λουκάνικα, ενδεχομένως να συντελούν στην εκδήλωση μανίας, μια μη φυσιολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα, αϋπνία και ευφορία.

Όπως προκύπτει από άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Molecular Psychiatry, η μελέτη του Πανεπιστημίου Johns Hopkins δεν ήταν σχεδιασμένη να τεκμηριώσει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν νοσηλευθεί για επεισόδιο μανίας είχαν πάνω από τριπλάσιες πιθανότητες να έχουν φάει προϊόντα κρέατος με νιτρικά άλατα, συγκριτικά με άτομα που δεν είχαν ιστορικό της σοβαρής αυτής ψυχικής διαταραχής.

Πειράματα που έκαναν σε αρουραίους έδειξαν ότι μια υπερδραστηριότητα που έμοιαζε με μανία παρατηρούνταν στα πειραματόζωα μετά από λίγων εβδομάδων διατροφή με προσθήκη νιτρικών αλάτων.

Ενώ διάφοροι γενετικοί και άλλοι παράγοντες έχουν σχετιστεί με τα επεισόδια μανίας που χαρακτηρίζουν την διπολική διαταραχή αλλά και άλλες ψυχιατρικές παθήσεις, οι παράγοντες αυτοί δεν εξηγούν πλήρως την αιτία της νόσου και οι ερευνητές ανά τον κόσμο προσπαθούν να εντοπίσουν και περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η διατροφή, που μπορεί να παίζουν κάποιον ρόλο.

Στο πλαίσιο αυτό η επιστημονική ομάδα του αμερικανικού πανεπιστημίου υπό τον Δρ Ρομπερτ Γιολκεν, θέλησε αρχικά να μελετήσει κατά πόσο η έκθεση σε λοιμώξεις που μεταδίδονται μέσω της διατροφής σχετίζονται με ψυχιατρικές καταστάσεις. Μεταξύ 2007-2017, συνέλεξε δημογραφικά στοιχεία μαζί με δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 1.101 ατόμων 18-65 ετών με και χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές. Το 55% ήταν γυναίκες και το 55% καυκάσιας καταγωγής.

Από την επεξεργασία των στοιχείων από τους ιατρικούς φακέλους τους, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που είχαν νοσηλευθεί για μανία, είχαν τριπλάσια συχνότητα κατανάλωσης κατεργασμένων προϊόντων κρέατος, συγκριτικά με όσους δεν είχαν διαγνωστεί με ψυχιατρική διαταραχή.

Τα κατεργασμένα κρέατα δεν σχετίστηκαν με τη διάγνωση σχιζοσυναισθηματικής διαταραχής, διπολικής διαταραχής στα άτομα που είχαν νοσηλευθεί με μανία, ή με μείζονα κατάθλιψη.

Τα νιτρικά άλατα χρησιμοποιούνται χρόνια τώρα ως συντηρητικά για τα αλλαντικά και άλλα προϊόντα κατεργασμένου κρέατος και έτσι δεν μπορούν προς το παρόν οι επιστήμονες να πουν γιατί αυξάνουν ειδικά τον κίνδυνο εκδήλωσης μανίας στους ανθρώπους.

Τα πειράματα που έγιναν σε αρουραίους έδειξαν ότι μια διατροφή δύο εβδομάδων με διατροφή που περιείχε μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα συσχετιζόταν με διαταραχή του ύπνου και υπερδραστηριότητα.

Αναλύοντας το εντερικό μικροβίωμα των πειραματόζωων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τα τρωκτικά με νιτρικά άλατα στη διατροφή τους είχαν διαφορετικό βακτηριακό πρότυπο από την ομάδα ελέγχου. Επίσης, είχαν διαφορές σε αρκετά μοριακά εγκεφαλικά μονοπάτια που έχουν σχετιστεί με τη διπολική διαταραχή.

«Είναι γεγονός ότι η μανία είναι μια περίπλοκη νευροψυχιατρική κατάσταση και τόσο γενετική επιρρέπεια όσο και περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στην εκδήλωση και σοβαρότητα της διπολικής διαταραχής και των σχετικών με αυτήν επεισοδίων μανίας. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι τα κατεργασμένα κρέατα με νιτρικά άλατα μπορεί να είναι ένας περιβαλλοντικός παράγοντας που παίζει ρόλο στη μανία», σημειώνει ο Δρ Γιολκεν.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024