Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Πυρ ομαδόν» κατά Τραμπ για τις δηλώσεις του στο Ελσίνκι

«Πυρ ομαδόν» κατά Τραμπ για τις δηλώσεις του στο Ελσίνκι

Αποδέκτης σκληρής κριτικής ακόμα και από το «στρατόπεδο» του, τους Ρεπουμπλικάνους, έγινε ο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Αποδέκτης σκληρής κριτικής ακόμα και από το «στρατόπεδο» του, τους Ρεπουμπλικάνους, έγινε ο Ντόναλντ Τραμπ με αφορμή τις δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνάντησης κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν «πυρά» ενάντια στον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί πως δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και πως εμπιστεύεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016.

Αργότερα και μετά τη θύελλα αντιδράσεων, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανασκεύασε και με ανάρτηση του στο Twitter δήλωσε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία πρέπει να τα πηγαίνουν καλά.

«Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους μου των μυστικών υπηρεσιών. Ωστόσο, επίσης αναγνωρίζω ότι για να χτίσουμε ένα λαμπρότερο μέλλον, δεν μπορούμε να εστιάζουμε αποκλειστικά στο παρελθόν – καθώς οι δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου, πρέπει να τα πηγαίνουν καλά», είπε ο Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter.

Παρά το γεγονός ότι η συνάντηση των δύο ηγετών δεν περιείχε ουσιαστικές ανακοινώσεις για κάποια πρόοδο σε διμερή ή πολυμερή θέματα μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ουσιαστικά για μια νέα αρχή στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Μόσχας.

Μολονότι δεχόταν πιέσεις από τους επικριτές του, από τις σύμμαχες χώρες, ακόμη και από τους δικούς του συμβούλους, να τηρήσει σκληρή γραμμή, ο Τραμπ δεν είπε ούτε μία επικριτική λέξη για τη Μόσχα ή για κάποιο από τα ζητήματα που έχουν φέρει τις σχέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων στο χαμηλότερο σημείο τους από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Αντιθέτως, με ανάρτηση στο Twitter λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνάντησης κατήγγειλε την «ηλιθιότητα» της δικής του χώρας και ιδίως την απόφαση να διενεργηθεί έρευνα για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές.

Θύελλα αντιδράσεων

Σφοδρή επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε ο τέως διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA) των ΗΠΑ, Τζον Μπρέναν, χαρακτηρίζοντάς τον προδότη, «στην τσέπη του Πούτιν» και βλάκα.

Μάλιστα, πήγε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του γιατί διέπραξε «προδοσία». «Η στάση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της Παράβασης Καθήκοντος. Αγγίζει την προδοσία», είπε.

O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και ότι ο Τραμπ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός μας».

«Δεν υπάρχει καμία ηθική ισοδυναμία μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, που παραμένει εχθρική ενάντια στις βασικότερες αξίες και ιδανικά μας. Οι ΗΠΑ πρέπει να επικεντρωθούν να κάνουν τη Ρωσία να λογοδοτήσει και να θέσουν ένα τέλος στις άθλιες επιθέσεις της ενάντια στη δημοκρατία», υπογράμμισε ο Ράιαν με ανακοίνωση.

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τόνισε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται ένα «παιχνιδάκι».

«Όταν είχε την ευκαιρία να υπερασπιστεί τις υπηρεσίες πληροφοριών μας, οι οποίες εργάζονται για αυτόν, απογοητεύτηκα ιδιαίτερα και λυπήθηκα με τον ισοδύναμο τρόπο που αναφέρθηκε σε αυτές και σε όσα έλεγε ο Πούτιν», δήλωσε ο Κόρκερ στο CNN αναφορικά με τα συμπεράσματα των υπηρεσιών πληροφοριών ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και τις διαψεύσεις του Πούτιν τις οποίες ο Ρεπουμπλικάνος Τραμπ προφανώς αποδέχτηκε.

«Τα σχόλια του προέδρου μας κάνουν να φαινόμαστε περισσότερο ως ένα έθνος παιχνιδάκι και είμαι πολύ απογοητευμένος από αυτό», είπε ο Κόρκερ. Πρόσθεσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι ο «νικητής» από αυτήν τη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο. «Πιθανότατα αυτή τη στιγμή απολαμβάνει το χαβιάρι του», είπε ο γερουσιαστής, που είναι γνωστός επικριτής του Τραμπ.

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «ένα τραγικό σφάλμα» και ένα νέο χαμηλό για τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Αμερικανό ηγέτη ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του.

«Όχι μόνο ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν αντίπαλο, αλλά μιλώντας εκ μέρους της Αμερικής στον κόσμο, ο πρόεδρός μας απέτυχε να υπερασπιστεί ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε – μια δημοκρατία ελεύθερων ανθρώπων αφοσιωμένων στην υπηρέτηση της ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Μακέιν.

«Επαίσχυντες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, λίγη ώρα αφότου άλλο ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος είχε επικρίνει τη στάση του Αμερικανού προέδρου.

«Ποτέ δεν πίστευα ότι κάποια μέρα θα έβλεπα τον Αμερικανό πρόεδρό μας να στέκει στο ίδιο βάθρο με τον Ρώσο πρόεδρο και να επιρρίπτει ευθύνες στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη ρωσική επιθετικότητα. Αυτό είναι αισχρό» έγραψε ο Φλέικ στο Twitter.

«Απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

«Ο Λευκός Οίκος βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα απλό δυσάρεστο ερώτημα: τι μπορεί να ωθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να θέσει τα συμφέροντα της Ρωσίας πάνω από εκείνα των ΗΠΑ», έγραψε στο twitter, τονίζοντας ότι οι ενέργειες του Τραμπ «ενίσχυσαν τους αντιπάλους μας ενώ αποδυνάμωσαν τις άμυνές μας και εκείνες των συμμάχων μας».

«Εκατομμύρια Αμερικάνοι θα συνεχίσουν να αναρωτιούνται αν η μόνη πιθανή εξήγηση για αυτή την επικίνδυνη στάση είναι η πιθανότητα ο πρόεδρος Πούτιν να διαθέτει επιζήμιες πληροφορίες για τον πρόεδρο Τραμπ», πρόσθεσε.

«Στην ιστορία της χώρας μας, οι Αμερικανοί δεν είδαν ποτέ έναν Αμερικανό πρόεδρο να στηρίζει ένα αντίπαλο των ΗΠΑ, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις στήριξε τον πρόεδρο Πούτιν».

Ότι έχει μετατρέψει τον Λευκό Οίκο σε «προπαγανδιστικό όργανο του Κρεμλίνου» τον κατηγόρησε βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος.

Διπλωματική «ήττα» βλέπουν οι αναλυτές

Διπλωματική «ήττα» του Τραμπ φαίνεται πως βλέπουν και τα ΜΜΕ με τους αναλυτές της γαλλικής Le Monde να αναφέρουν πως «ο Βλαντιμίρ Πούτιν κυριάρχησε στη συνάντηση του Ελσίνκι απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ».

Η γαλλική εφημερίδα επισημαίνει πως «Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι αλίευσε μια σχέση επί ίσοις όροις» από τις συνομιλίες του με τον Τραμπ, χαρακτηρίζοντας «πολύ φιλική» την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι δύο πρόεδροι το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης:

Sports in

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 87-91: Τον «κρέμασε» ο Σλούκας, έκαναν το 0-1 οι Ισραηλινοί

Με το… καλημέρα πλεονέκτημα αντίο για τους πράσινους. έχασαν ξανά από τη Μακάμπι (87-91) που αγωνία για τον Μπόλντγουιν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024