Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Σχολή «Θανάση Καρτερού»

Σχολή «Θανάση Καρτερού»

Οι πολιτικές αντιπαραθέσεις δεν πρέπει να γίνονται χωρίς την ελάχιστη αστική ευγένεια. Πολλώ δε μάλλον όταν παίζονται κρίσιμα εθνικά θέματα

Πριν από λίγες ώρες το Μέγαρο Μαξίμου, τα γνωστά υπόγεια ή ισόγεια (όπως το βλέπει κανείς) εξέδωσαν μια ανακοίνωση – απάντηση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μιλήσει ξανά για εκλογές ακόμη και πριν από τη ΔΕΘ.

Λίγο – πολύ του είπαν να μην εκτίθεται στον ήλιο, διότι αυτό εγκυμονεί κίνδυνο θερμοπληξίας κ.λπ. κ.λπ.

Είναι από τις γνωστές ανακοινώσεις με το κορυφαίο χιούμορ που έχουν στο γραφείο τύπου του πρωθυπουργού. Ποιος άλλωστε δεν γέλασε πηγαία με τα αλήστου μνήμης non paper που κάποτε έπεφταν βροχή. Και ποιος δεν εξοργίστηκε με το ύφος και φυσικά το περιεχόμενο ανακοινώσεων που είχαν (έστω και χωρίς να φαίνεται) την πολιτική σφραγίδα του διευθυντή του γραφείου τύπου, του γνωστού φίλου ή μέντορα του πρωθυπουργού, κυρίου Θανάση Καρτερού.

Το ύφος και η ιστορία του καθενός κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Αλλωστε, τα στερνά τιμούν τα πρώτα, λέει ο σοφός λαός. Και τα στερνά του «Μαξιμάρχη», όπως χαρακτηρίζουν τον κύριο Καρτερού, δεν περιποιούν τιμή ούτε για τον ίδιο, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλώ δε μάλλον για την κυβέρνηση της χώρας.

Όμως, αν το ιταμό ύφος, η ειρωνεία, η στοχοποίηση αντιπάλων, οι ύβρεις και ο πολιτικός κουτσαβακισμός μπορεί να περνάνε στο Μαξίμου και στην καθημερινότητα, δεν μπορούν, ωστόσο, να αποτελούν και τρόπο έκφρασης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Το σχόλιο… διπλωματικών πηγών κατά του Σεργκέι Λαβρόφ και της Μόσχας, επειδή ακύρωσαν το ταξίδι στην Αθήνα, ήταν τουλάχιστον άκομψο. Η ειρωνεία περίσσευε και σε κάθε περίπτωση θύμιζε το ύφος των υπογείων του Μαξίμου.

Πολύ πιθανό να μην έχουν καμιά διασύνδεση τα συγκεκριμένα υπόγεια με τον τέταρτο όροφο του υπουργείου Εξωτερικών, όμως, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση έχει φτιαχτεί σχολή… Καρτερού, Πολάκη και όλων εκείνων που πιστεύουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση της άλλης άποψης είναι η αντιπαράθεση χωρίς το ελάχιστο πολιτικό τακτ. Η αστική ευγένεια που έχει χαθεί τα τελευταία χρόνια και που κυριαρχεί το γνωστό σύνθημα «ή θα τους τελειώσουμε ή θα μας τελειώσουν».

Στην εξωτερική πολιτική, όμως, κάθε λέξη πρέπει να είναι προσεκτικά διατυπωμένη. Ειδικά όταν απέναντί σου βρίσκονται χώρες όπως η Ρωσία.

Ακόμη κι αν η Ελλάδα έχει δίκιο στην υπόθεση αυτή. Ακόμη κι αν οι απελάσεις ρώσων διπλωματών είναι δικαιολογημένες, ακόμη κι αν η Μόσχα έχει κάνει πολλά «φάουλ» απέναντι στην παραδοσιακή φίλη της.

Τίποτε δεν δικαιολογεί την ειρωνεία, τον εξυπνακισμό και την κόντρα μόνο για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση για όσους υιοθετούν το στυλ των υπογείων.

Και σίγουρα στην περίπτωση του Μαξίμου δεν ισχύει ο στίχος από ένα λαϊκό τραγούδι που έλεγε: «Τα πράγματα τα όμορφα, όσο τα θέλεις χάνονται τυχαία, κι ας ψάχνεις σε πολυώροφα, στα υπόγεια είναι η θέα». Ούτε παράθυρο για να πάρουν αέρα δεν έχουν τα συγκεκριμένα υπόγεια…

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024