Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λεύκες Πάρου: Η γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική

Λεύκες Πάρου: Η γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική

Ο παραδοσιακός οικισμός ιδρύθηκε το 15ο αιώνα και διαδραμάτισε σταδιακά σημαντικό ρόλο ως διαμετακομιστικό κέντρο στο εσωτερικό της Πάρου

Ένα από τα ωραιότερα χωριά του συμπλέγματος των Κυκλάδων, οι Λεύκες, απλώνεται σε μια μικρή κοιλάδα, στα ριζά χαμηλών λόφων, στην καρδιά της Πάρου.

Ο παραδοσιακός οικισμός, που ιδρύθηκε το 15ο αιώνα και διαδραμάτισε σταδιακά σημαντικό ρόλο ως διαμετακομιστικό κέντρο στο εσωτερικό του νησιού, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τη γνήσια κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του, τις παλαιές εκκλησίες (κυρίως, 17ου αιώνα), τα γραφικά σοκάκια, τον πλακόστρωτο πεζόδρομο και την πλατεία με το μνημείο ηρώων αγωνιστών.

Tα κτίρια του χωριού, ορισμένα με νεοκλασικό χαρακτήρα, στολίζονται από πεύκα, ευκαλύπτους, ελιές, αμυγδαλιές και λουλούδια.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που χρονολογείται από το 1830. Xτισμένη με παριανό μάρμαρο, έχει μνημειακή πρόσοψη και ιδιότυπα καμπαναριά (1895). Στο εσωτερικό της φυλάσσονται αξιόλογες εικόνες.

Στο Λαογραφικό Μουσείο εκτίθενται αντικείμενα καθημερινής χρήσης, που προέρχονται από δωρεές κατοίκων του χωριού και χρονολογούνται στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στους λόφους γύρω από τις Λεύκες υψώνονται ανεμόμυλοι, ενώ στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται σημαντικά θρησκευτικά μνημεία, που αξίζουν την προσοχή των προσκυνητών:

  • Σε απόσταση 2,5 χλμ ΝΔ, η μονή του Αγίου Ιωάννη Καπαρού. Η μονή, που σύμφωνα με μια εκδοχή ιδρύθηκε το 10ο αιώνα, ανακαινίστηκε το 1646. Κερασιές, μηλιές, καρυδιές, βυσσινιές, ροδακινιές, ροδιές, αχλαδιές, λεμονιές, πορτοκαλιές και αμπέλια συνθέτουν το όμορφο φυσικό περιβάλλον.
  • Σε απόσταση 2,5 χλμ ΝΑ, η μονή της Αγίας Κυριακής, με αξιόλογο τέμπλο και μαρμάρινο άμβωνα, μετόχι της μονής του Αγίου Γεωργίου Λαγκάδας.
  • Σε απόσταση 3,5 χλμ ΒΑ, η μονή του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου (17ος αιώνας).

Εξάλλου, οι Λεύκες αποτελούν τον πλησιέστερο οικισμό στην κορυφή των Αγίων Πάντων, την ψηλότερη της Πάρου (755 μ.). Εκεί είναι χτισμένη η ομώνυμη εκκλησία, που χαρίζει μοναδική, πανοραμική θέα στους λάτρεις του κυκλαδίτικου τοπίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 23 Ιουνίου αναβιώνει στις Λεύκες το έθιμο του κλήδονα, ενώ στις 29 Αυγούστου πραγματοποιείται το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου.

Τέλος, το πρώτο Σάββατο μετά το Δεκαπενταύγουστο πραγματοποιείται στις Λεύκες η «Γιορτή του Καράβολα», λαϊκό πανηγύρι στο οποίο έχουν την τιμητική τους οι «καραβόλοι» (τα σαλιγκάρια κατά τους Παριανούς), συνοδεία ασφαλώς και άλλων εξαίρετων παριανών γεύσεων, νησιώτικων τραγουδιών και χορών.

Sports in

Σόου Ντόντσιτς και Γουεμπανιαμά, «buzzer» Ίρβινγκ και Αντεμπάγιο, ρεκόρ Χάρντεν και Χάουζερ

Χωρίς τον δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος ένιωσε ενοχλήσεις στο μηριαίο, το Μιλγουόκι νίκησε με 140-129 τους Σανς

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024