Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ανάσταση μιας «Στέλλας»

Η ανάσταση μιας «Στέλλας»

Το πρώην θερινό σινεμά «Πιγκάλ» της Τενέδου στην Κυψέλη πήγε κάποτε στα χέρια του δήμου, πήρε το όνομα «Στέλλα» και λειτούργησε από το 1992 ως το 2010. Εκλεισε, αλλά χάρη σε μια κινηματογραφική εταιρεία τώρα ξανανοίγει

Δεν είναι η πρώτη φορά, εφέτος, που αναφερόμαστε στο ξανάνιωμα κάποιων θερινών κινηματογράφων· γεγονός, ούτως ή άλλως, θαυμάσιο. Το «Αριέλ» στη Γλυφάδα άνοιξε ξανά ύστερα από 30 χρόνια σιωπής και η ταράτσα στην «Ανεση» στη λεωφ. Κηφισίας στους Αμπελοκήπους επανήλθε στην κινηματογραφική κοινότητα μετά την περσινή αναστολή λειτουργίας της.

Σειρά τώρα έχει η περιοχή της Κυψέλης – μια πολυπολιτισμική, ιστορική περιοχή της Αθήνας που έχει στερηθεί εδώ και χρόνια τη μαγεία του σινεμά. Εδώ και οκτώ χρόνια ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Στέλλα» στο νούμερο 34 της οδού Τενέδου, στη Φωκίωνος Νέγρη, δεν λειτουργούσε. Σε λίγο όμως ανοίγει ξανά τις πόρτες του και για το καλοκαίρι του 2018 θα είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους κατοίκους της Κυψέλης, και όχι μόνο με προβολές παλαιών και νέων ταινιών. Η νέα εποχή για τη «Στέλλα» με τα παραπάνω από 200 καθίσματα αρχίζει την Πέμπτη 19 Ιουλίου με την ταινία του Σαντιάγκο Μίτρε «Ο πρόεδρος», στην οποία πρωταγωνιστεί ο Ρικάρντο Nταρίν.

Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση της κινηματογραφικής εταιρείας διανομής Weird Wave, η οποία εδρεύει στην περιοχή της Κυψέλης και αναλαμβάνει τη διαχείριση του εν λόγω θερινού κινηματογράφου για την προώθηση και προβολή ταινιών που η ίδια εκμεταλλεύεται. Αυτό ακριβώς είναι το σύστημα και στην «Ανεση», η οποία βρίσκεται στα χέρια μιας άλλης κινηματογραφικής εταιρείας, της Feelgood Entertainment.

Ανατρέχοντας στα ιστορικά στοιχεία της μελέτης του Δημήτρη Φύσσα «Τα σινεμά της Αθήνας 1896-2013 – Ιστορίες του αστικού τοπίου» (Αθήνα, 2013), βλέπεις ότι ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Στέλλα» έχει μεγάλη προϊστορία: αποτελεί συνέχεια του «Πιγκάλ» που άνοιξε το 1969 και λειτούργησε ανελλιπώς για 21 καλοκαίρια, μέχρι το 1989. Μετονομάστηκε σε Δημοτικός Κινηματογράφος «Στέλλα» το 1992, όταν ξανάνοιξε από τον Δήμο Αθηναίων. Η λειτουργία του σταμάτησε το 2010.

Aξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Δημοτικός Κινηματογράφος «Στέλλα» είναι ο πρώτος θερινός που αναβιώνει μέσω της Weird Wave αλλά και ο τρίτος κινηματογράφος που στα χέρια της ίδιας εταιρείας ανακαινίζεται για να επανέλθει στη ζωή. Η Weird Wave ανακαίνισε επίσης τους εγκαταλελειμμένους επί χρόνια χειμερινούς κινηματογράφους «Αστορ» στη πλατεία Κοραή (εγκαινιάστηκε το 2015) και «Ανδόρα» στους Αμπελοκήπους (ξανάρχισε να λειτουργεί την άνοιξη του 2018).

Αυτή τη φορά η Weird Wave επενδύει στη δική της γειτονιά, την Κυψέλη, με βασικό στόχο να εμπλουτίσει την πολιτιστική ζωή της περιοχής, να ομορφύνει τα βράδια των Αθηναίων, να τους δώσει τη δυνατότητα να απολαύσουν ταινίες πρώτης προβολής από τον κατάλογό της. Ανάμεσά τους οι ταινίες «Αναζητώντας τον Ερικ» του Κεν Λόουτς, «Η γειτόνισσα», μια από τις πρώτες επιτυχίες της Σοφί Μαρσό, το «Δεν θα συμπεθεριάσουμε ποτέ!», μια ιταλική κωμωδία που έχει κάνει θραύση στη χώρα της, αλλά και τα δύο μέρη του «Τσε» που γύρισε ο Στίβεν Σόντερμπεργκ και δεν προβλήθηκαν ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Τέλος, μια ταινία που αξίζει την προσοχή μας, το «Ατελιέ» του Λοράν Καντέ βρίσκεται επίσης στον προγραμματισμό της «Στέλλας».

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024