Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πόλη Χανίων : Σοκάκια και στιβανάδικα

Πόλη Χανίων : Σοκάκια και στιβανάδικα

Στις ιστορικές συνοικίες και τα μεγάλης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας μνημεία της πόλης αποτυπώνονται η μακρά ιστορική διαδρομή και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της χανιώτικης κοινωνίας

Σε αντίθεση με τα περισσότερα αστικά κέντρα της χώρας μας, η πόλη των Χανίων, η δεύτερη μεγαλύτερη της μεγαλονήσου, καταφέρνει να διατηρεί σε μεγάλο βαθμό το τοπικό χρώμα και τη δική της πολιτισμική ταυτότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε στο διάβα των αιώνων υπό την επίδραση διαφόρων λαών και πολιτισμών.

Στις ιστορικές συνοικίες και τα μεγάλης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας μνημεία της πόλης αποτυπώνονται η μακρά ιστορική διαδρομή και ο πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της χανιώτικης κοινωνίας.

Στο ενετικό λιμάνι, που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη κίνηση, ξεχωρίζουν ο φάρος, το φρούριο Φιρκά, τα ενετικά νεώρια, το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί) και το Ναυτικό Μουσείο.

Ο Τοπανάς, η αριστοκρατική συνοικία των χριστιανών επί Τουρκοκρατίας, η Εβραϊκή συνοικία, η συνοικία Σαντριβάνι, με την πλατεία Ελευθερίου Βενιζέλου, η συνοικία Καστέλι, ακρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας, η συνοικία Σπλάντζια, η συνοικία Κουμ Καπί και η ξακουστή Χαλέπα, η όμορφη συνοικία με το παλάτι του πρίγκιπα Γεωργίου, την κατοικία του Ελευθερίου Βενιζέλου και την εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του πολεοδομικού ιστού αλλά και του καθημερινού βίου των Χανιωτών.

Στο καθολικό της ενετικής μονής του Αγίου Φραγκίσκου, στην οδό Χάληδων, στεγάζεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, που παρέχει με τα εκθέματά του μια διαχρονική εικόνα της ιστορίας των Χανίων, από τους Νεολιθικούς έως τους Ρωμαϊκούς Χρόνους.

Πόλους έλξεως τόσο για τους ίδιους τους Χανιώτες όσο και για τους επισκέπτες της πόλης αποτελούν η Δημοτική Αγορά, εντυπωσιακό οικοδόμημα με σταυροειδές σχήμα (η κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1913), και ο Δημοτικός Κήπος, έργο του Ρεούφ πασά (σχεδιάστηκε σε ευρωπαϊκά πρότυπα το 1870). Δίπλα στο Δημοτικό Κήπο βρίσκεται ο πύργος του ρολογιού.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και χαρακτικής καταξιωμένων ελλήνων δημιουργών και ντόπιων καλλιτεχνών, που χρονολογούνται από το 18ο έως τον 20ό αιώνα.

Οι επισκέπτες της πόλης των Χανίων θα βρουν στη Δημοτική Αγορά άφθονα τοπικά προϊόντα: τυροκομικά, αλλαντικά, ψάρια, λάδι, ελιές, μέλι, αρωματικά βότανα, κάστανα, καρύδια, παξιμάδια, γλυκά, κρασί και τσικουδιά.

Δυτικά της Δημοτικής Αγοράς, στη οδό Σκρυδλώφ, τα περίφημα στιβανάδικα δίνουν την αίσθηση του παζαριού, με την έντονη μυρωδιά του δέρματος και τα είδη λαϊκής τέχνης που πωλούνται εδώ (ντόπια δερμάτινα είδη, ποικίλα αναμνηστικά). Παλαιότερα η οδός Σκρυδλώφ ήταν αποκλειστικά ο δρόμος των στιβανάδων, που κατασκεύαζαν τα ξακουστά στιβάνια, τις μπότες της παραδοσιακής κρητικής φορεσιάς.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024