Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μελάνωμα: Τεστ αίματος υπόσχεται πρώιμη διάγνωση

Μελάνωμα: Τεστ αίματος υπόσχεται πρώιμη διάγνωση

Σχεδιάζεται ήδη κλινική δοκιμή διάρκειας τριών ετών ώστε να μπορέσει άμεσα να τεθεί σε ευρεία χρήση η νέα αιματολογική εξέταση

Αυστραλιανοί ερευνητές ανακοίνωσαν με άρθρο τους στο επιστημονικό έντυπο Oncotarget ότι ανέπτυξαν μια αιματολογική εξέταση για διάγνωση του μελανώματος στα πρώιμα στάδια της νόσου, εκφράζοντας την ελπίδα ότι έτσι θα σωθούν πολλές ανθρώπινες ζωές από την επιθετική αυτή μορφή καρκίνου του δέρματος.

Η επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Edith Cowan, με επικεφαλής την Δρ Πολιν Ζενκερ, έκανε κλινική δοκιμή του νέου τεστ σε 103 ασθενείς με μελάνωμα και σε 104 υγιή άτομα και απεδείχθη ότι μπορούσε να διαγνώσει σε πρώιμο στάδιο το μελάνωμα στο 79% των περιπτώσεων.

Το τεστ εστιάζει στην αναγνώριση αυτο-αντισωμάτων στον οργανισμό του ασθενούς εις ανταπόκρισει στον καρκίνο. «Εξετάσαμε συνολικά 1.627 διαφορετικών τύπων αντισώματα για να βρούμε τον συνδυασμό των δέκα αντισωμάτων που υποδεικνύουν καλύτερα την παρουσία του μελανώματος σε επιβεβαιωμένους ασθενείς συγκριτικά με τα υγιή άτομα», εξηγεί η ερευνήτρια.

Και προσθέτει ότι το ποσοστό επιβίωσης των ασθενών με μελάνωμα έχει διαπιστωθεί ότι μειώνεται κατά 50% αν το μελάνωμα δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία του σώματος.

Προς το παρόν το μελάνωμα διαγιγνώσκεται αρχικά με δερμοσκόπηση και εν συνεχεία γίνεται χειρουργική εκτομή και βιοψία.

«Το νέο αιματολογικό τεστ μπορεί να εντοπίσει το μελάνωμα σε πολύ πρώιμο στάδιο όταν είναι ακόμα αντιμετωπίσιμο», σημειώνει η Δρ Ζενκερ και λέει ότι σχεδιάζεται ήδη άλλη κλινική δοκιμή διάρκειας τριών ετών ώστε να μπορέσει άμεσα να τεθεί σε ευρεία χρήση, δεδομένου ότι σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ένας στους τρεις καρκίνους αφορά στο δέρμα.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024