Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Gino Bartali : Ο Ιταλός ποδηλάτης που έσωζε Εβραίους

Gino Bartali : Ο Ιταλός ποδηλάτης που έσωζε Εβραίους

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του και την ελευθερία να μετακινείται χωρίς να υπόκειται σε ελέγχους και συνέβαλε στη διάσωση πολλών Εβραίων

Τον Ιταλό πρωταθλητή ποδηλασίας Τζίνο Μπαρτάλι τιμά σήμερα η Google στο google-doodle της, καθώς είναι η ημέρα της γέννησης του.

Ο Τζίνο Μπαρτάλι είχε γεννηθεί στις 18 Ιουλίου 1914 στη Φλωρεντία και από μικρός είχε δείξει την αγάπη του για τη ποδηλασία. Από 13 ετών συμμετείχε σε αγώνες και ήταν διάσημος σε όλη την Ευρώπη τις δεκαετίες του 1930 και του 1940, καθώς είχε κερδίσει περισσότερους από 180 αγώνες, μεταξύ των οποίων δυο φορές τον Γύρο της Ιταλίας και μια φορά τον Γύρο της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκμεταλλεύτηκε τη φήμη του και την ελευθερία να μετακινείται στην ύπαιθρο της Τοσκάνης και της Ουμβρίας χωρίς να υπόκειται σε ελέγχους από τις αστυνομικές αρχές του Μουσολίνι και του Χλίτλερ και μεταφέροντας μυστικά έγγραφα κρυμμένα στο τιμόνι του ποδηλάτου του ή ακόμη και φωτογραφίες για τη δημιουργία πλαστών διαβατηρίων και έτσι συνέβαλε στη διάσωση πολλών Εβραίων.

https://youtu.be/6vydHnqZORs

Η ανθρωπιστική του δράση αποκαλύφθηκε το 2003 όταν εντοπίστηκε το ημερολόγιο ενός Εβραίου λογιστή, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον Τζίνο Μπαρτάλι για τη διάσωση πολλών Εβραίων.

Ωστόσο ο διάσημος Ιταλός ποδηλάτης είχε αποβιώσει το 2000 και δεν έζησε την αναγνώριση της δράσης του κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 2013 τιμήθηκε από το Ισραήλ για τις προσπάθειές του να βοηθήσει τους Εβραίους.

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024