Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα σμέουρα βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων

Τα σμέουρα βελτιώνουν τη λειτουργία των αγγείων

Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορεί να παίζουν ρόλο στις θετικές επιπτώσεις που παρατηρήθηκαν στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων

Οι ελλαγιταννίνες που περιέχουν τα κόκκινα σμέουρα ενδεχομένως να βελτιώνουν την αγγειακή λειτουργία, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Biochemistry and Biophysics.

«Τα σμέουρα είναι πλούσια πηγή ελλαγιταννίνων και ανθοκυανίνων. Στόχος της μελέτης μας ήταν να διερευνήσουμε κατά πόσο η κατανάλωση σμέουρων μπορεί να βελτιώσει την αγγειακή λειτουργία και να κατανοήσουμε τον μηχανισμό δια του οποίου οι φαινολικοί μεταβολίτες ευθύνονται για το αποτέλεσμα», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Δρ Ανα Ροντριγκεζ-Ματεος από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ.

Σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη μελέτη η ερευνήτρια και οι συνεργάτες της χορήγησαν σε δέκα υγιείς άνδρες, 18-35 ετών, ένα ρόφημα που περιείχε 200 γραμ. και 400 γραμ. κατεψυγμένων σμέουρων, δηλαδή 201 ή 403 mg πολυφαινόλων ή ίδιο ρόφημα ως προς τα μικρο και μακροθρεπτικά συστατικά, το χρώμα και τη γεύση.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις αγγειακές επιπτώσεις στην αρχή, δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος και 24 ώρες αργότερα.

Όσοι είχαν καταναλώσει το ρόφημα με τα κόκκινα σμέουρα είχαν βελτιωμένη διαμεσολαβούμενη από ροή διαστολή, ένας εδραιωμένος βιοδείκτης για τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Η διαμεσολαβούμενη διαστολή ήταν σημαντικά αυξημένη δύο ώρες μετά την κατανάλωση του ροφήματος με τα σμέουρα, συγκριτικά την κατανάλωση του άλλου ροφήματος και η επίδραση αυτή διατηρούνται και έως 24 ώρες μετά την πόση.

Δύο ώρες έπειτα και από τα δύο ροφήματα με σμέουρα, το ελαγγικό οξύ εντοπιζόταν τόσο στο πλάσμα αίματος όσο και στα ούρα.

Στις 24 ώρες από την κατανάλωση 200 γραμμαρίων ροφήματος σμέουρων, το γλυκουρονίδιο της ουρολιθίνη-Α-3 και το θειικό της ουρολιθίνη-Α επίσης συσχετίστηκαν με τη διαμεσολαβούμενη διαστολή.

«Η μελέτη αποδεικνύει ότι οι ελλαγιταννίνες μπορεί να παίζουν ρόλο στις θετικές επιπτώσεις που παρατηρήσαμε στη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων των συμμετεχόντων», καταλήγει η Δρ Ροντριγκεζ-Ματεος.

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024