Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Συγγνώμη κ. Καρτερέ, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε: δημοσιογραφία

Συγγνώμη κ. Καρτερέ, θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε: δημοσιογραφία

Η επίθεση στις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες του πάλαι ποτέ ΔΟΛ έχει γίνει μόνιμη επωδός της κυβέρνησης. Ίσως γιατί γράφουν αλήθειες που ενοχλούν

Ξαναχτύπησε ο Θανάσης Καρτερός, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, καρατερίστας στα βίντεο «ήταν δίκαιο έγινε πράξη» και σε ένα μακρινό παρελθόν χαρισματικός διευθυντής του Ριζοσπάστη.

Με αφορμή άρθρα για την απόσταση ανάμεσα σε Τσίπρα και Τσακαλώτο, εξαπολύει άλλη μια επίθεση στα «έντυπα του Μαρινάκη» κατηγορώντας τα ότι είναι «όπλα φθοράς και ανατροπής του Τσίπρα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται στα συγκεκριμένα μέσα. Όταν υπήρχε ακόμη ο ΔΟΛ η γραμμή των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν περίπου ότι αυτά τα μέσα πρέπει να κλείσουν, να καούν, να καταστραφούν και οι συντάκτες τους να σταλούν στη φυλακή και σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας.

Μετά, όταν άρχισαν τα προβλήματα με το ΔΟΛ, η γραμμή άλλαξε: Να βρούμε κάποιον να αγοράσει τον ΔΟΛ, κάποιον «δικό μας», να ελέγξουμε τον ΔΟΛ, να τον φέρουμε στη δική μας γραμμή, με δικούς διευθυντές και συντάκτες.

Όταν, όμως, τελικά τους τίτλους του ΔΟΛ τους πήρε ο Μαρινάκης, τότε η γραμμή άλλαξε και πάλι. Ξαναέγινε το να «κλείσει ο ΔΟΛ». Αλήθεια αυτή τη φράση «Πήρες τον ΔΟΛ; Ε, κλείστον τώρα», τη θυμούνται Τσίπρας και Καρτερός; Τις προτάσεις που περίπου έλεγαν να πληρώνει ο Μαρινάκης αλλά ουσιαστικά να μην ασκεί οποιοδήποτε έλεγχο; Να επιβάλλει δηλαδή ο Αλέξης και η παρέα του διευθυντές της επιλογής τους.

Και επειδή ούτε τότε έκλεισε ο ΔΟΛ, αλλά αντίθετα συνέχισε να λειτουργεί και διασώθηκαν οι θέσεις εργασίας, τότε η γραμμή έγινε ακόμη πιο επιθετική. Άρχισαν οι κραυγές για τα «ΜΜΕ του υπόδικου» και η απαίτηση να κλείσουν αυτά τα ΜΜΕ και να βρεθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι σε αυτά.

Γιατί; Επειδή στα μέσα αυτά οι εργαζόμενοι θυμούνται εκείνη τη φράση που υπάρχει στη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ: « Η δημοσιότητα είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Επειδή τολμούν να κάνουν ρεπορτάζ, να εντοπίζουν στοιχεία π.χ. για τις εσωτερικές αντιθέσεις της κυβέρνησης, να κάνουν κριτική, να έχουν γνώμη. Επειδή με τα ρεπορτάζ τους υπογραμμίζουν ότι τα μεγαλύτερα «όπλα φθοράς και ανατροπής» κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι τα ίδια τα δικά της λάθη και οι πολιτικές της επιλογές.

Κανονικά όλα αυτά θα έπρεπε να θεωρούνται η ουσία της δημοσιογραφίας. Όχι όμως για τον Καρτερό και τα άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Συνηθισμένοι σε ένα σύμπαν αυστηρά κομματικών μέσων όπου απλώς κατεβαίνει η γραμμή ή σε μια διαδικτυακή «δημόσια σφαίρα» από όπου απουσιάζουν έννοιες όπως εγκυρότητα, έχουν απλώς ξεχάσει τι σημαίνει να υπάρχουν ΜΜΕ που χρηματοδοτούνται όχι από την κομματική επιχορήγηση αλλά από τις πωλήσεις τους, που για να έχουν πωλήσεις και να επιβιώσουν πρέπει να προσφέρουν αξιόπιστο ρεπορτάζ και σοβαρή ανάλυση και που μπορεί και να έχουν τεκμηριωμένη αντικυβερνητική στάση. Μέσα που μπορεί να μην είναι αυτό που λένε οι συριζαίοι «δικά μας» αλλά δεν είναι ούτε αυτό που λένε «δικά τους».

Οπουδήποτε να ρωτήσεις θα σου πουν ότι αυτό είναι ο ορισμός της καλής δημοσιογραφίας. Για τον Καρτερό και την παρέα του είναι έγκλημα καθοσιώσεως.

Εμείς αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Με επίγνωση ότι ένα ενημερωτικό μέσο είναι καλό όταν ενοχλεί την εξουσία. Την εκάστοτε εξουσία. Με σεβασμό στους αναγνώστες και όχι τους «κομματικούς γραμμιτζήδες». Με προσπάθεια να είμαστε πάνω από όλα δημοσιογράφοι.

Κάτι που κάποτε ήταν ο Θανάσης Καρτερός, αλλά εσχάτως όλο και το ξεχνάει.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024