Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι (δεν) απάντησαν αδέρφια Τσίπρα και Μαξίμου για την υπόθεση της «Δίοδος»

Τι (δεν) απάντησαν αδέρφια Τσίπρα και Μαξίμου για την υπόθεση της «Δίοδος»

Ούτε στην κοινή δήλωση, ούτε στην ανακοίνωση υπάρχει το παραμικρό, τόσο για το πώς έγινε η ευνοϊκή ρύθμιση στο δάνειο της επιχείρησης όσο και τι ακριβώς συνέβη το 2012 και κατατέθηκε μια πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα από τον εξάδερφο, Γιώργο Τσίπρα

Μετά το σάλο που έχουν προκαλέσει οι απανωτές αποκαλύψεις για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες των αδερφών του πρωθυπουργού, οι Δημήτριος Τσίπρας και η Ζανέτ Τσίπρα αποφάσισαν να κάνουν κοινή δήλωση. Κι ενώ θα περίμενε κανείς να δίνουν αποδείξεις και στοιχεία που θα καταρρίπτουν τη «συκοφαντία» όπως υποστηρίζει και το Μαξίμου, τελικά επέλεξαν να μην αναφερθούν ούτε στην υπόθεση της ευνοϊκής ρύθμισης του δανείου της εταιρείας «Δίοδος», ούτε στην κατάθεση πλαστής ασφαλιστικής ενημερότητας προκειμένου να πάρουν δημόσιο έργο 1,1 εκατ. ευρώ.

Αντιθέτως, έκαναν λόγο για συκοφαντία που θα αντιμετωπιστεί στα δικαστήρια. Στη δήλωσή τους τονίζουν συγκεκριμένα:
«Επειδή τις τελευταίες ημέρες η ΝΔ διοχετεύει σε ΜΜΕ, που την στηρίζουν, αθλιότητες, λασπολογίες και χυδαιότητες σε βάρος μας προς εξυπηρέτηση προσωπικών και κομματικών συμφερόντων επισημαίνεται ότι η συκοφαντία είναι αστικό και ποινικό αδίκημα, δεν δικαιολογείται από κανένα αντιπολιτευτικό μένος και θα αντιμετωπισθεί στα αρμόδια δικαστήρια, όπου κάθε νομοταγής πολίτης μπορεί να προσφύγει».
Πρόκειται για την ίδια γραμμή που ακολούθησε και το Μέγαρο Μαξίμου από την πρώτη στιγμή. Την επίθεση δηλαδή στη Νέα Δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης και την απειλή προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Ασφαλώς και είναι θεμιτό να προσφύγουν στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο του, ωστόσο, μέχρι εκείνη την ώρα θα μένουν αναπάντητα τα ερωτήματα σχετικά με την εταιρεία τους καθώς ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε τα αδέρφια του θα απαντούν επί της ουσίας.

Ανακοίνωση Μαξίμου

Λίγη ώρα αργότερα από την κοινή δήλωση των αδερφών Τσίπρα και το Μέγαρο Μαξίμου εξέδωσε ανακοίνωση στο ίδιο πνεύμα, της επίθεσης σε μέσα ενημέρωσης και στη ΝΔ. Επέλεξε ξανά να συνδέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με ΜΜΕ αλλά δεν είπε ούτε λέξη για τις υποθέσεις της «Δίοδος».

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Οι απαντήσεις στην ενορχηστρωμένη επίθεση λάσπης του αρχισυντάκτη των εφημερίδων του κου Μαρινάκη – και παρεμπιπτόντως αρχηγού της ΝΔ – καθώς και της βοηθού του, κας Σπυράκη, θα δοθούν από τους θιγόμενους εκεί που ορίζει ο νόμος, δηλαδή στις αίθουσες των δικαστηρίων.

Ωστόσο όλοι οι Έλληνες καταλαβαίνουν γιατί η ΝΔ εφευρίσκει ανύπαρκτα σκάνδαλα.

Η κυβέρνηση βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια στα οποία η ΝΔ την καταδίκασε, η υπόθεση Novartis ωριμάζει και εγκυμονεί, ενώ ο κ. Μητσοτάκης κάποια στιγμή θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το πόθεν έσχες του.

Μεγάλο το στρατηγικό αδιέξοδο και δικαιολογημένος ο πανικός. Και πώς να τον κρύψωμεν άλλωστε…»

Ούτε στην ανακοίνωση αυτή υπάρχει το παραμικρό, τόσο για το πώς έγινε η ευνοϊκή ρύθμιση στο δάνειο της επιχείρησης όσο και τι ακριβώς συνέβη το 2012 και κατατέθηκε μια πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα από τον εξάδερφο, Γιώργο Τσίπρα.

Η δήλωση Σπυράκη

Νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, η Νέα Δημοκρατία μέσω της εκπροσώπου Τύπου της, Μαρίας Σπυράκη, ζήτησε απαντήσεις στην υπόθεση.

Συγκεκριμένα, είπε πως «η τεχνική εταιρία ΔΙΟΔΟΣ της οικογένειας Τσίπρα επιχείρησε να πάρει το 2012 ένα δημόσιο έργο ύψους 1.1 εκ. ευρώ με πλαστή ασφαλιστική ενημερότητα. Και γι’ αυτό, το 2015, ο αδελφός του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσίπρας παραπέμφθηκε σε δίκη.

Τον Αύγουστο του 2016 ο νόμος Παρασκευόπουλου άλλαξε νύχτα, προκειμένου να μην εξεταστεί επί της ουσίας η υπόθεση του κ. Δημήτρη Τσίπρα από το δικαστήριο.

Η Νέα Δημοκρατία ζητά απαντήσεις για τα πραγματικά περιστατικά».

Η ιστορία για την πλαστή ενημερότητα

Όπως είχε αποκαλυφθεί προ μηνών, η εταιρεία των αδελφών του πρωθυπουργού «Δ. Τσίπρας – Ζ. Τσίπρα Ο.Ε.» με διακριτικό τίτλο «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.» διεκδίκησε το 2011 το έργο: «Κατασκευή Δικτύου Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Νήσου Λέσβου». Ο διαγωνισμός διενεργήθηκε στις 29 Νοεμβρίου 2011 από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της περιφερειακής ενότητας Λέσβου.

Στον διαγωνισμό αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότης η εταιρεία των αδελφών του πρωθυπουργού δίνοντας έκπτωση επί του έργου 37,29%. Σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 24 του ν3669/18-6-2008 οι προσφορές που υποβάλλονται στους διαγωνισμούς αυτού του είδους δεσμεύουν τους προσφέροντες για χρονικό διάστημα 6 μηνών μέσα στο οποίο πρέπει να συναφθεί η σύμβαση.

Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με την υπ’ αριθμ. Πρωτοκόλλου 7994/ΤΔ589/13-3-2012 απευθύνει εντός της προθεσμίας του εξαμήνου πρόσκληση στη «ΔΙΟΔΟ Ο.Ε.» – η οποία και αναδείχθηκε προσωρινή μειοδότρια – να υποβάλει επικαιροποιημένα τα δικαιολογητικά για την υπογραφή της σύμβασης.

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν υποβάλλονταν δηλαδή, θα κατέπιπτε η εγγυητική επιστολή σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 26 του ν.3669/2008.

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου συντάσσει αργότερα διαπιστωτική πράξη την οποία απευθύνει προς την «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.» και αιτιολογεί τους λόγους για τους οποίους δεν της αναθέτει το έργο, προβαίνοντας και σε κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής της.

Παράλληλα, με αριθμ. Πρωτοκόλλου 11617/ΤΔ 826/6-4-2012 η Γενική Διεύθυνση Υποδομών της ίδιας περιφέρειας εισηγείται την κατάπτωση της εγγυητικής επιστολής αλλά και την πειθαρχική δίωξη της εταιρείας κατά τις διατάξεις του άρθρου 82 του ν.3669/2008. Το ανωτέρω θέμα εξέτασε η Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε στις 24-4-2012 με την υπ’ αριθμό 213/2012 απόφαση κάνοντας δεκτή την εισήγηση για δίωξη.

Κι αυτή γιατί μεταξύ των υποβληθέντων δικαιολογητικών εκ μέρους του κ. Δημήτρη Τσίπρα και της «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.» για την υπογραφή της σύμβασης του έργου της Περιφέρειας Λέσβου, υπεβλήθη φωτοτυπία και όχι πρωτότυπη βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του κ. Γεωργίου Τσίπρα.

Πρόκειται για τον εξάδερφο του Αλέξη Τσίπρα, στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών που είχε το απαραίτητο πτυχίο.

Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου θα απαιτήσει στη συνέχεια την πρωτότυπη ενημερότητα του κ. Γεωργίου Τσίπρα, με την εταιρεία «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε.».

Τα στελέχη της Διεύθυνσης της Περιφέρειας υποψιάζονται ότι οι προσκομισθείσες ασφαλιστικές ενημερότητες έχουν πρόβλημα γνησιότητας και ζητούν με το υ’ αριθμ. 10995/ΤΔ777/16-4-2012 έγγραφο από το ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ την ασφαλιστική ενημερότητα του Γιώργου Τσίπρα.

Το ΤΣΜΕΔΕ δεν απαντά εγγράφως, αλλά προφορικώς βεβαιώνει ο αρμόδιος υπάλληλος ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την ασφαλιστική ενημερότητα, κατόπιν η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου επιμένει και επανέρχεται με το υπ’ αριθμ. 13731/24-4-2012 έγγραφο προς το ΤΣΜΕΔΕ.

Η Διευθύντρια Εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ κ. Κλεοπάτρα Καραγεωργίου απαντά ότι δεν εκδόθηκε από το ΤΣΜΕΔΕ ασφαλιστική ενημερότητα και η ενημερότητα που παρουσιάστηκε για να πάρει η «ΔΙΟΔΟΣ Ο.Ε» το έργο έχει εκδοθεί στις 28-2-2010.

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024