Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πάνος Καμμένος πληρώνει ένα κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε

Ο Πάνος Καμμένος πληρώνει ένα κλίμα που ο ίδιος δημιούργησε

Ο Πάνος Καμμένος φωνάζει για τις διαμαρτυρίες ακροδεξιών εναντίον του, αλλά σε αυτό το πολιτικό κλίμα στηρίχτηκε για να κάνει πολιτική καριέρα.

Οι διαμαρτυρίες την Παρασκευή, ακροδεξιών στην Κύπρο ενάντια στον Πάνο Καμμένο, κατά τη διάρκεια των αποκαλυπτηρίων μνημείου για τη «Μάνα των Αγνοουμένων» ήταν απρεπείς και προκλητικές.

Ιδιαίτερα εάν κανείς σκεφτεί, μέρα που είναι, ότι οι πολιτικοί πρόγονοι των Ελλήνων και Κυπρίων ακροδεξιών ευθύνονται για την Κυπριακή τραγωδία με τον προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που σχεδίασε η χούντα του Ιωαννίδη και στην Κύπρο υλοποίησαν ελλαδίτες χουντικοί και οι φασίστες της ΕΟΚΑ Β΄.

Όμως ο Πάνος Καμμένος καλό θα είναι πιο μετρημένος όταν κατηγορεί στο twitter τους «υπερπατριώτες».

Γιατί αυτοί που τώρα τον γιουχάρουν για την… ήξεις αφήξεις στάση του στο «Μακεδονικό» (καταδικάζει τη συμφωνία αλλά στηρίζει την κυβέρνηση που την υπέγραψε) στην πραγματικότητα δεν κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε και ο ίδιος.

Ο Πάνος Καμμένος ούτε αριστερός ήταν, ούτε προοδευτικός, ούτε καν κεντροδεξιός. Μπορεί να απειλεί να μηνύσει όποιον τον χαρακτηρίσει ακροδεξιό αλλά στην σκληρή δεξιά πτέρυγα της ΝΔ ανήκε. Αυτή που χαρακτηριζόταν ιστορικά από αντικομμουνισμό, εθνικοφροσύνη και «υπερπατριωτισμό».

Το «όχι στα μνημόνια» που είπε – και που όπως και ο Αλέξης Τσίπρας το ξέχασε όταν ανέβηκε στην εξουσία – δεν το είπε από προοδευτική  σκοπιά. Αν εκπροσώπησε κάτι ήταν ένα τμήμα της «Πάνω Πλατείας», με όλο το μίγμα εθνικισμού και αντικοινοβουλευτισμού που συχνά κυριαρχούσε εκεί.

Να θυμίσουμε ότι το πολιτικό του ύφος ήταν το «Λιντσάρετε τον Πάχτα»; Το «ο υβριστής του Κολοκοτρώνη (ΣΚΑΙ 1821)… με θέλει νεκρό» για τον Πέτρο Τατσόπουλο; Το «αρχίζουμε βεντέτα» με εκείνους που θέλουν «να σκλαβώσουν την πατρίδα μας»;

Να θυμίσουμε τα στεφάνια στους… Σαλαμινομάχους, τα ατέλειωτα πατριωτικά tweet, τη διαρκή ετοιμότητα ώστε οι αντίπαλοί του να υποστούν κάθε είδους χαρακτηρισμό; Τη γνωριμία με τον ιδεολόγο της Χούντας Γεωργαλά;

Πάνω από όλα να θυμίσουμε ότι ο Πάνος Καμμένος που εξανίσταται όσων τον γιουχάρουν για τη Συμφωνία των Πρεσπών, είναι κάποιος που ακόμη και τώρα μιλάει απαξιωτικά γι’ αυτή τη συμφωνία και δηλώνει ότι δεν θα την ψηφίσει. Να τα λέει δεν έχει πρόβλημα. Όταν τα ακούει διαμαρτύρεται…

Ο Πάνος Καμμένος όταν αποφάσισε να φύγει από τη ΝΔ είχε καταλάβει ότι τα μνημόνια διέλυαν και τις σχέσεις εκπροσώπησης της ΝΔ. Αποφάσισε να εκπροσωπήσει αυτό το κομμάτι των ψηφοφόρων. Μόνο που αυτό το κομμάτι ήταν αντιμνημονιακό αλλά είχε και ακροδεξιά αντανακλαστικά. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από την ίδια πολιτική κρίση ενισχύθηκε και η Χρυσή Αυγή.

Το υβρίδιο αυτό «αντιμνημονιακής ρητορικής» και «σκληρής δεξιάς» τον έφερε στη Βουλή και τελικά στη συγκυβέρνηση.

Βέβαια εκεί ήταν η δική του σειρά να κάνει την «κωλοτούμπα» για την οποία κάποτε κατηγορούσε τον Σαμαρά. Η εξουσία αποδείχτηκε πιο ελκυστική από την όποια αντιμνημονιακή συνέπεια.

Και μνημόνια υπέγραψε, και λιτότητα εφάρμοσε, έως και τη Συμφωνία των Πρεσπών κατάπιε, παρότι υποτίθεται ότι είναι φλογερός πολέμιός της.

Και τώρα είναι η σειρά κάποιων άλλων να τον βάλουν στο στόχαστρο, όπως είχε βάλει το Σαμαρά και τον Παπανδρέου ένα τμήμα των «αγανακτισμένων» και το οποίο ο ίδιος θέλησε να εκπροσωπήσει. Με μεγαλοστομίες, με ύβρεις και με ακροδεξιά συνθήματα.

Αντί λοιπόν να τρέχει στα αστυνομικά τμήματα, ας αναλογιστεί ότι σήμερα πληρώνει το κόστος από ένα κλίμα και μια πολιτική λογική στην οποία κάποτε και αυτός επένδυσε.

Τη λογική της «εθνικής μαγκιάς», της αγανάκτησης που έχει «πάντα δίκιο», της Ελλάδας «που όλοι συνωμοτούν εναντίον της», των πολιτικών που είναι «πάντα προδότες».

Τώρα τον εξοργίζουν. Κάποτε τα έβλεπε ως εκλογική δεξαμενή.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024