Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
19 Ιουλίου 2010: Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

19 Ιουλίου 2010: Η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια

Η βραχύβια τρομοκρατική οργάνωση "Σέχτα Επαναστατών" ανέλαβε την ευθύνη.

Η δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια, που συνέβη στις 19 Ιουλίου του 2010, ήταν η τελευταία δολοφονία που διέπραξε τρομοκρατική οργάνωση. Την χρεώθηκε η Σέχτα Επαναστατών, χωρίς όμως να συλληφθεί κανένα μέλος της.

Ο Σωκράτης Γκιόλιας στα 19 του ξεκίνησε να δουλεύει με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο και η συνεργασία τους κράτησε μέχρι το 2008. Εργαζόταν και σε αθλητικές εφημερίδες, καλύπτοντας επί χρόνια το ρεπορτάζ στίβου. Τον καιρό που δολοφονήθηκε, εργαζόταν στην εφημερίδα Πρώτο Θέμα και στον ραδιοφωνικο σταθμό Θέρμα 9,89. Είχε έναν γιο δύο ετών.

Νωρίς το πρωί της 19η Ιουλίου οι δράστες, σύμφωνα με μάρτυρες, χρύπησαν το κουδούνι του Γκιόλια στο σπίτι του στην Ηλιούπολη. Του ζήτησαν να κατέβει στην είσοδο, πράγμα που όντως συνέβη. Εκεί τον πυροβόλησαν 16 φορές από μικρή απόσταση. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, οι περισσότερες σφαίρες έπεσαν στο σώμα, στην πλειοψηφία τους πισώπλατα, ενώ τρεις σφαίρες δέχτηκε στο κεφάλι.

Η βαλλιστική έρευνα έδειξε πως τα όπλα της δολοφονίας είχαν χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατικές δράσεις της Σέχτας επαναστατών.

Σχεδόν μία εβδομάδα μετά την δολοφονία, στις 27 Ιουλίου, η Σέχτα Επαναστατών ανέλαβε την ευθύνη με προκήρυξη που έστειλε στα Νέα.

Ποια ήταν η Σέχτα Επαναστατών

Η Σέχτα Επαναστατών εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2009 και η δράση της αποδείχθηκε βραχύβια. Στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 επιτέθηκε με χειροβομβίδα που δεν εξερράγη και πυροβολισμούς στο ΑΤ Κορυδαλλού. Αργότερα την ίδια μέρα ανέλαβαν την ευθύνη και παράλληλα συστήθηκαν μέσω προκήρυξης που έστηλαν στα «Νέα». Όπως ανέφεραν, στόχος ήταν η δολοφονία των αστυνομικών.

Μέρες αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου  άνοιξαν πυρ σε αυτοκίνητα του τηλεοπτικού σταθμού ALTER ενώ πέταξαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό που δεν εξερράγη. Στις 21 Φεβρουαρίου η Σέχτα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με τηλεφώνημα στην εφημερίδα «Τα Νέα», αφήνοντας την προκήρυξη της στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Νιόβης 4, όπου το 1998 κατά την διάρκεια ομηρίας της από τον Σορίν Ματέι, τραυματίστηκε θανάσιμα η Αμαλία Γκινάκη. Σύμφωνα με την προκήρυξη, η επιλογή του σημείου όπου αυτή αφέθηκε σχετιζόταν με την υπόθεση του Σορίν Ματέι, την οποία η οργάνωση χαρακτήρισε ως «πρώτη υπόθεση τηλεδιαχείρισης από τα media με τελική έκβαση τον θάνατο μιας κοπέλας και την δολοφονία του Ματέι στο νοσοκομείο από τους μπάτσους». Στην ίδια προκήρυξη χαρακτήρισε την επίθεση ως ένα «τελεσίγραφο για τους δημοσιογράφους-μηχανές του φόβου, που βρίσκονται στο απυρόβλητο και παραπληροφορούν, υποβιβάζοντας τον κώδικα των συμβάντων (….) ώστε ο λοιμός σε μια αφρικανική χώρα να συμβαίνει παράλληλα με την τελευταία επίδειξη μόδας του Versace».

Το τρίτο χτύπημα της Σέχτας έγινε τα ξημερώματα της 17ης Ιουνίου 2009 στα Άνω Πατήσια, κατά του υπαρχιφύλακα των ΕΚΑΜ Αντώνη-Νεκτάριου Σάββα, 41 χρονών, που πυροβολήθηκε και έπεσε νεκρός από 24 σφαίρες. Ο υπαρχιφύλακας βρισκόταν σε υπηρεσία και φρουρούσε γυναίκα μάρτυρα στη δίκη του  ΕΛΑ. Στις 22 Ιουνίου η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη και για αυτή την ενέργεια με τηλεφώνημα και CD-προκήρυξη που εστάλη στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Τελευταία δράση της ήταν η δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024