Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Κοινωνώ» και φέτος στην Τήνο

«Κοινωνώ» και φέτος στην Τήνο

Εικαστικές εκθέσεις, βιωματικά εργαστήρια, ξεναγήσεις και πολλά άλλα

Το ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering είναι μια συνάντηση καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, θεωρητικών και επιστημόνων, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Τήνο με σκοπό τη συμμετοχή τους σε καλλιτεχνικές δράσεις, ανοιχτές για το κοινό, και την παράγωγη πρωτότυπου έργου που προκύπτει από την επαφή τους με το φυσικό τοπίο, την τοπική κοινότητα και την παράδοση της Τήνου.

Για τo 2018 το ΚΟΙΝΩΝΩ έχει ως κεντρικό θεματικό άξονα τον κήπο, αναπτύσσοντας τρεις συναφείς, επιμέρους ενότητες (Μυστικoί Κήποι, Εντόπιοι Κήποι, Εικονικοί Κήποι), στο πλαίσιο των οποίων θα πραγματοποιηθούν όλες οι καλλιτεχνικές δράσεις που θα λάβουν χώρα στο νησί της Τήνου κατά του μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2018 και θα διαρκέσουν έξι ημέρες για την κάθε ενότητα.

Ο κήπος ορίζεται μέσα από ένα πλέγμα αντιθέσεων (γέννηση-θάνατος/άνθηση-ξήρανση, οργανικό-ανόργανο, φυσικό-τεχνητό, ιδιωτικό-δημόσιο) μετουσιωμένων σε έναν οριοθετημένο, εδαφικό σχηματισμό.  Από τους πρώτους σχεδιασμένους, ιδιωτικούς κήπους της Αιγύπτου (1400 π.Χ.) μέχρι τις «Κηπουπόλεις» του Ebenezer Howard (1898) και από τον κοσμολογικό συμβολισμό των κήπων του Ιράν μέχρι τους ιερούς κήπους Zεν της Ιαπωνίας, το κοινό στοιχείο που χαρακτηρίζει την πρακτική της κηπουρικής είναι η διασταύρωση φύσης-τέχνης, ανθρώπου-φυσικού τοπίου.

Το ΚΟΙΝΩΝΩ Τinos Art Gathering 2018 αποπειράται να δημιουργήσει μια κοινότητα συνέργειας, όπου ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νησιού της Τήνου, η φύση και η παράδοση, θα προσφέρουν το έδαφος για την καλλιέργεια ενός ανοιχτού διαλόγου μεταξύ κατοίκων, συμμετεχόντων και επισκεπτών, δομημένου θεματικά πάνω στις τρεις ενότητες κήπων (Μυστικών, Εντόπιων, Εικονικών). Στόχος είναι, μέσα από τη συνεργασία, τη συμμετοχικότητα και τη διάδραση, να προκύψουν διαφορετικές προσεγγίσεις του κήπου υπό τη μορφή θεματικών περιηγήσεων, εικαστικών εκθέσεων, εργαστηρίων, συζητήσεων και καλλιτεχνικών παρεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

1η Ενότητα: Mυστικοί Κήποι (6 – 13 Ιουλίου 2018)

Ένα οικείο, ιδιωτικό περιβάλλον που συσχετίζεται με την παράδοση, την ιερότητα, την τελετουργία και την εσωτερικότητα.

Σχολή Ουρσουλινών | Καρδιανή| Κέντρο Υγείας| Πύργος |Κήπος της Συκιάς |Βωλάξ

Δράσεις:

Παρασκευή 6/7: Ζωντανή ορχήστρα Αργεντίνικου Τάνγκο στο αίθριο της οικίας  Μαλλίαρη, Χώρα Τήνου (21:30)

Σάββατο 7 /7:    Παρουσίαση του Κήπου – έργου εν εξελίξει της Συκιάς, Χώρα Τήνου (21:00)

Κυριακή 8/7: Ποιητικός Περίπατος στον Κήπο του Κέντρου Υγείας, Τραγούδια μυστικά Αγγέλου, Κωσταντίνου και Ματία, Αναστασία Πολίτη, Χώρα Τήνου (19:00)

Δευτέρα 9/7: εγκαίνια έκθεσης ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΕΔΕΜ / Arificial Edens, επιμέλεια Θ. Μουτσόπουλος, Λουτρά Τήνου (18:00)

Τρίτη 10 /7: Όνειρο στο κύμα, απαγγελία του Α.Ρέτσου, Κήπος της Συκιάς (21:30)

Τετάρτη  11 /7: Εγκαίνια έκθεσης “Volax Blind Date”, επιμέλεια Α. Βολανάκης, χωριό Βωλάξ (12:00)

Συζήτηση για τον Γιαννούλη Χαλεπά με τον Ανδρέα Ιωαννίδη, Κήπος της Συκιάς (21:00)

Πέμπτη 12/7: Παρουσίαση χορού από τον δρόμο του μεταξιού, ινδικό και ιαπωνικό χοροθέατρο, συντονισμός Χ. Μαρκοπούλου, Καταπολιανή (πάνω απο το χωριό Υστέρνια) (19:00)

Παρασκευή 13/7: Aπό τις Βυζαντινές Ψαλμωδίες στο Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι, πλατεία Kαρδιανής (19:30)

(Κλείσιμο της ενότητας “Μυστικοί κήποι”)

2η Ενότητα:  Εντόπιοι Κήποι (23-29 Ιουλίου 2018)

Οι δράσεις στην ενότητα αυτή ανοίγουν έναν διάλογο με τους τρόπους οικειοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος από τους κατοίκους του νησιού (σχέση με τη γη και τον τόπο κατοίκησης) και την αποτύπωσή τους στο τοπίο (ξερολιθιές, κατατετμημένη γη, δημόσιες και ιδιωτικές αυλές). Οι οργανωμένες περιηγήσεις σε διαφορετικά μονοπάτια του νησιού σε συνδυασμό με εικαστικές παρεμβάσεων στο φυσικό τοπίο και δράσεις εμπνευσμένες από την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Τήνου, συνεπάγονται μια πολυαισθητηριακή εμπειρία με πυρήνα τη σχέση ανθρώπου-φύσης.

Περιβόλι της Παναγίας | Υφαντουργική σχολή | Κήπος της Συκιάς |Αγάπη-Βωλάξ

Δράσεις:

Δευτέρα 23/7: Εγκαίνια έκθεσης Εφήμεροι κήποι / Ephemeral gardens, επιμέλεια Ν. Ποδιάς, περιβόλι της Παναγίας (χώρα Τήνου) (19:30)

Τρίτη 24/7: “Reading the landscape with a library of walks”, Simona  και Geert   Vermeire, χωριό Βωλάξ

Τετάρτη 25/7: Αφηγηματική περιήγηση στις ξερολιθιές από το Αγάπη στο Βωλάξ, Eco Museum, χωριό Αγάπη (18:00)

Πέμπτη 26/7: Συζήτηση στον Κήπο της Συκιάς, Α. Γεωργάκη, Μ. Βιδάλη (συντελεστές από το Εco Museum) (21.30)

Παρασκευή 27/7: Παρουσίαση παιδικού εργαστηρίου-εγκατάστασης ενός κήπου από υλικά ανακύκλωσης, υπεύθυνη εργαστηρίου Σ. Ματρογιάννη, Λιμάνι Τήνου (20.00)

Σάββατο 28/7: Παρουσίαση ηχοτοπίων και μουσική συναυλία επάνω στη δημιουργία αυτών (από την εφήμερη διαμονή 10 φοιτητών του Ε.Κ.Π.Α), Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας Ε.Κ.Π.Α., υπεύθυνη Α. Γεωργάκη, Κήπος της Συκιάς (22:00)

Η ομάδα ανθρωπολόγων και θεωρητικών τέχνης Twixtlab, κατόπιν της διαμονής της στην Τήνο κατά τη διάρκεια της ενότητας αυτής θα δημιουργήσει  ένα συνεχώς εξελισσόμενο blog, που θα παρουσιαστεί στους εικονικούς κήπους.

3η Ενότητα: Εικονικοί Κήποι (24 -31 Αυγούστου 2018)

Οι “Εικονικοί Κήποι” επικεντρώνουν το ενδιαφέρον στη μετάβαση από το πραγματικό στο δυνητικό, που συντελείται μέσω της τεχνολογίας. Η ενότητα αυτή συμπληρώνει θεματικά την προηγούμενη, αντιπαραβάλλοντας δράσεις από την αντιδιαστολή σωματικής – αποσωματικοποιημένης εμπειρίας, έτσι όπως αυτή προκύπτει μέσα από τη χρήση των νέων ψηφιακών μέσων.

Οι περισσότερες δρασεις αυτής της ενότητας θα πραγματοποιηθούν στον Κήπο της Συκιάς.

Σχολή Ουρσουλινών | Υστέρνια|  Κήπος της Συκιάς και άλλα τέσσερα τοπόσημα

Δράσεις:

Σάββατο 25/8: Εγκαίνια εφήμερης εγκατάστασης Εικονικοί Κήποι, Κήπος της Συκιάς (21:00)

Κυριακή 26/8: Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, Αναζήτηση του Εικονικού Κήπου, Κήπος της Συκιάς (21:00)

Δευτέρα 27/8: “I never promised you a real garden”: προβολή μιας ενότητας έργων video art, επιμέλεια Γ. Παπαδοπούλου από το Festival Miden (21:00)

Τρίτη 28/8: Μια ερευνητική εγκατάσταση συμβολισμών μέσα από μια περιπλάνηση, Ελίνα Νιάρχου και Jeremy Lacombe, πάρκο των Υστερνίων (19:00)

Τετάρτη 29- Πέμπτη 30/8:  Παράστασεις σύγχρονου χορού και εικαστικών performances με τη χρήση ψηφιακών μέσων, από ομάδες και μεμονωμένους καλλιτέχνες, σε διάφορους κήπους του νησιού

Παρασκευή 31/8: Μουσικά εργαστήρια σε σχέση με τη δημιουργία της εικόνας, υπεύθυνοι εργαστηρίου Κάτια Παπασπηλιουπούλου και Κάτια Πάσχου, Κήπος της Συκιάς (11:00 και 20:00)

(κλείσιμο του ΚΟΙΝΩΝΩ 2018)

Όλες οι δράσεις του ΚΟΙΝΩΝΩ έχουν ελεύθερη συμμετοχή.

Η θεματική  του ΚΟΙΝΩΝΩ Τinos Art Gathering 2018 εισάγει το πρώτο μέρος του τριπτύχου των κήπων,  που θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020.

Σύλληψη/Καλλιτεχνική Διεύθυνση ΚΟΙΝΩΝΩ

Χρήστος Αρτέμης

Αναλυτικό πρόγραμμα στο kinono.gr εδώ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024