Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέο «όχι» του τουρκικού δικαστηρίου στην αποφυλάκιση των ελλήνων στρατιωτικών

Νέο «όχι» του τουρκικού δικαστηρίου στην αποφυλάκιση των ελλήνων στρατιωτικών

Επικαλούμενο την συνέχιση των ερευνών

Νέα άρνηση του τουρκικού δικαστηρίου να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης από τις 3 Μαρτίου.

Το τουρκικό δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του, επικαλούμενο τη συνέχιση των ερευνών των δεδομένων που βρέθηκαν στα κινητά των Μητρετώδη και Κούκλατζη.

Αυτή είναι η πέμπτη φορά που η ελληνική πλευρά προσφεύγει κατά της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ οι δικηγόροι των δύο στρατιωτικών έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν νέα αίτηση αποφυλάκισης περί τα τέλη Αυγούστου.

Η απόφαση αυτή αν μη τι άλλο είναι προκλητική και δείχνει τις προθέσεις των γειτόνων για μακρά παραμονή στη φυλακή, τουλάχιστον στο πλαίσιο του «παζαριού» που κάνει η Αγκυρα. Και είναι προκλητική καθώς είναι αδιανόητο να επικαλούνται τις έρευνες στα κινητά, πέντε μήνες μετά τη σύλληψή τους.

Οποιαδήποτε έρευνα τεχνικής άποψης δεν θα μπορούσε να διαρκεί περισσότερες από μερικές ημέρες ή εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι είτε «ετοιμάζουν» κάποιο θέμα με το περιεχόμενο του κινητού είτε επικαλούνται συνεχώς διάφορα θέματα για να παρατείνουν την προφυλάκισή τους και μάλιστα χωρίς να έχει ανακοινωθεί γιατί κατηγορούνται.

Υπενθυμίζεται ότι προηγούμενα αιτήματα αποφυλάκισης είχαν απορριφθεί κυρίως γιατί οι Τούρκοι έλεγαν ότι δεν έχουν μόνιμη διεύθυνση διαμονής στη χώρα. Πριν από μερικές ημέρες η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει επίδομα στους Ελληνες στρατιωτικούς ως υπηρετούντες στην αλλοδαπή θέλοντας να δείξουν έτσι ότι υπάρχει μόνιμη κατοικία για τους Κούκλατζη και Μητρετώδη. Οι Τούρκοι προφανώς θα έβρισκαν μια άλλη δικαιολογία για να κρατήσουν στη φυλακή τους δύο.

Στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ταγίπ Ερντογάν, του είχε ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη δίκη τους, κάτι που δε φαίνεται, πάντως, ορατό. Ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε ανοικτά θέμα ανταλλαγής με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Το δημοσίευμα των «Νέων»

Το περασμένο Σάββατο τα «Νέα» είχαν αποκαλύψει ότι εκφράζονται φόβοι από συγγενικά τους πρόσωπα για μακρά παραμονή τους στις φυλακές. Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφερόταν:

«Υπάρχει αγωνία, αλλά τα παιδιά είναι καλά… Τα είδαμε για μία ώρα στο επισκεπτήριο και θα τα ξαναεπισκεφθούμε την άλλη Παρασκευή». Aυτό δήλωσε χθες το απόγευμα ο Νίκος Μητρετώδης, πατέρας του ενός εκ των δύο κρατούμενων στρατιωτικών στις τουρκικές φυλακές, ενώ σε ερώτησή μας, πώς σχολιάζει τα νέα δεδομένα μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε πως «όλα αυτά είναι πολιτικά και προέχουν τα παιδιά».
Τα ώς τώρα δεδομένα ήθελαν ως βασικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως το είχε διατυπώσει σε διεθνή φόρα αλλά και πρόσφατα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Ανγκελα Μέρκελ, την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων και βέβαια την απόρριψη της οποιαδήποτε κατηγορίας για κατασκοπεία εκ μέρους τους. Μετά όμως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τις συζητήσεις (δύο ωρών σε βαρύ κλίμα) Τσίπρα και Ερντογάν με άξονα και το επίμαχο θέμα, φαίνεται πως το ζήτημα λαμβάνει δραματική τροπή.
 Και αυτή δεν είναι άλλη από την ουσιαστική στροφή της ελληνικής πλευράς που τώρα δεν μιλάει για άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων αλλά για δίκαιη δίκη – κοινώς όχι χάρη, αλλά επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών. Υπενθυμίζεται πως « ΤΑ ΝΕΑ» είχαν αποκαλύψει την επιστολή των Τούρκων προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι με την οποία ζητούσαν να τους δώσει η Ελλάδα τους Οκτώ για να έχουν δίκαιη δίκη οι Δύο. Πολύ περισσότερο αυτό που διαφάνηκε μετά τη Σύνοδο είναι πως πλέον η φυλάκιση των ελλήνων στρατιωτικών μεταβάλλεται στον χάρτη των διαπραγματεύσεων και λαμβάνει τον χαρακτήρα παζαριού και σχετίζεται με το γεγονός πως παραμένουν εν Ελλάδι οι οκτώ τούρκοι αξιωματικοί που φέρεται ότι συμμετείχαν στο πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016. Αυτό το τελευταίο μάλιστα επιβεβαιώνεται από πολλές πηγές και από το κακό και βαρύ κλίμα της σχεδόν δίωρης συνάντησης των Τσίπρα και Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, που σημειωτέον ήταν η πρώτη μετά τη σύλληψη των Μητρετώδη και Κούκλατζη στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο Ερντογάν έβαλε ευθέως στη ζυγαριά τους δύο Ελληνες με τους οκτώ Τούρκους, αδειάζοντας τα ώς τώρα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, αν και επίσημα δεν έχουν μιλήσει για ανταλλαγή.
Αξίζει να σημειωθεί πως προσεκτικοί παρατηρητές των διπλωματικών πεπραγμένων εκτιμούν πως βάσει των τελευταίων εξελίξεων και του ανοιχτού παζαριού που θα επιχειρήσει η Αγκυρα, διαμορφώνεται ένα κλίμα παράτασης της προφυλάκισης των δύο Ελλήνων για άγνωστο ακόμη χρόνο. Αυτό το τελευταίο ως ενδεχόμενο αλλά και η άγνωστη έκβαση της περιπέτειας των δύο στρατιωτικών προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη αγωνία και ανησυχία στις οικογένειές τους που έχουν εικόνα για τα παιδιά τους μόνο μέσω των επισκεπτηρίων που όπως λένε οι πηγές δεν διαρκούν πολύ. Και μπορεί στις φυλακές τύπου F στην Αδριανούπολη, όπου φυλάσσονται και πολιτικοί αντιφρονούντες στη διακυβέρνηση Ερντογάν, να μην επικρατούν οι  συνθήκες των άλλων τουρκικών φυλακών, δεν παύουν όμως να είναι φυλακές.
Οι Μητρετώδης και Κούκλατζης κρατούνται στο ίδιο κελί σε συνθήκες καλές, σύμφωνα με πληροφορίες. Οι γονείς τους όμως ανησυχούν όλο και περισσότερο όσο περνούν οι μέρες, αφού η περιπέτεια των παιδιών τους βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης Αθήνας και Αγκυρας. Και παρά την πρόσφατη τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση στο Κοινοβούλιο, με την οποία οι δύο Ελληνες θεωρείται πως υπηρετούν στην Τουρκία και άρα είναι έωλο το επιχείρημα πως δεν έχουν δικαίωμα να αποφυλακιστούν, φαίνεται πως δεν άλλαξε η στάση της Αγκυρας.

Βαρύ κλίμα

Τις τελευταίες μέρες το βαρύ κλίμα στις οικογένειες των δύο στρατιωτικών μάς το επιβεβαιώνει και το περιβάλλον τους. Βεβαίως, παράγοντες που επισκέφθηκαν και είδαν τους δύο Ελληνες στην Αδριανούπολη, όπως ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, επιβεβαίωναν μέχρι πρότινος πως διατηρούν το ηθικό τους ακμαίο. Σήμερα όμως δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι οικογένειες των Δύο εκπέμπουν SOS. Οι αντοχές και η υπομονή εξαντλούνται παρά τη σθεναρή και χαμηλών τόνων στάση που οι γονείς τους έχουν επιδείξει ώς τώρα. Εχει σημασία πως οι γονείς των δύο στρατιωτικών ρωτούν με αγωνία όποιον δημοσιογράφο επικοινωνεί μαζί τους, επιχειρώντας να αλιεύσουν περισσότερες πληροφορίες για την έκβαση, ενώ στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών έχει αναλάβει την επικοινωνία μαζί τους και τη σύνδεση με τη νομική υπεράσπισή τους.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024