Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η σεζόν των μεγάλων στοιχημάτων

Η σεζόν των μεγάλων στοιχημάτων

Στον Ολυμπιακό το μεγάλο στοίχημα είναι ο προπονητής - κακά τα ψέματα. Ο Πορτογάλος Πέδρο Μαρτίνς έχει καλό βιογραφικό

Ενώ η προετοιμασία των ελληνικών ποδοσφαιρικών ομάδων έχει αρχίσει και οι μεταγραφές τους συνεχίζονται, ένα πράγμα είναι εύκολα κατανοητό: διανύουμε την σεζόν των μεγαλύτερων στοιχημάτων που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια. Οι ομάδες της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, που θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα, έτσι όπως χτίζονται, είναι αρκετά δύσκολο να αξιολογηθούν: θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι είναι ικανές να κάνουν στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός είναι έτσι κι αλλιώς μια διαφορετική ιστορία. Δεν κάνει πρωταθλητισμό καιρό τώρα.

Ραζβάν

Ο ΠΑΟΚ, που μπαίνει πρώτος στο κυνήγι μιας ευρωπαϊκής πρόκρισης την επόμενη εβδομάδα, αποφάσισε να μην πειράξει την περσινή του ομάδα: αυτή ήταν η θέληση του Ραζβάν Λουτσέσκου. Νομίζω πολλά θα κριθούν κυρίως από τη βελτίωση της άμυνάς του. Τα τρία τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ αδυνατεί να βρει την αμυντική γραμμή που θα προσφέρει την απαραίτητη σιγουριά, ειδικά στα ευρωπαϊκά ματς. Για την ώρα πρόσθεσε σε αυτή μόνο τον Χατσερίδη – τον ομογενή στόπερ από την Ουκρανία, δυνατό στο ψηλό παιγνίδι, αλλά αρκετά αργό. Μαζί του επέστρεψε ο Κίτσιου, που στα φιλικά ο Λουτσέσκου δείχνει να τον εμπιστεύεται. Ο Ρουμάνος θα ήθελε ένα αριστερό μπακ κανονικό, γιατί με το πείραμα με τον Βιεϊρίνια στην Ευρώπη μπορεί να στοιχίσει ακριβά. Θα μπορέσει ο Λουτσέσκου με τους αμυντικούς που έχει (Μάτος, Μαλεζά, Κρέσπο, Κίτσιου, Χατσερίδη, Βαρέλα κ.τ.λ.) να παρουσιάσει έναν ΠΑΟΚ με μια άμυνα της προκοπής; Αν ναι, η σεζόν θα ναι πολύ καλή, γιατί μεσοεπιθετικά ο ΠΑΟΚ, παρά την απώλεια του Μακ, είναι γεμάτος λύσεις: ο Βραζιλιάνος Ζάμπα που ήρθε στη θέση του Κάμπος μοιάζει καλός παίκτης. Αν όχι, τα περσινά σκαμπανεβάσματα θα συνεχιστούν, αφού ως διά μαγείας δεν λύνεται κανένα πρόβλημα. Πάντως ίσως υπάρξουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ του ΠΑΟΚ στη συνέχεια: τα ματς με τη Βασιλεία είναι κριτήριο.

Πόνσε

Στοιχήματα βάζει και η πρωταθλήτρια ΑΕΚ: άλλωστε το έκανε πάντα. Χθες ήρθε στην Αθήνα ο Αργεντινός φορ Εζεκίλ Πόνσε που η Ενωση θέλει να πάρει δανεικό από τη Ρόμα. Προορίζεται να αντικαταστήσει τον Αραούχο έχοντας όμως τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ο Αραούχο ήταν σκόρερ, ο Αργεντίνος παίζει πιο πολύ για τους συμπαίκτες του. Η Ρόμα τον απέκτησε τρία χρόνια πριν και τον δίνει κάθε χρόνο δανεικό, αλλά ούτε στη Λιλ έλαμψε ούτε στη Γρανάδα. Πριν από αυτόν η ΑΕΚ απέκτησε τον Μάριο Οικονόμου που πήρε τη θέση του Βράνιες και τον 22χρονο Αργεντίνο Λούκας Μπογέ που ανήκει στην ιταλική Τορίνο αλλά έπαιζε δανεικός στη Θέλτα και θα αντικαταστήσει τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο. Ο Οικονόμου ψάχνει την ευκαιρία για μια νέα αρχή. Ο Μπογέ είναι διεισδυτικός και παρά τα 22 του χρόνια έμπειρος, αφού έχει παίξει και στη Ρίβερ Πλέιτ, αλλά κι αυτός δεν είναι σκόρερ. Η δική μου εντύπωση είναι ότι η ΑΕΚ περιμένει πως ο νέος της προπονητής, ο Μαρίνος Ουζουνίδης, θα πάρει περισσότερα από τον Λαμπρόπουλο, τον Μπακασέτα, τον Κλωναρίδη, τον Χουλτ – αναφέρομαι σε παίκτες που ο έλληνας προπονητής γνωρίζει καλά, αφού άλλους τους είχε στον Πανιώνιο και άλλους στον ΠΑΟ.

Μαρτίνς

Στον Ολυμπιακό το μεγάλο στοίχημα είναι ο προπονητής – κακά τα ψέματα. Ο Πορτογάλος Πέδρο Μαρτίνς έχει καλό βιογραφικό. Ο Ολυμπιακός τον ήθελε και πέρυσι. Ο Κριστιάν Καρεμπέ που τον έφερε γνωρίζει τις ανάγκες της ομάδας και παρακολουθούσε τη δουλειά του καιρό. Ομως το θέμα δεν είναι ο προπονητής: είναι γενικά ο Ολυμπιακός (ως οργανισμός…) και η σχέση του με τους προπονητές τα τελευταία δυο χρόνια. Μετά το ξαφνικό διαζύγιο με τον Μάρκο Σίλβα, που ήταν ο τελευταίος που άρχισε και τελείωσε μια σεζόν στον πάγκο της ομάδας, ο Ολυμπιακός αλλάζει τρεις προπονητές τον χρόνο (τουλάχιστον…) κι όχι πάντα με δική του ευθύνη: ο Μπέντο π.χ. επεδίωξε να φύγει ο ίδιος. Μετά το Σίλβα ο Ολυμπιακός ξεκίνησε μια σεζόν με τον Βίκτορ, τη συνέχισε με τον Μπέντο και την ολοκλήρωσε με τον Τάκη Λεμονή. Στη συνέχεια πέρυσι το καλοκαίρι έφερε τον Χάσι, επανέφερε τον Λεμονή, διάλεξε τον Γενάρη τον Γκαρσία και τελείωσε με τον Κόντη. Με οκτώ προπονητές σε δυο χρόνια είναι δύσκολο να χτίσεις.
Εμενίκε
Ο Ολυμπιακός θα κάνει κι άλλες προσθήκες: φυσικά έχει την υποχρέωση να ξεφορτωθεί και κάμποσους ποδοσφαιριστές – το ότι κατάφερε π.χ. να διώξει τον Εμενίκε είναι μια επιτυχία. Ομως όσες μεταγραφές κι αν κάνει, το βασικό είναι ο νέος του προπονητής να έχει χρόνο να δουλέψει κι αυτό εξαρτάται από τον ίδιο. Τον ακούν, του παίρνουν παίκτες που γνωρίζει (ο Ποντένσε και ο Μιράντα είναι δικές του επιλογές), προσπαθούν να μην του χαλάσουν χατίρι και περιμένουν να δουν πρώτα απ’ όλα ωραίο ποδόσφαιρο. Κάθε προπονητής στη γη στηρίζεται πρώτα από όλα από τα αποτελέσματά του.

Δώνης

Ιδιαίτερη θα είναι και η σεζόν για τον Γιώργο Δώνη. Μπορεί στον Παναθηναϊκό να μην έχει την πίεση του πρωταθλητισμού, αλλά δεν θα είναι ούτε απλή ούτε εύκολη η σεζόν του. Στον Παναθηναϊκό θα τον βοηθήσει σίγουρα η εμπειρία από τα περάσματά του από την ΑΕΚ και τον ΠΑΟΚ, όπου οι δύσκολες στιγμές που είχε δεν ήταν και λίγες. Αυτή τη φορά δεν θα έχει μπροστά του κάθε στιγμή τις υπερβολικές απαιτήσεις των διοικήσεων όπως στην ΑΕΚ και στον ΠΑΟΚ και θα έχει δίπλα του έναν τεχνικό διευθυντή όπως ο Νίκος Νταμπίζας ικανό να τον στηρίξει, αλλά και πάλι το πράγμα δεν είναι εύκολο. Δεν είναι μόνο οι περιορισμοί στις μεταγραφές το πρόβλημά του: για τον Δώνη θα είναι καθοριστικός παράγοντας η όποια στήριξη των οπαδών του ΠΑΟ στο εγχείρημα. Αν κρίνω από το ότι πενήντα τυπάδες με μηχανάκια καλοκαιριάτικα έκαναν έφοδο και πέταξαν μπουκάλια στα γυρίσματα του «Survivor», τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Το καλό είναι ότι έμειναν κάμποσοι παίκτες από την περσινή δύσκολη σεζόν: με τον Διούδη, τον Γιόχανσον, τον Κουλιμπαλί, τον Ινσούα, τον Οικονόμου, τον Κολοβέτσιο, τον Δώνη τζούνιορ, τον Τζανδάρη, τον Κουρμπέλη, τον Μουνιέ και τον Αλτμαν, ο ΠΑΟ δεν είναι τόσο άδειος, Κι αν βρει ο Νταμπίζας δυο καλούς παίκτες ακόμα, ο Δώνης δεν θα δουλέψει σε συνθήκες πανικού – πράγμα απαραίτητο.

Καλοκαίρι

Ο ΠΑΟ δεν αγωνίζεται στην Ευρώπη. Οι άλλοι όλο το καλοκαίρι έχουν ματς για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ. Και τα όσα γίνουν στα ματς αυτά θα επηρεάσουνε και τη χρονιά τους αναπόφευκτα.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024