Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψουν να είναι σαν τα κακομαθημένα παιδιά

Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πάψουν να είναι σαν τα κακομαθημένα παιδιά

Στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει κάποτε να μάθουν να δίνουν εξηγήσεις και όχι να φέρονται σαν κακομαθημένα παιδιά

Στην πολιτική δεν ισχύει το τεκμήριο αθωότητας. Στην πολιτική ισχύει πάντοτε η σκιά της ενοχής και το βάρος της απόδειξης το φέρει ο πολιτικός.

Με απλά λόγια, ο πολιτικός σε μια δημοκρατία πρέπει να φέρεται ως εάν πάντοτε να υπάρχει μια σκιά σε βάρος του, μια υπόνοια διαφθοράς, μια υποψία διαπλοκής και να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν ισχύει.

Με αυτό τον τρόπο, ένας πολιτικός υπηρετεί τη δημοκρατία. Φροντίζει ανά πάσα στιγμή να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια σε σχέση με τα οικονομικά του, σε σχέση με τους πολίτες. Δίνει πρώτος τα στοιχεία πριν του τα ζητήσουν. Απαρνιέται την οποιαδήποτε ευνοϊκή προστασία ως προς τη μη αποκάλυψη στοιχείων του δίνει ο νόμος. Ζει, σχεδόν κυριολεκτικά, σε ένα γυάλινο σπίτι ώστε όλοι να μπορούν να δουν τι κάνει και κυρίως τι έχει στην κατοχή του.

Και αυτό ισχύει για τον ίδιο, ισχύει και για τους συγγενείς του.

Γιατί ένας πολιτικός, πολύ δε περισσότερο ο πρωθυπουργός της χώρας, δεν είναι απλός πολίτης. Η δική του στάση, συμπεριφορά, ηθική χρωματίζει μια ολόκληρη κοινωνία, δίνει ένα συνολικό στίγμα, προσφέρει ένα πρότυπο.

Γι’ αυτό το λόγο και είναι απαράδεκτη και βαθιά αντιδημοκρατική η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να μην απαντάει στα ερωτήματα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της οικογένειας Τσίπρα, των αδελφών του πρωθυπουργού και του εξαδέλφου του.

Οχυρωμένη πίσω από την ψευδαίσθηση ότι προστατεύεται από το διαβόητο «ηθικό πλεονέκτημα» της αριστεράς και επιλέγοντας πάντα να κραυγάζει ότι όλοι συνωμοτούν εναντίον της η κυβέρνηση αρνήθηκε να κάνει ένα πολύ απλό πράγμα: να δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα.

Πόσο δύσκολο είναι να δώσουν τα στοιχεία για την υπόθεση της ανάθεσης έργου στη Μυτιλήνη, να παραδεχτούν ότι υπήρξε θέμα με την ασφαλιστική ενημερότητα του Γιώργου Τσίπρα, να πουν ότι υπήρξε όντως δικαστική διερεύνηση και παραπομπή και πώς όταν έφτασε στο ακροατήριο δεν υπήρξε καταδίκη γιατί είχε παραγραφεί με βάση το Νόμο Παρασκευόπουλου; Κανείς δεν είπε ότι ο νόμος Παρασκευόπουλου γράφτηκε για αυτή την υπόθεση αλλά ότι απλώς εφαρμόστηκε και σε αυτήν!

Πόσο δύσκολο είναι να πουν ότι όχι η καθυστέρηση ανάμεσα στην παραπομπή και στο ακροατήριο για τη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν η φυσιολογική καθυστέρηση μιας δικαστικής υπόθεσης και ότι δεν υπήρξε προσπάθεια να «πέσει στα μαλακά» μια υπόθεση που αφορούσε συγγενή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μετά πρωθυπουργού;

Πόσο δύσκολο είναι για τον πρωθυπουργικό εξάδελφο Γιώργο Τσίπρα, πάλαι ποτέ φλογερό αριστεριστή και σήμερα διευθυντή του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, να βγει και να πει ότι όντως όπως πολλοί μηχανικοί κάποια στιγμή είχε πρόβλημα με την ασφαλιστική του ενημερότητα;

Πόσο δύσκολο είναι να δοθεί στη δημοσιότητα ο φάκελος της ρύθμισης του δανείου των αδελφών του πρωθυπουργού έτσι ώστε να αποδειχθεί ότι η ρύθμιση ήταν ευνοϊκή αλλά όχι χαριστική και ότι η τράπεζα όντως κινήθηκε εντός των ορίων που σήμερα κινούνται οι τράπεζες όταν κάνουν τέτοιες ρυθμίσεις;

Όλα αυτά είναι απλά βήματα, που θα έδιναν απαντήσεις, δεν θα επέτρεπαν σε κανέναν να κάνει υπαινιγμούς και θα βοηθούσαν τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο, ακυρώνοντας το στερεότυπο ότι όλοι είναι διεφθαρμένοι.

Όμως, η κυβέρνηση αρνήθηκε να το κάνει.

Γιατί στα μυαλά των συριζαίων το να δίνεις εξηγήσεις, το να βρίσκεσαι στη θέση αυτού που απαντάει σε ερωτήματα, το να καλείσαι αποδεικνύεις διαρκώς την εντιμότητά σου δεν είναι η φυσιολογική κατάσταση ενός αριστερού πολιτικού.

Όχι, στα μάτια των συριζαίων αυτή η φυσιολογική, καθημερινή πρακτική της δημοκρατίας είναι απαράδεκτη. Γιατί σημαίνει ότι είναι κανονικοί πολιτικοί, ότι είναι «σαν τους άλλους», ότι δεν καλύπτονται από το προστατευτικό φωτοστέφανο του  «ηθικού πλεονεκτήματος».

Και εάν είναι πολιτικοί σαν τους άλλους, τότε δεν είναι «η Αριστερά». Δεν είναι το παράλληλο σύμπαν των εξ ορισμού τιμίων και αγωνιστών. Είναι απλώς μια πολιτική παράταξη που κρίνεται από το πρόγραμμα και την ιδεολογία της, τη συνέπεια λόγων και πράξεών της, τον τρόπο που διαχειρίζεται την εξουσία, την εντιμότητά της.

Και έτσι όπως ακριβώς τα κακομαθημένα παιδιά, αρνούνται να έχουν τις φυσιολογικές αντιδράσεις που αναλογούν σε μια δημοκρατία. Αρνούνται να υπερασπιστούν την εντιμότητά τους, θυμωμένοι που κάποιος την αμφισβήτησε. Προτιμούν να συκοφαντήσουν, να λασπολογήσουν, να καθυβρίσουν πολιτικούς αντιπάλους και ενημερωτικά μέσα παρά να δώσουν εξηγήσεις και, σε τελική ανάλυση, να βγουν κι από πάνω.

Μόνο που η δημοκρατία δεν μπορεί να λειτουργήσει με κακομαθημένα παιδιά που δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους κανόνες που αποτελούν την ίδια την ουσία της.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024